Aralarında Özgürlük İçin Hukukçular Derneği'nin (ÖHD) de bulunduğu 29 baroya kayıtlı 775 hukukçu, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşülmesi için imza kampanyası başlattı.
Hukukçular 10-17 Haziran 2022 tarihinde topladıkları imzalarla Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Ancak bakanlık, avukatların başvurusuna henüz cevap vermedi.
TIKLAYIN - Öcalan'ın ailesinden görüşme başvurusu
Mandela ve Gramsci örneği
ÖHD Van Şubesi üyesi avukat Mehtap Işık geçmişte Nelson Mandela ve Antonio Gramsci'ye uygulanan ağır tecrit koşullarının bugün Türkiye'de Öcalan'a uygulandığını söyleyerek "Bu denli ağır tecrit koşulları uygulanan üçüncü kişidir Öcalan. Bu durumun kabul edilebilir hiçbir yönü yok. Orada ne olup bittiğini hiçbir şekilde bilmiyoruz," dedi.
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre Işık, İmralı'daki görüş yasağına dair, İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) başta olmak üzere uluslararası kurumların hak ihlallerini raporladığını; ancak uluslararası mekanizmaların işletilmediğini söyledi.
İmralı'daki görüş yasağını "vahim" olarak değerlendiren Işık, Adalet Bakanlığı'nın sorumluluğunu yerine getirmesini talep etti ve yasağın kaldırılması için hukuki mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini ifade etti.
Avukatlarla son görüşme: 7 Ağustos 2019Asrın Hukuk Bürosu avukatları, Öcalan'la en son 7 Ağustos 2019 tarihinde görüştü. Kardeşi Mehmet Öcalan'la 25 Mart 2021 tarihindeki 4 buçuk dakikalık kesintili telefon görüşmesinden bu yana ise Öcalan'dan haber alınamıyor. Öcalan, bu telefon görüşmesi ile 23 yıllık tutukluluğunda yasal telefon hakkını kısıtlı bir şekilde ikinci kez kullandı. Öcalan'ın ailesi 2011-2020 arasında 385 görüş başvurusu yaptı, fakat bunların 29'u kabul edildi. |
(TY)