Poster: Alex Castro / The Verge
Dünyanın en büyük perakende ticaret şirketi Amazon, New York'ta işçilere karşı verdiği savaşta ilk muharebeyi geçtiğimiz Cuma gecesi kaybetti. netzpolitik.org'un haberine göre, Staten Island'daki JFK8 mağazasındaki işçiler, sendikayla temsil edilme lehinde 2 bin 654 oy kullandılar ve ilk sendika ABD'deki Amazon mağazalarına ilk adımını attı.
Amazon toplam çalışan sayısıyla dünya rekorları kırıyor. Halen şirketin şu anda toplam çalışan sayısı 1.2 milyon dolayında ve şirkette sendikasızlık kural sendika istisna. Bu sayılar, Amazon'un yoğunlaşma dönemlerinde işe aldığı 100 bin dolayındaki geçici çalışanları 500 bin dolayındaki teslimat sürücülerini kapsamıyor. Amazon, bir çok şirketin aksine COVİD 19 salgınından olumsu etkilenmek bir yana dünyanın en büyük şirketi, sahibi Jeff Bezos da dünyanın en zengin insanı oldu.
ALU, Smalls ve stratejisiALU New York'ta, Amazon'un yaygın sendika karşıtı kampanyasına, örneğin, yüzbinlerce dolar harcanarak tutulan sendika karşıtı danışmanların çalışanları sendikanın olumsuz etkileri konusunda yanıltıcı bilgilerle etkilemeye çalışmasına karşın şirketi yenmeyi başardı. Amazon çalışanlarının sözcüsü Chris Smalls otuz yaşlarında. Çeşitli büyük mağazalarda çalıştıktan sonra 2015'te Amazon'a girmişti. Covid 19 salgınının başlamasıyla birlikte yöneticilerden daha iyi koruyucu önlemler talebiyle bir protesto düzenledikten sonra işten çıkarılmıştı. Chris Smalls ve yoldaşları sendikaya katılma oylaması için TikTok ve Twitter'ı kullandılar, yiyecek dağıtımları, farkındalık kampanyaları ve Amazon'un örgütlenmeyi engellemeye yönelik sürekli girişimleri konusunda videolar yayınladılar. Smalls, kendi öyküsüne dikkati çekmek için hiçbir fırsatı kaçırmadı ve böylece medyada bir simge haline geldi. Yöneticilerin şirket içinde işçilere onu "aklı kıt ve konuşmaktan aciz" diye tanıtmaya kalkışması ters tepti ve yalnızca ABD'de değil, Amazon mağazalarının bulunduğu bütün ülkelerde Smalss'un tanınmasını sağladı. Sendika oylaması öncesinde çalışanlara video aracılığıyla seslenerek Amazon'u "kârı insanların önüne koymak"la suçladı. |
Zaferin kısa öyküsü
Zaferi kazanan Amazon İşçi Sendikası (ALU), deneyimli ya da köklü bir sendika sayılmaz. Kurucusu Chris Smalls, sosyal mesafe ve karantina kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla iki yıl önce Amazon'da işten çıkarılmıştı. Oysa atılmadan önce çalışanların Covid-19'dan daha iyi korunması için protestoları başlatan oydu.
Smalls, 1937'den beri var olan yerleşik Perakende, Toptan Satış ve Büyük Mağazalar Sendikası'na (RWDSU) kıyasla hafif sıklet bir sendika sayılan ALU'nun başında. RWDSU çevrimiçi ticaret sektöründe çalışanların sorunlarını uzun süredir görmezden geliyordu ancak o da şimdi Alabama'da Amazon çalışanlarını örgütlemek için savaşıyor.
Almanya'da da sendikalar Amazon işyerlerinde uzun süredir daha iyi ücretler ve çalışma koşulları talep ediyor. Rosa-Luxemburg-Vakfı ve DBG-Bildungswerk Thüringen tarafından yapılan bir araştırma, Amazon'un teslimatta asgari ücret standartlarına uyma sorumluluğunu, bunları karşılamayan taşeronlara devrettiğini ortaya çıkardı. Sendikanın New York'ta kurulduğu haberleri ardından Amazon, Almanya'daki lojistik merkezlerinde 6 bin yeni çalışanı işe alacağını duyurdu.
Şimdi ne olacak?
Ancak, ALU'nun çalışanları resmen temsile başlamasının biraz daha zaman gerektireceği anlaşılıyor. Amazon, Staten Island'ın diğer mağazalara örnek olmaması için sendika seçimine itiraz etmeyi düşündüğü haberleri geliyor. Ancak örgütlenme sürüyor. ABD'nin Alabama eyaletindeki Bessemer'de de Amazon işçileri sendikalı çalışmak için oy kullandı. İtirazlar nedeniyle kesin sonuç açıklanmamış olsa da işçiler evet dediler.
New York'taki oylama sonuçları onaylanır onaylanmaz, Amazon ve ALU arasında, Amazon'un daha önce kendi başına dikte edebildiği, çalışanların ücretleri ve çalışma koşulları üzerine sözleşme görüşmeleri başlayacak. Chris Smalls şimdiden harekete geçti ve Amazon'u Mayıs ayında müzakereye davet etti. (AEK)