*Basın, Fotoğraf: Canva
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Beş meslek örgütü Rusya'nın Ukrayna işgali ile ilgili televizyon programlarında, medyada ve sosyal medyada yalan, yanıltıcı haber ve yazıları yayanlarla ilgili uyarıda bulundu.
CNN Türk'ün canlı yayında Rusya-Ukrayna krizine ilişkin "Geceye dair sıcak bir görüntü" diye servis ettiği görüntülerinin, bir Twitter kullanıcısı tarafından 16 Ocak'ta paylaşılan oyun videosu olduğu ortaya çıkmıştı.
Medyamız yine şaşırtmıyor. 16 Ocak'ta paylaştığım oyun videosunu yeni görüntü diye sunmuşlar https://t.co/roxIrs7AO8 pic.twitter.com/RfgIS6TKjC
— Emre Kumcu ???????????????? (@Alfred_Bubi) February 28, 2022
Barış gazeteciliği için çağrı yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Türkiye Yayıncılar Birliği (TÜRKYAYBİR), PEN Yazarlar Derneği ve Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Temsilciliği ortak bir açıklama yaptı.
TIKLAYIN - BARIŞ GAZETECİLİĞİ ELKİTABI
Açıklama şöyle:
"Basının toplumsal barışı sağlamada denetim görevi vardır. Gazeteci basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü, evrensel etik değerler çerçevesinde kullanarak halkı bilgilendirmek zorundadır. Rusya-Ukrayna arasındaki dünyayı ateşe atacak savaşla ilgili medya kuruluşlarına düşen görev de barıştan yana, etik değerlere uyarak yayın yapmaktır. Ancak uygulamada savaş çığırtkanlığı yapan, sivillerin hayatını hiçe sayan TV programlarında sorumsuzca görüşlerin yayıldığına tanıklık ediyoruz. Sosyal medyada ise yalan ve yanıltıcı haberlerle yazıların yer aldığını görüyoruz.
"Çarpıtma, yanıltma, yönlendirme yapmamalı"
"Oysa gazeteci ve yazarların barıştan yana olmak gibi tarihi bir sorumlulukları olduğunu unutmamalıyız. Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ne göre gazeteci; başta barış, demokrasi, hukukun üstünlüğü laiklik ve insan hakları olmak üzere; insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur. İnsanlar, uluslar ve halklar arasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır. Ulusal ve uluslararası politikalar hakkında yayın yaparken öncelikle halkın haber alma hakkı, mesleğin temel ilkeleri ve özgürlükçü demokrasi ölçütlerini göz önünde bulundurur. Gazeteci, haber içeriklerini sosyal medya hesapları, web siteleri ile bloglarında paylaşırken çarpıtma, yanıltma, yönlendirme yapmamalıdır.
"Rusya ile Ukrayna arasında savaş boyutu kazanan krizde gazetecileri ve yazarları barıştan yana bir tutumla kamuoyunun gözü kulağı olma sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz. Rusya ve Ukrayna'nın da bu süreçte halkların haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görevlerini yapan gazetecilerin can güvenliğini sağlamalarını bekliyoruz."
(AÖ)