Fotoğraf: AA - Arşiv
Haberin İngilizcesi için tıklayın
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
Konuşmasında 28 Şubat’ın yıldönümü, yeni anayasa çalışmalarından bahseden Erdoğan, Türkiye’nin ekonomik olarak büyüdüğünü söyledi.
Covid-19 salgınıyla mücadelede yaklaşık bir yılın geride bırakıldığını söyleyen Erdoğan, salgınla mücadelede Türkiye’nin örnek alındığını savundu.
Aşılamada ilk beş ülke arasında yer alındığını söyleyen Erdoğan “yeni kontrollü normalleşme sürecinin” bugün itibariyle başlatılacağını belirtti.
Yeni kararlar
İllerin düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak dörde ayrılacağını söyleyen Erdoğan, bu çerçevede alınan kararları şöyle sıraladı:
* Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek.
* Türkiye genelinde 21.00 ile 05.00 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması sürecek.
* Tüm okul öncesi eğitim kurumlarında ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacak. Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitim-öğretime başlanacak. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde ise genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak.
* Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler, çok yüksek riskli iller dışında, Türkiye genelinde faaliyetlerini 07.00 ile 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile sürdürebilecekler.
* Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler düşük ve orta riskli illerde 09.00 ile 19.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecekler.
* Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye'de normale döndürülecek, ihtiyaç halinde valilikler farklı düzenlemeler yapabilecek.
* Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşlarla ilgili düzenleme düşük ve orta riskli illerde kaldırılırken, yüksek ve çok yüksek riskli sınıftaki illerde ise sokağa çıkma süresi artırılacak.
* Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, düşük ve orta riskli illerde 100 kişi, yüksek ve çok riskli bölgelerde 50 kişiyi geçmemek ve bir saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.
* Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları düşük, orta ve yüksek riskli illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek.
İllerin risk durumu
Görseli büyütmek için üstüne tıklayın
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erdoğan açıklamalarda bulunurken Twitter hesabından illerin risk durumunu gösteren haritayı paylaştı.
Buna göre, mavi iller düşük riskli, sarı iller orta riskli, turuncu iller yüksek riskli ve kırmızı iller çok yüksek riskli olarak belirlendi. Harita, illerin durumuna göre her iki haftada bir güncellenecek.
İllerin risk durumuna göre dağılımı şöyle:
Düşük riskli iller: Hakkari, Şırnak, Mardin, Urfa, Diyarbakır, Batman, Siirt, Van, Bitlis, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır, Uşak.
Orta riskli iller: Ankara, Bursa, Manisa, Aydın, Denizli, Isparta, Afyon, Eskişehir, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Çorum, Kırşehir, Nevşehir, Yozgat, Adana, Hatay, Maraş, Antep, Malatya, Sivas, Elazığ, Tunceli, Erzincan, Bayburt, Erzurum, Kars.
Yüksek riskli iller: İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Kırklareli, Kocaeli, Yalova, Çanakkale, Bilecik, Bolu, Düzce, Zonguldak, Kütahya, Muğla, Antalya, Karaman, Mersin, Niğde, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Artvin, Ardahan.
Çok yüksek riskli iller: Edirne, Balıkesir, Sakarya, Burdur, Konya, Aksaray, Osmaniye, Adıyaman, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize.
(EKN)