Fotoğraf: 22 Ağustos'ta gerçekleştirilen açıklamalarda, Adana Barosu avukatları/HukukiHaber
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bugün Adana'nın Kozan ilçesi, Adalet Sarayı temel atma töreninde Türkiye Barolar Birliği ve Türk Tabipleri Birliğini hedef aldı.
Bozdağ, Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve 81 baro başkanlığının, "CMK kapsamında görevlendirilen avukatlara verilen ücretlerin artırılması için iş yavaşlatma" kararını kınadı.
Bozdağ TBB'yi "baroları siyasi mücadelenin parçası haline getirme[kle]" suçladı ve tehdit etti: "Barolar Birliği eğer siyasi parti gibi davranır, siyasi partilerin parçası, müştemilatı veya ne bileyim bir kısmı gibi hareket etmeye kalkarlarsa o zaman bizden baro muamelesi beklemesinler. Biz de onlara siyasi parti gibi bakarız. Kusura bakmasınlar. Herkes işini yapacak, herkes vazifesini yapacak." dedi.
Bozdağ, barolara yönelik sözlerini, Adalet BakanlığıTwitter hesabından özel olarak yayınlattı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan 81 il barosuna tepki:
— T.C. Adalet Bakanlığı (@adalet_bakanlik) September 9, 2022
“Siyasi hesaplaşma ruhuyla hareket edildiği takdirde burada yeni bir düzenleme yaparak vatandaşlarımızın memnun olacağı, avukatlarımızın da ‘Allah razı olsun’ diyeceği bir uygulamayı hayata geçirmekte tereddüt etmeyiz.” pic.twitter.com/4J2InxCA0T
TBB'nin eylem kararı
TBB'nin 5 Eylül Pazartesi günü düzenlediği 47. Baro Başkanları Toplantısı'nda "Resmi Gazete'de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi (AAÜT) ve "Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında soruşturma ve kovuşturma makamlarının talebi üzerine görevlendirilen müdafi ve vekillere ödenen ücret tarifesi" görüşülmüş, ve 81 baronun ortak kararı ile CMK kapsamındaki zorunlu müdafilik ücretlerinin iyileştirilmemesi durumunda CMK görevlendirmelerinin kademeli olarak durdurulacağı açıklanmıştı.
Açıklanan takvimine göre 13 Eylül-27 Eylül arasında Barolar CMK kapsamında verdikleri hizmetlerde, taleplerine yanıt verilmesine bağlı olarak durdurmaya kadar giden bir iş yavaşlatma eylemi gerçekleştirecekler.
Bozdağ: "Yeni uygulamayı hayata geçirmekte tereddüt etmeyiz"
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CMK ücretlerinin son düzenleme kapsamında iyileştirilmemiş olmasını "mevzuat"ın bu iyileştirmelerin "her yıl aralık ayında düzenlenip 1 Ocak'ta yürürlüğe [sokulmasını]" amir olmasına bağladı. "Bütün barolar da biliyorlar ki ilgili yönetmeliğin 9. maddesi çok açık [...]1 Ocak'ta yürürlüğe girer. Açık açık yazıyor." dedi ve eyleme girişmeleri halinde Barolara dönük "yeni düzenleme"den söz etti: "Baroların siyasi hesaplarına avukat meslektaşlarımızın ve hukuki yardıma ihtiyacı olan darda ve zorda olan vatandaşlarımızın kurban edilmesine asla izin vermeyiz.Yeni bir düzenleme yaparak bu konuda Türkiye'de vatandaşlarımızın memnun olacağı avukatlarımızın da 'Allah razı olsun' diyeceği yeni bir uygulamayı hayata geçirmekte tereddüt etmeyiz."
Bozdağ, sözü Türk Tabipleri Birliği'ne ve adını vermediği başka meslek örgütlerine de getirerek "Türkiye'de sadece barolarda değil bu." dedi: "Tabipler Birliği'nin derdi de başka. Öte yandan efendim diğer bazı birliklerin derdi de bambaşka."
Adalet Bakanı bu meslek örgütlerini "Kendi meslek mensuplarının haklarını, hukuklarını aramak yerine Türkiye'de siyaset yapmaya, iktidar devirmeye, kendi bildikleri ideolojilere değirmenine su taşımaya devam ediyorlar. O zaman sizi meslek mensuplarınızın hakkını kim savunuyor? Onların derdini kim dile getiriyor? Ben duymadım Tabipler Birliği kaç defa doktorların hakkını hukukunu getiriyor? Efendim sadece zaman zaman hükümet karar alıyor, hekimlere zam yapacak, şunu yapacak, 'zam gecikti' diye protesto yapıyorlar." dedi.
"Ücret belirleme yetkisi TBB'ye iade edilsin"
TBB kararı sonrasında bianet'in konuştuğu avukatlar, sorunun merkezindeki ücretler konusunun yakıcılığını ayrıtılarıyla ortaya koymuş ancak sorunun yalnızca ücretlerel de sınırlı olmadığını açıklamışlardı.
TIKLAYIN-Avukatlar "ücret tarifesi"ni kabul etmiyor
Diyarbakır Barosu'ndan Avukat Aslı Pasinli, geçmişte "ödeme ve uygulamaya ilişkin esasları belirlemek üzere yönetmelik hazırlama yetkisi[nin] Türkiye Barolar Birliği'nin kendisinde" olduğunu ve bu yetkinin "TBB'den alınarak Adalet Bakanlığı'na verildi[ğini] ve avukatı atayacak baroları, avukata ücret ödemesinde devre dışı bırak[tıklarını]" hatırlattı.
Pasinli, "ilk ve asıl itiraz atanacak avukatlara ödenecek ücreti belirleme yetkisinin yeniden TBB'ye verilmesine olmalıdır. Bu talep avukatların bağımsızlığı için elzemdir," dedi.
"CMUK tarifeleriyle il dışındaki sanıkları savunmak imkansız"
Van Barosu'ndan Avukat Ümit Avcı da görevlendirme ücretlerinin "yaşanan enflasyonist ortamda komik bir şekilde yetersiz" olduğuna dikkat çekiyor.
"Örnek veriyorum, Silivri'de ya da Ankara Sincan'daki bir tutuklu ile görüşmek için gittiğini varsayalım. Araba ile gidiş-dönüş en az 4 bin lira. Uçakla giderseniz gidiş-dönüş güncel uçak bileti ve konaklama ile birlikte 3 bin 500-4 bin lira.
"Dosyadan da fotokopi almak gib masraflar için 300-500 lira ödeniyor. Bu masrafları tarifedeki bin 997 lirayla karşılama imkanınız olmayacağı için cepten ödenecek."
Avcı bu koşullar altında savunma hakkının neden gerçekleştirlemeyeceğini anlatıyor: "Bu anlamda destek sunulmadığında savunma sanıkla görüşmeden, baştan savma yapılmış olacak ve sanığın aktaracağı savunma noktasında kullanılabilecek önemli, kritik hususlarda bilgi sahibi olamayacak. Müdafi sanığın haklarını etkin şekilde koruyamayacak [...] adil yargılanma hakkı kapsamında sanık yönünden düşünüldüğünde haklarının korunmadığı bir sistem dönüyor."
(AEK)