Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ)DMÖ 193 Üye Devlet ve Bölge'den oluşan hükümetler arası bir kuruluş. 23 Mart 1950'de kuruluşundan bir yıl sonra Birleşmiş Milletler'in meteoroloji (hava ve iklim), operasyonel hidroloji ve ilgili jeofizik bilimleri uzman kuruluşu oldu. Genel merkezi Cenevre'de bulunan kuruluşun en üst organı Dünya Meteoroloji Kongresi. DMÖ, BM sisteminin dünya atmosferinin durumu ve davranışı, kara ve okyanuslarla etkileşimi, ürettiği hava ve iklim ve bunun sonucunda su kaynaklarının dağılımı konusunda yetkili sözcüsü. Teknik Komisyonları, Programları, Projeleri ve Bölge Ofisleri ile sinerjik ve kamu-özel ortaklıkları aracılığıyla DMÖ, gözlemlerin toplanması ve serbest değişimi, araştırmanın teşvik ve entegrasyonu, geliştirme ve hava, iklim ve su alanlarındaki hizmetlerin sunumu için bir dünya sistemi yaklaşımını kolaylaştırıyor ve koordine ediyor. |
Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (DMÖ) Salı günü Cenevre'de yayınladığı Yıllık Küresel İklim Güncellemesi, 2022 ve 2026 arasında en az bir yılın yeryüzünde kayıtlara geçen en sıcak yıl olma ve 2016'daki rekorun kırılma olasılığının yüzde 93 olduğunu ortaya koyuyor.
Rapora göre, bu dönemdeki beş yıllık ortalamanın 2017-2021'dekinden daha yüksek olma olasılığı da yüzde 93.
► 1.5 °C hedefi, ülkeleri küresel ısınmayı sınırlamak üzere sera gazı emisyonlarını azaltmak için uyumlu iklim eylemi yapmaya çağıran Paris Anlaşması'nın hedefi.
TIKLAYIN-IPCC 1,5°C Raporu Yayınlandı
Taalas: 1.5°C rastgele bir istatistik değil
DMÖ Genel Sekreteri Petteri Taalas, "Bu yüksek düzeyde bilimsel çaba içeren çalışma, Paris İklim Değişikliği Anlaşması'nın alt hedefine geçici olarak ulaşmaya ölçülebilir bir şekilde yaklaştığımızı gösteriyor" dedi.
"1.5°C rakamı rastgele bir istatistik değil" diyen Taalas bunun "iklim etkilerinin insanlar ve aslında tüm gezegen için giderek daha da fazla zararlı hale geleceği noktanın bir göstergesi" olduğunu söyledi.
DMÖ'nün iklim güncelleme tahminlerine yön veren Birleşik Krallık Meteoroloji Dairesi'nce (Met Office) hazırlanan rapora göre, 1,5 °C eşiğini geçici olarak aşma olasılığı 2015'ten bu yana istikrarlı olarak artıyordu.
2025'te sıfıra yakın olan olasılık son beş yılda yüzde 10'a varmıştı ve 2022-2026 dönemi için yaklaşık yüzde 50'ye yükseldi.
Buzullar eriyecek, denizler taşacak...
DMÖ lideri Taalas, ülkeler sera gazı salımını sürdürdüğü sürece sıcaklıkların artmaya devam edeceğini ısrarla vurguladı.
"Okyanuslarımız daha sıcak ve daha asidik olmaya devam edecek, deniz buzu ve buzullar erimeye devam edecek, deniz seviyesi yükselmeye devam edecek ve havamız daha aşırı hale gelecek. Arktik ısınma orantısız bir şekilde yüksek ve Kuzey Kutbu'nda olanlar hepimizi etkiliyor" dedi.
Paris Anlaşması, hükümetleri küresel sıcaklık artışını 2 °C'nin çok altında sınırlamaya yönlendiren uzun vadeli hedeflerin ana hatlarını çizerken, artışı 1,5 °C'ye kadar sınırlama çabalarını sürdürüyor.
'Daha da yakınlaşıyor'
BM'nin Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli ayrıca, iklimle ilgili risklerin 1,5 °C'lik küresel ısınma için bugüne göre daha yüksek, ancak 2° C'den daha düşük olduğunu belirtiyor.
İngiltere Met Office'ten Dr. Leon Hermanson, Son iklim tahminlerinin 2022 ile 2026 arasında bir yılın sanayi öncesi düzeyin 1,5 °C üzerine çıkması olasılığının yanı sıra "küresel sıcaklık artışının süreceğini gösteriyor" dedi.
"1.5 C°'nin üzerinde tek bir yıllık aşım, Paris Anlaşması'nın ikonik eşiğini aştığımız anlamına gelmez, ancak 1,5 °C'nin uzun bir süre aşılabileceği bir duruma giderek daha da yaklaştığımızı gösteriyor."
Nihai rapor 18 Mayıs'ta
DMÖ'nün Küresel İklimin Durumu hakkındaki geçici raporuna göre, 2021'de küresel ortalama sıcaklık, sanayi öncesi dönemin 1,1 °C üzerindeydi. 2021 nihai raporu 18 Mayıs'ta yayınlanacak.
DMÖ, 2021 başında ve sonunda arka arkaya La Niña olaylarının küresel sıcaklıkları aşağı çekmede etkili olduğunu ama bunun yalnızca geçici ve uzun vadeli küresel ısınma eğilimini tersine çevirecek güçte olmadığını belirtti.
Ajans, El Niño'daki herhangi bir gelişmenin kayıtlardaki en sıcak yıl olan 2016'daki gibi sıcaklıkları anında artıracağını söylüyor. (AEK)