Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
İliç, Çöpler köyü mevkiinde özel bir şirket tarafından faaliyetleri yürütülen polimetal (altın) madeni işletmesinde, 21 Haziran gecesi siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hattında oluşan hasar nedeniyle yaklaşık 20 metreküp solüsyon çevreye yayıldı.
Olayla ilgili Kadıköy Rıhtım'da bir araya gelen ekoloji örgütleri basın açıklaması düzenledi.
Açıklamada "İliç'ten Fırat'a siyanür akıyor", "Rant rant nereye kadar? Bitti buraya kadar", "Biz buradayız doğayı savunacağız", "Doğa için adalet, yaşam için adalet, iklim için adalet" sloganları atıldı.
TIKLAYIN - Erzincan'daki asit dolu havuz zehir saçıyor
"Sorumlusu hükümet politikalarıdır"
Birlik adına basın açıklamasını okuyan Hüsnüye Gölbaşı, İliç'teki sızıntı nedeniyle Mezopotamya Havzası'na "ölüm" aktığını söyleyerek şunları ifade etti:
"Medeniyetler beşiği Mezopotamya, ekoloji örgütlerinin mücadelesine rağmen yıllardır zehir solumaya mahkum ediliyor. Israrla siyanüre, siyanürün çözdüğü ağır metallere boğuluyor. Son iki ayda atık havuzundaki sızıntısı olağan hale geldi. Çöpler Altın Madeni'nde yaşananlar kaza değil; doğaya ve yaşam alanlarına saldırıdır."
Türkiye'nin dört bir yanındaki madenlerin çevre tahribatına neden olduğunu söyleyen Gölbaşı, bu tahribattan mevcut iktidarın sorumlu olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "İki yüzlülükte sınır tanımayan şirketler kâr elde etmek için gelecek nesillere çözümü olmayan sorunlar devretmektedir. Orman ve nehirler sermayeye ait değildir."
"Ceza: Hafif bir fırça"
"Bu tutum geçmişte Bergama, Kütahya ve Gümüşhane'de facialarla sonlandı. Geçtiğimiz günlerde Manisa Muradiye'de işçilerin ve yörede yaşayanların zehirlenmesine neden oldu. Tüm bu sürecin sonunda doğa neredeyse tümüyle yok edildiğinde buralardan çıkarılacak bir miktar altının değeri olamaz.
"Gelecek nesillerin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını ellerinden alıp bölgedeki canlılığın soyunu tükettiğinizde, çıkardığınız altınlar kaybettiklerimizi geri getirebilecek mi? Denetimsiz, kontrolsüz ve hoyratça sürdürülen sömürge madenciliği faaliyetlerine verilen bu skandal ceza, hafif bir fırça olmaktan öteye gidememiştir. Muhtemelen iştahları daha da kabartmış ve şımarıkları daha da cesaretlendirmiştir."
"Bu eko-yıkımı durdurun"
İliç'teki çevre kazasına dair taleplerini dile getiren kurumlar ise Çöpler Altın Madeni'nin kapatılmasını ve altın çıkarılmasının son bulmasını talep ederek "Göreviniz bu eko-yıkımı durdurmak, gelecek nesillere ve bize can veren habitata borcumuzdur," dedi.
Basın açıklamasına katılan çevre kurum ve örgütleri: Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekoloji Komisyonu, Kemaliye ve Köyler Çevre Platformu, Divriği Kültür Derneği, Divriği Yaşam ve Doğa Platformu, Bakırtepe Çevre Platformu, Malatya Çevre Platformu, Munzur Çevre Derneği, Ekoloji Birliği.
Ne olmuştu? Maden işletmesine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, 2872 sayılı Çevre Kanunu'na dayanarak en üst sınırdan (16 Milyon 441 Bin TL) ceza kesildi. Şirketin faaliyetleri geçici süreliğine durduruldu. |
(FT/TY)