Haberin İngilizcesi için tıklayın
En önemli koruyucu halk sağlığı hizmetlerinden biri olan ve son yıllarda sağlık örgütlerinin de gündeme getirdiği aşı kararsızlığı ve karşıtlığı, bebek ve çocuk aşıları konusu Meclis gündemine taşındı.
TIKLAYIN - "Aşı Kararsızlığı ve Aşı Reddi Bireysel Bir Karar Değildir"
TIKLAYIN - Aşı Kararsızlığına Hekimler Ne Diyor?
TIKLAYIN - Herkesin Yapabileceği Bir Toplumsal Dayanışma Eylemi: Aşı Olmak
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, hem Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hem de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması istemiyle önergeler verdi.
Tüm dünyada bağışıklama hizmetlerinin, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve buna bağlı ölümlerin önlenmesi açısından en önemli ve maliyet etkili toplum sağlığı müdahaleleri arasında kabul edildiğini belirten Emir, bağışıklama hizmetlerinde temel amacın; toplumda, özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek, bunlardan kaynaklanan ölümlerin ve hastalıkların önüne geçmek olduğunu söyledi.
"Ailelerin çocuklarını aşılatmama kararı sadece kendi çocukları için değil, toplumdaki birçok farklı insan grubu için de sağlık tehdidi oluşturmaktadır. Devletin çocuğun üstün yararını gözeterek, aşılamayı gerçekleştirmek yönünde bir görevi bulunmaktadır."
TIKLAYIN - Filipinler'de Kızamıktan İki Ayda 355 Çocuk Öldü
TIKLAYIN - New York'ta Aşı Olmayan Çocuklara Kamusal Alan Yasağı
TIKLAYIN - İtalya Aşı Konusunda Net: Aşı Yoksa, Okul da Yok
CHP Milletvekili Emir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanması için şu soruları yöneltti:
- Aşıyı reddeden ailelerle ilgili olarak "çocuk ihmali" açısından bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
- Şimdiye dek kaç aile hakkında ihmal nedeniyle suç duyurusunda bulunulmuştur? Bu duyuruların sonuçları nedir?
- Aşı uygulamasını reddeden ailelerle ilgili olarak ne tür önlemler alınmıştır veya alınması planlanmaktadır?
Murat Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlanması için ise şu soruları yöneltti:
- Son 10 yıl itibariyle Türkiye'de Genişletilmiş Bağışıklama Programı'nda yer alan aşıları reddeden ailelerin sayısı kaçtır; yıllara göre dağılımı nedir?
- Aşı uygulamasını reddeden ailelerin red gerekçeleri nelerdir?
- Bakanlığınızda bu konuda yapılmış araştırmalar/çalışmalar var mıdır? Varsa; aşı yaptırmayı reddeden ailelerin bölgelere, eğitim durumlarına ve hanehalkı refah düzeyine göre dağılımı ile bu nedenle aşılanmayan çocukların; yaş gruplarına ve cinsiyete göre dağılımı nedir? Yaptırılmasında tereddüt saptanan ve yaptırılmayan aşılar hangileridir?
- Aşı reddini önlemek için Bakanlığınızca ne tür önlemler alınmıştır?
Aşı için küresel kampanya
Son olarak Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) 24-30 Nisan Aşı Haftası kapsamında aşıların gücünü ve güvenilirliğini vurgulamak amacıyla geçen hafta yeni bir küresel kampanya başlattı. Kampanyaya, toplumun bir araya gelerek aşı yoluyla herkesi koruyabilecekleri mesajını yaymak üzere sosyal medya üzerinden #AşıHayatKurtarır etiketiyle katılım sağlanıyor. (AÖ)