Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi,'nin 18 kentte yaptığı “Türkiye’nin Temel Sorunlarına ve Çözümlerine Dönük Seçmen Tutum ve Algı Eğilimleri” araştırmasının sonucunu açıkladı.
İstanbul, İzmir, Adana, Ankara, Diyarbakır, Van, Batman, Antalya, Bingöl, Erzurum, Antep, Hakkâri, Konya, Mardin, Mersin, Samsun, Şırnak ve Dersim’de 1248 kişi ile gerçekleştirilen araştırmada katılımcılara ilk olarak “Sizce Türkiye'nin en büyük sorunu nedir?” sorusu yöneltildi.
Görüşmecilerin, yüzde 35,7’si “Ekonomi/işsizlik” yanıtını verirken; yüzde 20’si “Kürt Sorunu” cevabını verdi. Yüzde 14,7’si “Cumhurbaşkanlığı Sistemi”, yüzde 10,6’sı “Demokrasinin olmayışı”, yüzde 6,6 “Hukuk sisteminin mevcut durumu”, yüzde 6,3’ü “Gülen Cemaati/FETÖ”, yüzde 3,8’i “Mevcut hükümet”, yüzde 1,6’sı “Çatışma ve şiddet ortamı”, yüzde 0,7’si “Muhalefetsizlik” dedi.
“Belirtmiş Olduğunuz Türkiye’nin En Önemli Sorunun Çözümü Nedir?” sorusuna ise görüşmecileri yüzde 16,8’i “İstihdam alanlarının arttırılması” yüzde 16,5’i “Hükümetin çözüm politikalarının benimsemesi”, yüzde 14,4’ü “Cumhurbaşkanlığı sisteminin değişmesi”, yüzde 9,8’i “Hükümetin değişmesi” yüzde 9’u “İçeride ve dışarıda gerilim yaratma politikalarının değişmesi” yüzde 8,3’ü “Çözülmez”, yüzde 7,9’u “Yerel ekonominin güçlendirilmesi”, yüzde 6,9’u “Barışın olması”, yüzde 5,8’i “Eşit yurttaşlığın olması” yüzde 1,6’sı “AB sürecine yeniden dönülmesi” yüzde 1,6’sı “Dış politikanın değişmesi” yüzde 1,4’ü “Yoksullukla mücadele” yanıtını verdi.
Türkiye'nin en önemli sorununun “Ekonomi/işsizlik” olduğunu düşünen katılımcıların yüzde 47,1’i çözümün “İstihdam alanlarının arttırılması” “Kürt Sorunu” olduğunu düşünenlerin yüzde 35,2’si çözümün “Hükümetin çözüm politikalarını benimsemesi” “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” olduğunu düşünen katılımcıların yüzde 85,9’u çözümün, “Cumhurbaşkanlığı Sisteminin Değişmesinde” olduğunu söyledi.
“Çatışma ve Şiddet Ortamı” olduğunu düşünen katılımcıların yüzde 40’ı çözümün “İçerde ve Dışarda Gerilim Yaratma Politikalarının Değişmesi”;
“Demokrasinin Olmayışı” olduğunu düşünen katılımcıların yüzde 36,4’ü sorunun “Çözülemeyeceğini” ; “Hukuk Sisteminin Mevcut Durumu” olduğunu düşünen katılımcıların yüzde 41,4’ü ise bu sorunun “Çözülemeyeceğini” belirtti.
Araştırmaya katılanlar, Türkiye'nin önemli sorunlarını çözmeye en yakın partileri de şöyle sıraladı: yüzde 27,1’i AKP , yüzde 21,2’si CHP, yüzde 10,3’ü HDP, yüzde 7,9’u MHP, yüzde 7,2’si İYİ Parti. Katılımcıların 15,1'i ise bu soruya “hiçbiri” yanıtını verdi.
Görüşmecilere yöneltilen bir diğer soruda “CHP ve HDP’li Milletvekillerinin Vekilliklerinin Düşürülüp Tutuklanmalarını Nasıl Değerlendiriyorsunuz” oldu. Araştırmaya katılan her dört katılımcıdan 3'ünün negatif yanıt verdiği bu soruya gelen kimi yanıtlar ve oranları ise şöyle:
Yüzde 22’si “Yanlış Buluyorum”, yüzde 15,3’ü “Yasalar Gereği”, yüzde 9,5’i “Demokratik Olmadığını Düşünüyorum”, yüzde 7,4’ü “Destekliyorum”, yüzde 6,6’sı “Halkın İradesine Darbe”, yüzde 4,8’i “Hukuka Aykırı”, yüzde 4,6’sı “Seçmen İradesinin Gaspı”, yüzde 3’ü “AKP-MHP’nin Sivil Darbesi”, yüzde 2,1’i “Adaletsizlik”, yüzde 1,9’u “Diktatörlük/Tek Adam Sistemi”...
Araştırmaya katılanlara “Türkiye’deki Demokrasinin Mevcut Durumunu Derecelendirmek İsterseniz 1'den 10'a Nasıl Puanlarsınız? “ sorusu da yönetildi.
