Haberin Kürtçesi için tıklayın
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2021'de Şırnak kent merkezi, Cizre, Uludere, İdil, Beytüşşebap ve Silopi ilçelerini kapsayan 20 bölge için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna gerek dahi duymadan maden arama izni verdi.
ÇED raporuna gerek duymadan verilen maden arama izinlerinde 30 yılı aşkın süredir "güvenlik" gerekçesiyle girişlerin izne tabi tutulduğu Gundikremo (Anılmış) köyündeki tesis de var.
Köyde geniş bir alana kurulmak istenen "Kömür Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi"nin maliyeti 2 milyon TL.
Tesisin maden arama çalışmalarını yürüten şirketin başında ise 22. Dönem Mardin Bağımsız Milletvekili, şimdi ise Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) Süleyman Bölünmez bulunuyor.
TIKLAYIN - "Bölgedeki ekolojik kıyım, savaş konseptinin farklı bir yüzü"
"Süleyman Bölünmez ve yandaşları"
Yaşanan duruma karşı bölge halkı tepkisini, Şırnak Valiliği'nin önünde yaptığı açıklamayla gösterdi. Açıklamaya, avukatlar ve köyleri yakıldığı için göç etmek zorunda kalan yurttaşlar katıldı.
Açıklamada, "Atalarımızdan miras kalan köyümüze sahip çıkmak için buradayız", "Adaletin kuvveti, kuvvetlinin de adil olması gerekir" ve "Süleyman Bölünmez ve yandaşları: Dedelerimizden miras olan köyümüzden kirli ellerinizi çekin" pankartları açıldı.
Davanın avukatları Abdurrahman Karabulut ve Atilla Kart, Bölünmez'in Gundikremo köyünde başlattığı talana karşı Danıştay ve Mardin İdare Mahkemesi'nde dava açtı.
"Köyümüzü yok etti"
Açıklama öncesi yurttaşlardan biri, köylerinin talan edildiğini söyleyerek şunları kaydetti: "Süleyman Bölünmez buraya gelerek köylüleri birbirine düşürdü. Birbirimizle konuşamıyoruz. O Bölünmez değil, bölücüdür. Köyümüzü yok etti. Köyümüzden ne istiyorsun? Direnişimiz devam edecek ve mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Adaletin önünde onun burnundan fitil fitil getireceğiz."
"Köyümüze dönmek istiyoruz"
Köylülerin avukatlarından ve 24. Dönem Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Atilla Kart ise 89 ve 90'lı yıllarda yaşanan çatışmalardan dolayı devlet eliyle Gundikremo köyünün boşaltıldığını hatırlatarak şöyle dedi:
"600 yıllık bir yaşanmışlık var burada. Ama birileri geliyor bu insanların malına ve mülküne, bağ ve bahçelerine el koyuyor. Unutmasınlar ki halkın haklı mücadelesi karşısında bu insani mücadele karşısında bırakın Süleyman Bölünmezleri, hiç kimsenin bizim için bir önemi ve anlamı yok. Haklı olmanın gücüyle bu mücadeleyi verecekler."
Son olarak söz alan köylülerden Şirin Acet ise, "Neden biz köyümüze gidemiyoruz? Köye gitmek istiyoruz ama Bölünmez bize yasaklamış. Bağ ve bahçelerimizin hepsi yok oldu. Köyümüze ve topraklarımıza dönmek istiyoruz," dedi.
Süleyman Bölünmez kimdir?Cudi dağı bölgesinde son dönemlerde inşa edilen birçok kalekolun yapımını üstlendi. |
* Fotoğraflar: Mezopotamya Ajansı.
(TY)