Hatay'ın Antakya ilçesine bağlı olan Dikmece Mahallesi'nde tarım arazileri kamulaştırılan depremzedelerin nöbet eylemi ikinci gününde (31 Temmuz) devam ediyor.
bianet'in telefonla ulaştığı Dikmeceli yurttaşlar, bugün sabah saatlerinde yüklenici firmaya ait iş makinelerinin tarım arazilerinde yeniden çalışmalara başladığını söyledi.
Alanda bulunan Dikmeceliler tarafından kaydedilen görüntülerde, jandarma ve çevik kuvvet polislerinin alanda konuşlandığı görüldü. Alana ayrıca TOMA da getirildi.
Kolluk kuvvetlerine tepki gösteren Dikmeceliler "Havama, suyuma, toprağıma dokunma" ve Arapça "Ma rıhna, nıhna hon" (Gitmedik, buradayız) sloganları attı.
"Topraklarımızı kimseye vermeyeceğiz"
Dikmeceli bir yurttaş, "Şu an arazilerimizde kepçelerle çalışıyorlar. Askerlerimiz bizi korumak yerine kepçeleri koruyorlar. Bir de üstüne kaldırılacak olan zeytin ağaçlarının gölgesinde oturuyorlar. O zeytinlerin de bizim de hakkımız helal değil" dedi.
Tapulu arazilerine geçmelerine izin verilmediğini belirten bir diğer yurttaş ise "Çocuklarımızın hakkını kimseye yedirmeyeceğiz, topraklarımızı kimseye vermeyeceğiz" diyerek yaşananlara tepki gösterdi.
TIKLAYIN - Hatay'da arazileri kamulaştırılan Dikmecelilere jandarma müdahalesi
Jandarma müdahalesi: Yedi gözaltı
Alanda bekleyişini sürdüren yurttaşlara bir süre sonra jandarma müdahale etti. Jandarmanın copladığı bazı yurttaşlar yaralanırken, bazı yurttaşlar da fenalık geçirdi.
Müdahale sırasında aralarında Av. Bahattin Özdemir'in de bulunduğu yedi kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
bianet'e konuşan Av. Seher Dursun, yedi kişinin darp edilerek gözaltına alındığını belirtti, "Jandarma karakolunda ifadeleri alınıyor. 'Halkı kin ve nefrete teşvik' ve 'görevli memura mukavemet'le suçlanıyorlar" dedi.
Ne olmuştu?
6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Hatay'da, uzmanların tüm uyarılarına rağmen hızlıca başlatılan deprem konutu inşaatları kapsamında çok sayıda arazi kamulaştırıldı.
Antakya merkeze 10 km mesafedeki Gülderen ve Dikmece, arazi yapısı nedeniyle tercih edilse de bölgede zeytinlikler başta olmak üzere tarım arazileri bulunuyor. Depremzede yurttaşlar ise geçim kaynakları olan tarım arazilerinin kamulaştırılmasına karşı çıkıyor.
Gülderen Mahallesi'ndeki 61 parsel 14 Nisan tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile kamulaştırılırken, TOKİ'nin Dikmece ihalesini alan şirket de nisan ayı sonunda bölgedeki çalışmalarına başladı.
Dikmece'de 1415 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi ihalesini alan Sarıdağlar İnşaat, kamudan aldığı çok sayıda ihaleyle biliniyor.
Topraklarının ellerinden alınmasına tepki gösteren Dikmecililer, 22 Mayıs'ta protesto eylemi düzenledi.
Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca da Hatay'ın muhtelif yerlerinde deprem konutları için yapılan acele kamulaştırmaları haziran ayında Meclis gündemine taşıdı, "Dikmece'deki Arap Aleviler zorla göç ettirilmek mi isteniyor?" diye sordu.
29 Temmuz'da Dikmece'deki bazı tarım arazilerine iş makinelerinin girmesine tepki gösteren yurttaşlar, jandarma müdahalesine maruz kaldı.
Dikmeceliler, 30 Temmuz'da nöbet eylemine başladıklarını açıkladı.
(VC)