Çok Kötü'ye denk gelen “1 Puanı” veren katılımcıların oranı yüzde 23,9 oldu. Yüzde 17,5'i "3 puan" yüzde 14,7'si "2 puan" verdi. Yüzde 2,8’i ise “çok iyi” anlamına gelen “10 Puan” verdi.
“24 Haziran 2018'de Gerçekleşen Genel Seçimlerde Hangi Partiye Oy Verdiniz?” sorusuna katılımcıların; yüzde 35,5’i AKP, yüzde 23,4’ü CHP, yüzde 10,6’sı HDP, yüzde 9,3’ü “Oy kullanmadım”, yüzde 9’u “İYİ Parti’ ve yüzde 3,5’i “Saadet Partisi” yanıtlarını verdi.
“Bu Pazar Günü Bir Genel Seçim Olsa Hangi Partiye Oy Verirdiniz?” sorusuna ise yüzde 30,9’u AKP, yüzde 21,2’si CHP, yüzde 10,4’ü HDP, yüzde 10,1’i “Kararsızım” yüzde 7,9’u MHP, yüzde 7,2’si İYİ Parti, yüzde 5,3’ü DEVA Partisi, yüzde 3,7’si Gelecek Partisi, yüzde 1,9’u “Oy kullanmayacağım” yüzde 1,4’ü “Saadet Partisi” cevabını verdi.
“24 Haziran 2018’de Gerçekleşen Genel Seçimlerde Hangi Partiye Oy Verdiniz?” sorusunun “Bu Pazar Günü Bir Genel Seçim Olsa Hangi Partiye Oy Verirdiniz?” karşılaştırması incelendiğinde ise;
AKP'ye oy verdiğini bildirenlerin: yüzde 83,3’ü AKP'ye, yüzde 9,5’i DEVA Partisi'ne, yüzde 6,3’ü Gelecek Partisine;
CHP ye oy verdiğini bildirenlerin: yüzde 84,2’si CHP'ye, yüzde 7,5’i HDP'ye, yüzde 4,8’i kararsızım;
HDP ye oy verdiğini bildirenlerin: yüzde 78,8’i HDP'ye, %9,1’i Kararsızım, %4,5’i DEVA Partisine, %4,5’i AKP'ye;
İYİ PARTİ ye oy verdiğini bildirenlerin: yüzde 48,1’i kararsızım, yüzde 44,4’ü İYİ Partiye, yüzde 5,6’sı Gelecek Partisine;
MHP ye oy verdiğini bildirenlerin: yüzde 87,5’i MHP'ye, %12,5’i oy kullanmayacağım;
Oy Kullanmadım yanıtını veren katılımcıların: yüzde 36,2’si İYİ Parti'ye, yüzde 36,2’si kararsızım, %12,1’i CHP'ye;
Saadet Partisine ne oy verdiğini bildirenlerin: yüzde 40,9’u Saadet Partisine, yüzde 22,7’si Gelecek Partisine, %22,7’si DEVA Partisine oy vereceklerini belirtti.
"Seçmen arayış içinde, partiler arası geçişler artıyor"Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, araştırmanın sonucu bianet'e değerlendirdi. Genç, "Türkiye'nin Temel Sorunlarına ve Çözümlerine Dönük Seçmen Tutum ve Algı Eğilimleri"ne yönelik araştırmayı iki yıldır gerçekleştirdikleri söyledi. Genç, çalışmaya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "İki yıla yakındır yaptığımız araştırmada karşımıza en önemli sorun olarak ilk sırada ekonomi çıkıyor. Bu ekonomi ve işsizlik sorununun sabitlenmiş, kronikleşmiş olduğunu gösteriyor. Yaptığımız araştırmalarda bu sorunun "çözülemeyeceğini" düşünenlerin oranı ise her geçen gün artıyor. "Çözüm alanları daraldı"Çözüm önerenler ise kısa vadede çözüm beklemediklerini söylüyor. Bu çok büyük risk, toplum sorunların çözüm alanlarının daraldığını düşünüyor. Seçmen eğilimlerinde ise bir süre öncesinden farklı olarak AKP'de oy kaybı olduğunu gördük. Partiler arası geçişler artıyor. Daha önceki araştırmalarda da nadir geçişler gördük ancak bu kez seçmen arayış içinde. "AKP ve ittifak oy kaybediyor"HDP'de sabitlenmiş seçmen bu kez DEVA Partisi'ne oy verebileceğini söylüyor ya da AKP'de sabitlenmiş seçmen CHP'ye, DEVA'ya veya Gelecek Partisi'ne oy verebileceğini belirtiyor. Bu olumlu sayılabilecek bir gelişme. Ayrıca AKP ve Cumhur İttifakı oy kaybediyor, Deva Partisi'nde de belirgin bir artış var, tüm partilerden oy alıyor. Bu yükseliş devam ederse Türkiye siyasetinde yer edinebilir. Gelecek Partisi sabitleniyor, belirgin bir farklılık göstermiyor. " |
(RT)