Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın.
“Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzalayan akademisyenler hakkında Kocaeli, Bursa, Erzurum ve Bolu'da ev baskınları ve gözaltılar yaşandı.
Kocaeli Üniversitesi’nden 21 akademisyen sabah saatlerinde evlerinden gözaltına alındı. Savcılıkta ifadeleri bitenler serbest bırakıldı.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden (AİBÜ) bildiriye imza veren üç akademisyenin evinde arama yapıldı. Akademisyenler aramaların ardından emniyete gönderildi.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ramazan Kurt'un evi polislerce basıldı. Kurt, tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi.
Uludağ Üniversitesi'nde ise üç akademisyen üniversitedeki odalarından gözaltına alındı.
Kocaeli: 21 gözaltı
Polis ekipleri, sabah saatlerinde evlere baskın düzenledi. 16 akademisyen okuldan ve evlerinden gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı verilen 5 akademisyen kendisi emniyete geldi.
Hürriyet gazetesinin haberine göre, akademisyenler, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturma kapsamında, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak" ile "terör örgütü propagandası yapmak" gerekçesiyle gözaltına alındı.
Akademisyenlerin avukatlarından aldığımız bilgiye göre savcılık ifadesi biten akademisyenler serbest bırakılıyor.
Kocaeli Üniversitesi öğrencileri İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi önünde "Üniversite barıştır, barışı savunuyoruz" pankartıyla yaptıkları basın açıklamasında gözaltıları protesto etti.
Gözaltına alınan isimler; Doç. Dr. Aynur Özuğurlu, Doç Dr. Burcu Yakut Çakar, Yrd. Doç Dr. Derya Keskin, Doç. Dr. Gül Koksal, Doç. Dr. Güven Bakırezer, Doç. Dr. Hakan Koçak, Yrd. Doç. