Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yoksulluk Dayanışma Ofisi okulların açılmasına iki hafta kala öğrenci ve çocuk yoksulluğuna atıfta bulunarak, "Ücretsiz Okul Yemeği"ne dair bir rapor hazırladı.
Beslenme hakkıTürkiye'nin 1995 yılında imzaladığı "Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 24. Maddesi "Temel sağlık hizmetleri çerçevesinde ve başka olanakların yanı sıra, kolayca bulunabilen tekniklerin kullanılması ve besleyici yiyecekler ve temiz içme suyu sağlanması yoluyla ve çevre kirlenmesinin tehlike ve zararlarını göz önüne alarak, hastalık ve yetersiz beslenmeye karşı mücadele edilmesi" diyerek çocukların beslenme hakkını güvence altına alır. | |
Hacer Foggo, Elif Göçmen, Melek Bahat, Sinem Demirel ve Aleyna Yıldırım'ın hazırladığı raporda, "Sağlıklı ve dengeli 'Ücretsiz Okul Yemeği Programı (OYP)' acil olarak uygulamaya geçirilmelidir" deniyor.
"2022-2023 öğretim yılında okullarda, mahalle çalışmalarında yaptığımız gözlemler, okuduğumuz araştırmalar gösteriyor ki, okul öncesi öğrencilerinden üniversite öğrencilerine kadar çocukların önemli bir kısmının yetersiz ve sağlıksız beslenmesi giderek yaygınlaşıyor.
"OYP programının acil uygulanmaya başlaması için en önemli nedenlerinden biri ülkemizde yapılan araştırmalarda çocuklarda obezite, bodurluk ve özellikle kansızlıık oranlarının artması. Özellikle açlık sınırının altında yaşayan ailelerin çocuklara beslenme koyamaması çocukların okulu bırakmak istemelerindeki bir diğer önemli neden olduğu da araştımalardan ortaya çıkmıştır. Okul Yemeği Programı, okul terki ve devamsızlığını önlemenin en önemli yöntemidir."
Raporda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yayınladığı 2023-2028 Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı hatırlatılarak, "'Okul öncesi eğitim programlarında ücretsiz olarak sunulan beslenme hizmetlerinin yaygınlaştırılması' hedefi 5 yıl boyunca sürekli hizmet olarak devam edecek. Ama Eylem Planı'nda ilköğretim ve liseler için ücretsiz 'Okul Yemeği' projesinden söz etmiyor" denildi.
(AÖ)