* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı.
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Doğal yaşam alanı Afrika'nın güney kıyıları olan Afrika penguenleri, Uluslararası Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) soyu tükenme tehdidi altındaki hayvanların bulunduğu kırmızı listede yer alıyor.
Gönüllülerin çabalarına rağmen endüstriyel balıkçılık, akaryakıt sızıntıları ve yakıt ikmali yapan gemilerin gürültüsü gibi çok sayıda insan faktörüyle mücadele eden Afrika penguenleri ya ölüyor ya da yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalıyorlar.
Yeni bir araştırma ise bir zamanlar dünyanın en büyük kuş üreme kolonisi olan Algoa Körfezi'ndeki St. Croix adasındaki Afrika penguenlerinin sayısının gemi yakıt ikmalleri nedeniyle 2016'dan bu yana 8 bin 500 olan penguen sayısının yüzde 85 oranında düşerek 1200 olduğunu gösterdi.
Gürültü kirliliğinin nüfusa etkisi
Araştırmaya göre zaten nesli tehlike altında olan Afrika penguenleri, yakıt ikmali yapan gemilerin gürültüsü nedeniyle bölgeden uzaklaşıyor.
10 Ağustos'ta hakemli "Science of the Total Environment" dergisinde yayımlanan çalışma, deniz trafiğindeki gürültü kirliliğinin penguenler üzerindeki etkisini araştıran ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.
Bilim insanlarının keşiflerine göre yüksek gürültü seviyeleri, deniz hayvanlarının avlanma, iletişim kurma ve sağlıklı bir şekilde dolaşma yeteneklerini etkiliyor.
Araştırmayı yöneten Nelson Mandela Üniversitesi Kıyı ve Deniz Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Lorien Pichegru, Reuters'e verdiği demeçte, "Zaten yüksek olan gürültü seviyesinin iki katına çıktığını gördük. Güney Afrika'da yakıt ikmali başladığından beri, penguenlerin sayısında neredeyse yüzde 85'lik bir düşüş var. Körfez sahilinde her ay ölü kuşları sayıyordum," dedi.
Güney Afrika'daki genel durum
20. yüzyıl başında Güney Afrika'da milyonlarca penguen vardı. 2021 verileri ise Güney Afrika'da sadece 10 bin üreme çifti kaldığını gösteriyor.
Sadece 20 yıl öncesine kadar, bölgedeki tek bir adada 20 bin penguen çifti yaşıyordu.
Güney Afrika Kıyı Kuşlarını Koruma Vakfı'nın (SANCCOB) Araştırma Direktörü Dr. Katta Ludynia "Bu düşüş o kadar dramatik ki, elimizdeki modellemeler bu türün sadece birkaç on yıl içinde yok olabileceğini gösteriyor," diyor.
* Kaynak: Reuters, Anadolu Ajansı.
(TY)