Fotoğraf: AA
TÜBİTAK'ın desteklediği uzaktan öğrenme ile ilgili bir araştırmaya göre derslere düzenli olarak giren öğrencilerin oranı özel okullarda yüzde 83.6 iken resmi okullarda bu oran yüzde 36.70'te kaldı.
"COVID-19 Sürecinde Uzaktan Öğretme Süreci İle İlgili İlk ve Ortaöğretim Öğrencilerinin Algıları ve Duygularına Yönelik Bir Analiz" araştırması Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyeleri tarafından yürütüldü.
Prof. Dr. Ş. Feza Orhan'ın yönetiminde; Doç. Dr. M.Betül Yılmaz, Özgür Şensoy, Barış Atakişi ve Doç. Dr. Ş.Gonca Zeren'in yer aldığı projedeki bazı bulgular şöyle:
- Derslere uzaktan erişim için dizüstü bilgisayar kullanımı özel okullarda (yüzde 58.90) resmi okullara (yüzde 39.70) göre büyük fark gösterirken; derslere erişim için cep telefonu kullanımında resmi okul öğrencilerinde (yüzde 75.60) özel okullardan (yüzde 46.60) çok daha yüksek bir kullanım saptanmıştır.
- Resmi okul öğrencilerinin yüzde 16.20'si okulun kendi sistemi üzerinden dersleri takip ederken, özel okul öğrencilerinin yüzde 79.50'si okulun sistemini kullanarak dersleri takip ettiklerini belirtmişlerdir. Bu durum resmi okullarının merkezden yönetilmesi anlayışı nedeniyle kendilerine ait sistemlerle çözüm oluşturabilme seçeneklerine sahip olmadıklarını göstermektedir.
- Derslere düzenli olarak giren öğrencilerin oranı özel okullarda yüzde 83.6 iken resmi okullarda yüzde 36.70'tir.
- Öğrencilerin her düzeyde ve her iki okul türünde de yüzde 70 ve üzeri bir oranla derslere kendi istekleri ile girdikleri sonucu ortaya çıkmıştır.
- Çevrimiçi öğretim sürecinde öğrenmeyi gerçekleştirebildiklerini belirten öğrenci oranı sadece yüzde 36.4'dür.
Raprun sonuç bölümünde şu ifadeler yer aldı:
"Uzaktan öğretim sürecinde öğrencinin öğrenme algısını etkileyen elbette pek çok değişken vardır. Ancak, bu araştırmada temel olarak elel alınan iki değişken olan "öğrenme algısı" ve "duygualar"a yönelik tüm bu sonuçlar ışığında şunu söyleyebiliriz. Pandemi sürecinde okul sürecinin uzaktan da devam etmesinin en temel nedeni olan "öğrenme" sürecini devam ettirmek öğrencilerin duyguları dikkate alınmadan sağlanabilecek bir süreç değildir. Çünkü, bulgulara dayalı sonuçlar bize "öğrenme algısı"nın duygular ile farklılaştığını göstermektedir. Bu nedenle uzaktan öğretim sürecinde öğrencilerin süreçten zevk almaları mutlaka sağlanmaldır. Zevk almanın sağlanması da ancak öğrencinin sürece etkin katılımı ile sağlanabilmektedir."
(AÖ)