Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları'nda (Deaflympics) 46 madalya aldı. İşitme Engelliler Olimpiyatları'nda Türkiye toplamda 128 madalyaya ulaştı.
1924'te başlayan bu organizasyan, Olimpiyat Oyunları'ndan sonra en uzun süreli uluslararası spor organizasyonlarından biri.
Türkiye 1924 yılında Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilen oyunlara ilk kez 1989'da katıldı. Yeni Zelanda'da yapılan oyunlarda atletizm branşında 2 bronz madalya kazanmıştı. 2013 yılında yani bir önceki oyunlarda ise Sofya'da 32 madalya kazandı.
Türkiye Samsun’da 18-30 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen “23. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları"nda ise 17 altın, 7 gümüş ve 22 bronz olmak üzere topladığı 46 madalyayla genel sıralamada dördüncü oldu.
21 farklı branşta yarışılan oyunlarda Rusya 85'i altın 199 madalya ile birinciliği kazandı. Ukrayna 21'i altın 99 madalya ile ikinci, Güney Kore 18'i altın 52 madalya ile üçüncü oldu.
Alp Ulagay İşitme Engelliler Olimpiyatları'nı değerlendirdiSpor yorumcusu Alp Ulagay Türkiye'nin İşitme Engelliler Olimpiyatları'ndaki başarısının artmasını bianet'e değerlendirdi. Ulagay tüm olimpiyat oyunlarında ve dünya şampiyonalarında ev sahibi ülke olmamın avantajının madalya sayısına yansıdığını söyledi. Ulagay genel olarak bedensel engellilerin spor eğitimine yatırımın son yıllarda arttığını, başarıda bunun da etken olduğunu belirtti ve özellikle İşitme Engelliler Futbol Milli takımının en son yapılan Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında zaten şampiyon olduğunu hatırlattı. Ulagay Türkiye'nin son yıllarda uluslalarası spor müsabakalarına evsahipliği yapmak için özellikle uğraş verdiğini ancak Olimpiyat Oyunları ev sahipliği için yapılan yatırımların sonucunu alamama üzerine uluslararası spor camiasında ikincil öneme sahip İşitme Engelliler Olimpiyatları, Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali (Erzurum 2016), Akdeniz Oyunları (Mersin 2013) gibi oyunlara ev sahipliği yapıyor: "Bu spor organizasyonları kesinlikle önemsiz demiyorum, ancak özellikle genç sporcuların katıldığı oyunlara bir üst liglere yetiştirilen sporcuların katılır. Örneğin bu yaz temmuz ayında Dünya Para Atletizm Şampiyonası Lonrdra'da yapıldı; uluslararası basın mesela oraya daha çok ilgi gösterdi. Ki bu normaldir, daha önemli kabul edilen bir spor organizasyonu; ancak Samsun'da basın için 25 kişilik bir bölüm hazırlanmasına rağmen, oyunları takip eden spor muhabiri arkadaşlarımız basın locasının kısmen boş olduğunu söyledi. Tüm bunlar başarının değerinin düşürmez ama birden ire artan madalya sayısını doğru okumak gerekir ve bu dallara ve tüm spor branşlarına yatırımın sürmesi gerekir." |
29 kadın sporcu madalya kazandı
Türkiye'de madalya alanlar arasında dokuz kadın bireysel madalya alırken, 20 kadın sporcu da takım olarak madalya kazandı.
Bireysel: Karate (altın): Gamze Keresteci (Kadınlar Kumite + 68 kg), Tekvando (altın): Selver Şeker (Kadınlar +67 kg), Merve Yazıcı (Kadınlar 49 kg), Tekvando (Gümüş): Ayşe Gül Gökkaya (Kadınlar bireysel poomsae), Judo (bronz): Ayşe Kesiktaş (Kadınlar 70 kg), Karate (bronz): Rümeysa Akyüzlü (Kadınlar Kumite 61 kg), Melek Dereköy (Kadınlar Kumite 68 kg), Kader Işık (Kadınlar Kumite Açık), Tekvando (bronz): Aslıhan Savan (Karışık Çiftler Poomsae),
Takım: Tekvando (altın): Ayşe Gül Gökkaya / Aslıhan Savan / Elif Yenigün (Kadınlar takım poomsae), Judo (bronz): Dilek Altın / Münife Aydın / İpek Erçin / Didem Erel / Ayşe Kesiktaş / Zehra Özbey / Serpil Yavuz (Kadınlar Takım), Karate (bronz): Kader Işık / Rezzan Işık / Zeliha Işık (Kadınlar Takım Kata), Rümeysa Akyüzlü / Melek Dereköy / Melek Morgil / Sena Sönmez / İrem Topaloğlu (Kadınlar Takım Kumite), Tenis (bronz): Tutem Banguoğlu / Asuman Şakı (Çift Kadınlar)
Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Genel Sekreteri Mehmet Koç, bu yıl Türkiye'nin ev sahibi olmasının da etkisiyle Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın bütçeyi arttırdığını, sporcuların da büyük bir azimle çalıştığını söyledi.
Türkiye olimpiyat tarihinde 128 madalya aldı
Deaflympics tarihinde 1'i kış olmak üzere 8 farklı organizasyonda madalya kazanan Türkiye’nin oyunlardaki başarı çizelgesi şöyle;
Christchurch 1989
2 bronz (Güreş)
Sofya 1993
2 gümüş, 1 bronz (Güreş)
Kopenhag 1997
1 Altın (Futbol), 4 gümüş, 3 bronz (Güreş)
Roma 2001
3 Altın, 3 bronz (Güreş)
Melbourne 2005
2 altın (Atletizm,Güreş), 5 gümüş (Güreş), 3 bronz (Güreş)
Salt Lake 2007 Kış Oyunları
1 Bronz, Kros Kayağı
Taipei 2009
4 altın (1 Tekvando, 3 Güreş), 6 gümüş (1 Judo, 1 Atletizm 4 Güreş), 7 bronz (1 Tekvando, 6 Güreş)
Sofya 2013
7 altın (2 Judo, 1 Karate, 3 Tekvando, 1 Güreş) , 9 gümüş (1 Judo, 2 Karate, 3 Tekvando, 3 Güreş ), 16 bronz (3 Judo, 3 Karate, 4 Tekvando, 6 Güreş)
Samsun 2017
17 altın (Atletizm (1), Futbol (1), Grekoromen Güreş (4),, Hentbol (1), Judo (2), Karate (2), Serbest Güreş (1), Tekvando (4), Voleybol (1)
7 gümüş (Atletizm (1), Judo (1), Karate (2), Tekvando (3)
22 bronz (Atletizm (1, Grekoromen Güreş (2), Judo (3), Karate (8), Serbest Güreş (4), Tekvando (3), Tenis (1)
Samsun'da alınan madalyalar Altın (17) Atletizm (1): Yasin Süzen (Erkekler 400 metre) |
Fotoğraflar: AA