Haberin İngilizcesi için tıklayın
Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesi’nin (ICSD) desteğiyle düzenlenen, dünyanın en büyük 3. spor organizasyonu olan İşitme Engelliler Olimpiyatları (Deaflympics) 2017, dün başladı.
İşitme Engelliler Olimpiyatları spor yoluyla eşitlik sağlamayı amaçlıyor.
Samsun'ın ev sahipliği yaptığı 23. İşitme Engelliler Olimpiyatları, 97 ülkeden 3 bini aşkın sporcu olmak üzere yaklaşık 5 bin katılımcıyı bir araya getirdi.
Sporcular atıcılıktan, badmintona, yüzmeden golfe kadar 20 farklı branşta düzenlenecek müsabakada yarışacaklar.
18-30 Temmuz tarihleri arasında 12 gün boyunca sürecek organizasyon kapsamında; müsabakalar Samsun’un Çarşamba, Bafra gibi çevre ilçelerinde yer alan 28 tesiste gerçekleştirilecek.
Türkiye’yi organizasyonda 294 sporcu temsil edecek. Türkiyeli sporcular bugüne kadar oyunlarda 17'si altın olmak üzere 84 madalya kazandı.
Türkiye'den ilk madalya
Olimpiyatlarda bugün Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen müsabakada Kata (tek ya da eşli olarak yapılan detaylı olarak düzenlenmiş hareketler dizisi) takım mücadelesinde, Erkan Esenboğa - Abdullah Sevinç ikilisi altın madalya kazandı. Bu madalya, Deaflympics Samsun 2017’de Türkiye’nin kazandığı ilk madalya oldu.
Komite 1924'te kuruldu
Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesi, 16 Ağustos 1924’te Paris’te Fransa, Belçika, Belçika, Çekoslovakya gibi dokuz ülkenin işitme engelli sporcularının liderliğinde kuruldu. Fransalı Eugéne Rubens-Alcais başkan olarak seçildi.
Olimpiyatların tarihçesi için tıklayın. (NV)