Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Havalimanı adı verilen 3. Havalimanına taşınma tarihleri resmen duyuruldu. İlan edilen programa göre 1 Mart'ta Türkiye saati ile (TSİ) 02.59'da başlayacak olan taşınma işlemi 3 Mart'ta TSİ 00.00'da sona erecek.
Atatürk Havalimanı (AHL) ise, tarifeli ve tarifesiz iç ve dış hat ticari yolcu taşımacılığına yönelik seferlere 3 Mart 2019 saat 00.00 itibariyle kapatılacak.
3. Havalimanında transferin gerçekleşeceği gün ve saate kadar sadece, Türk Hava Yolları’nın (THY) önceden müsaade edilen uçuşları yapılabilecek.
Program dünyayla paylaşıldı
Taşınma programı NOTAM olarak adlandırılan havacıları bilgilendirme notu ile dünya ile de paylaşıldı.
Taşınma programı Avrupa Havacılık Bilgi Hizmetleri Veri Tabanında yayınlandı.
45 saat sürecek
NOTAM'da yer verilen bilgilere göre, Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na 45 saatlik süre içinde kademeli olarak gerçekleşecek taşınma süreci şöyle:
“45 saatlik süreçte; İstanbul Atatürk Havalimanı LTBA (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO kodu) ve İstanbul Havalimanı (LTFM) sadece base (üssü Atatürk Havalimanı olan) taşıyıcıların seferlerine açık olacak.
“45 saatlik süreçte iki havalimanı da müşterek saatlik azaltılmış kapasite ile işletilecek. İki havalimanı birlikte saatlik 35 iniş ve saatlik 35 kalkış olmak üzere toplam saatlik kapasitesi 70 olarak uygulanacak.”
Taşınma tarihi ertelenmişti
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) planlarına göre, Atatürk Havalimanı (AHL) 30 Aralık 2018 saat 03.00'ten 31 Aralık saat 00.00'a kadar 45 saat içerisinde 3. Havalimanı’na taşınacaktı.
31 Aralık 2018 gece yarısı itibariyle AHL’deki tarifeli ve tarifesiz iç ve dış hat ticari yolcu taşımacılığına yönelik seferlere kapatılacaktı.
Ancak 18 Aralık’ta taşınma kararının ertelendiği ifade edilmiş, 21 Aralık’ta ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 3. havalimanına taşınılmasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada taşınma işlemlerinin 1 Ocak itibariyle hızlandırılacağı bilgisine yer vermişti.
3. havalimanı hakkında13 Ağustos 2012’de Bakanlar Kurulu kararıyla bölge seçimi yapılarak projenin hayata geçirilmesi için ilk adım atıldı. Havalimanının ihalesini 3 Mayıs 2013'te İGA yatırımcılarının oluşturduğu Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) 22 milyar 152 milyonluk euroluk bir teklif ile kazandı. Havalimanı işletme süresi şartlar dahilinde 25 yıl olarak sabitlendi. Projenin temeli ise 7 Haziran 2014’te atıldı. Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan havalimanının tüm bağlantıları ile beraber maliyeti ise yaklaşık 10,2 milyar Euro olarak açıklandı. 29 Ekim 2018’de açıldıKaradeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasında yer alan havalimanı 29 Ekim 2018'de açıldı. Toplam alanı 7 bin 700 hektar olan arazinin yüzde 80’i kamuya aitti. Geriye kalan alan ise zaman içinde kamulaştırıldı. Kuzey Ormanları Savunması'nın (KOS) raporuna göre toplam alanın 6 bin 172 hektarı ormanlıktı. TIKLAYIN - 3. Havalimanının Künyesi İş cinayetleriCHP Milletvekili Ali Şeker’in 3. Havalimanındaki iş cinayetleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yaptığı bilgi edinme başvurusuNA 3 Aralık 2018’de Arnavutköy Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından verilen yanıta göre 2013 – 2018 yılları arasında 3. Havalimanı inşaatında toplam 52 ölümlü iş kazası yaşandı yani en az 52 işçi hayatını kaybetti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre ise, 3. Havalimanı inşaatında 38 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. ProjeTüm aşamaları tamamlandığında 76,5 kilometrekarelik alada yıllık 150 milyon yolcu kapasiteye çıkarılabilen terminali ile birbirinden bağımsız altı pisti olacak şekilde hizmet vermesi planlanıyor. Toplam kamulaştırma alanının, 3 bin 500 hektarının havalimanı alanı; 1100 hektarının da içinde bir “havacılık tıp merkezi” ve büyük alışveriş tesislerinin bulunacağı bir “ticaret alanı” olacağı öngörülüyor. Havalimanının karayolu ulaşımının ise Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Köprü ile yapılacak entegrasyonla sağlanacağı ifade ediliyor. |
(TP)