Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) aşıların gücünü ve güvenilirliğini vurgulamak amacıyla 24 Nisan'da yeni bir küresel kampanya başlatıyor.
Aşıyla önlenebilir hastalıkların giderek yayınlaştığı bir ortamda başlatılacak kampanyada, ebeveynlerin çoğunun çocukların hastalıklardan korunması açısından aşılara güvendiğini ortaya koymak üzere sosyal medyanın gücünden yararlanılacak.
Kampanya, toplumun bir araya gelerek aşı yoluyla herkesi koruyabilecekleri mesajını yaymak üzere 24-30 Nisan'a denk gelen "Dünya Aşı Haftası" boyunca sürdürülecek.
"Birlikte Korunuyoruz: Aşı Hayat Kurtarır" temasıyla bir hafta sürecek olan kampanya, ebeveynlerden topluluk üyelerine, sağlık çalışanlarından bu alanda yenilik getirenlere uzanan bir yelpazeyi hedefliyor.
TIKLAYIN - DSÖ: Dünyada Kızamık Vakaları Geçen Yıla Göre Yüzde 300 Arttı
Her beğeni için 1 dolarlık katkı
Bağışıklama savunucularını dijital ortamda bir araya getirmek üzere uzun süredir kullanılan #AşıHayatKurtarır etiketi üzerinden yürüyecek kampanyada UNICEF, bu yıl bağışıklama oranlarının daha da artırılması için bir işbirliğine gidiyor. Buna göre UNICEF, Bill&Melinda Gates Vakfı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Gavi, Aşı İttifakı ile çalışacak.
Bill & Melinda Gates Vakfı, nisan ayı içinde #AşıHayatKurtarır etiketini kullanarak yapılan sosyal medya postlarının aldığı her beğeni ya da yeniden paylaşım için UNICEF'e 1 dolar katkı yapacak. Bu katkıyla, tüm çocukların ihtiyaç duydukları yaşam kurtarıcı aşılar temin edilecek.
UNICEF Bağışıklama Bölümü Şefi Robin Nandy, aşıların güvenli olduğunu ve hayat kurtardığını belirterek şunları söyledi:
"#AşıHayatKurtarır kampanyasının internette yaygınlaşmasını sağlayacak bir duyarlılık istiyoruz. Bu kampanya, sosyal medyanın değişim için güçlü bir araç olabileceğini tüm dünyaya gösterme ve ailelere aşı konusunda güvenilir bilgiler aktarma açısından bir fırsat oluşturmaktadır."
Aşı, çocukları ölümcül olabilecek ve son derece bulaşıcı olan kızamık, zatürre ve difteri gibi hastalıklara karşı koruyarak her yıl 3 milyon ölümü önlüyor. UNICEF'in yaptığı açıklamada, aşılar sayesinde 2000 ile 2017 yılları arasında kızamık kaynaklı ölümler azaldı, çocuk felci ise neredeyse tamamen ortadan kalktı.
2017'de 1,5 milyon çocuk öldü
"Aşıların yararına rağmen, 2017 yılında tahminen 1,5 milyon çocuk aşıyla önlenebilir hastalıklar yüzünden hayatını kaybetti. Bu durumun nedeni genellikle aşılara erişememe olmakla birlikte kimi ülkelerde ailelerin umursamazlık ya da aşılara ilişkin kuşkular yüzünden çocuklarının aşılanmasını reddetmeleri ya da geciktirmeleri de olabilmektedir.
"Bunun sonucunda, özellikle yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerde kızamığın alarm verici yükselişi de dâhil olmak üzere çeşitli salgınlar ortaya çıkmıştır. Dijital ve sosyal medya ortamlarında aşılara ilişkin olarak yaratılan belirsizlik bu eğilimin ardındaki etmenlerden biridir." (AÖ)
TIKLAYIN - Aşı Kararsızlığına Hekimler Ne Diyor?
TIKLAYIN - New York'ta Aşı Olmayan Çocuklara Kamusal Alan Yasağı
Fotoğraf: unicef.org