* Fotoğraf: Depremlerin etkilediği İdlib'de Asi Nehri kıyısında sular altında kalan bir köy. Kaynak: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü teknik ekipler, deprem bölgesi ve yakın çevresinde bulunan sulamada, içme suyu olarak ve enerjide kullanılan 140 depolamalı tesisi inceledi.
Bakanlık, incelemeler sonucu sosyal medyada Yarseli Barajı gibi bazı barajların taştığı ve yakınındaki yapıların yıkımına neden olduğuna dair bilgilerin doğru olmadığını söyledi.
Bakanlık verilerine göre baraj kretlerinde (baraj gövdesinin en üst noktalarının geometrik yeri) çatlaklar belirlense de şu an için herhangi bir su sızıntısı gözlemlenmedi; fakat Asi Nehri'nin debisinin hızla yükseldiği tespit edildi.
15 metreküpten 130 metreküpe
Memba bölümünde 130 metreküp saniye mansap bölümünde ise 100 metreküp saniye yatak kapasitesine sahip Asi Nehri'nin debisinin 09 Şubat saat 11.20'de aşırı yükselmesi uyarısı sonucunda yapılan tespitlerde, debinin 15 metreküp saniye mertebesinden 130 metreküp saniye seviyesine hızla yükseldiği görüldü.
Hızlıca Asi Nehri'nin bütünüyle yurda girdiği Eşrefiye Karakolu noktasında ve mansap bölümünde tespitler yapıldı. Suyun yükselmesini engellemek için Afrin Kurutma Kanalı regülatöründe kapaklar açılarak bir kısım suyun Afrin kanalına tahliyesi sağlandı.
Su tahliyesi
Harim regülatöründe de kanat duvarının kırılması ve kapaklarının kullanılamaz hale gelmesinden dolayı, iş makineleri ile müdahale edilerek buradan da su tahliyesi yapıldı.
Biriken suyun Tayfur Sökmen, Varışlı ve Demirköprü mahallelerini etkileme ihtimaline karşı DSİ ekipleri tarafından Asi Nehri yatağındaki barajlanmayı minimum seviyeye indirme çalışmaları başladı.
Deprem bölgesinde sorun tespit edilen 8 barajın son durumu şöyle:
- Malatya'daki Sultansuyu Barajı: Krette çatlak belirlendi. Gövdede oluşan deformasyonlar nedeniyle tedbir amaçlı olarak barajdaki su boşaltılmaya başlandı. Suyun akış yönünde bir sonraki baraj olan Karakaya Barajı rezervuarına kadar bölgeye tedbir amaçlı olarak insan geçişi yasaklandı.
- Osmaniye'deki Kalecik Barajı: Krette çatlak oluştuğu tespit edildi.
- Kahramanmaraş'taki Kartalkaya Barajı: Krette çatlak oluştuğu tespit edildi.
- Malatya'daki Sürgü Barajı: Krette çatlak raporlandı.
- Osmaniye'deki Bahçe Arıklıkaş Göleti: Krette çatlak oluştuğu görüldü. Gövdede oluşan deformasyonların risk teşkil edebileceği değerlendirilerek gölet boşaltılmaya başlanarak minimum su seviyesine indirildi. Halihazırda bir risk bulunmuyor.
- Hatay'daki Reyhanlı Barajı: Krette çatlaklar ve gövdede deformasyonlar tespit edildi. Tedbir amaçlı gözlemlere devam ediliyor. Su seviyesi minimum kotun altında.
- Gaziantep'teki Nurdağı Hamidiye Barajı: Kret bölgesinde çatlak oluştuğu tespit edildi.
- Sosyal medyada gündem olan Yarseli Barajı: Kret üzerindeki asfalt yolda çatlakların oluştuğu tespit edildi. Aktif olarak kullanımından dolayı trafik açısından sorun oluşturmaması amacıyla kret üzerindeki asfalt yol ulaşıma kapatıldı.
- Atatürk Barajı: İlk tetkiklerde herhangi bir soruna rastlanmadı.
(TY)