Mezopotamya Ekoloji Hareketi, bölgedeki ağaç kıyımları ve doğa talanına ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, doğa üzerinden yürütülen kâr amaçlı politikaların tüm yeryüzü için ağır sonuçları olacağına vurgu yapıldı.
Ekokırım suçu
Bölgedeki ağaç kıyımları ve orman yangınlarına dikkat çekilen açıklamada, savaş pratiklerinin aynı zamanda ekolojik tahribat yarattığı, canlı yaşamını tehdit ettiği söylendi.
Açıklamada devletlerin ve şirketlerin kâr hırsları ve savaş politikaları nedeniyle bölgede ekokırım suçlarının işlendiğinin altı çizildi.
Kâr hırsının yarattığı tahribat
"Ülke genelinde her sene daha da azalan ormanlar iklim krizini daha da derinleştiriyor. Bugün burada kesilen bir ağaç yarın başka bir yerde bir nehrin kurumasına sebep oluyor. Doğa bir bütündür ve yapılan her müdahale tüm yeryüzünü etkiliyor," denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Devlet ve sermaye ortaklığıyla kırım politikaları farklı çöküşler meydana getirirken, yaratılan krizlerden yeni bir kriz üretiliyor. Küresel kapitalizmin sürekli büyüme ve kâr artırma zorunluluğunun yarattığı tahribatların yanında, ulus-devlet politikalarının etkileri ülkelerde farklı sonuçlar doğuruyor."
Savaş konseptinin farklı yüzü
Türkiye özelinde de mera ve tarım alanlarının rant politikaları sonucu şirketlerin çıkarlarına kurban edildiğine değinilen açıklamanın devamı şöyle:
"Ekokırım suçları her geçen gün artarken çıkarılan yasalarla talanların altı doldurulmaya çalışılıyor. Kürdistan coğrafyasında rant politikalarının dışında, kırım politikalarının farklı yüzlerine şahit oluyoruz. 90'larda başlayan ve savaş konseptinin farklı bir yüzü olan; köy yakma ve boşaltmaları günümüzde orman yakmalarıyla devam ediyor. Yangınların günlerce devam etmesi, müdahale edilmemesi sebebiyle Kürdistan'daki orman ekosistemleri yok ediliyor.
"Orman yangınlarıyla orman varlığına dönük yok etmelerin yanında; son 2 yıldır, başta Şırnak olmak üzere kolluk kuvvetleri gözetiminde ağaç kıyımı gerçekleştiriliyor. Ağaç kesmenin suç olduğu kanun çerçevelerinde mevcutken kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen bu kıyımın Kürdistan'da var olan savaş pratiklerinin bir sonucu olduğu apaçık ortadadır."
Karakol ve kalelol inşaları
"Güvenlik" gerekçesiyle ağaç kesimlerinin yapılması, karakol ve kalekol inşalarının bölgedeki toplumsal baskının somut göstergesi olarak okunabileceğinin söylendiği açıklama şöyle sonlandırıldı:
"Bölgede geçmişten günümüze yapılmak istenen insansızlaştırma politikaları; ormansızlaştırma ve yaşam alanlarının yok edilmesi Kürt halkına yönelik saldırıların farklı bir boyutudur. Mezopotamya Ekoloji Hareketi olarak tüm kamuoyunu bu katliama ses çıkarmaya davet ediyoruz."
(TY)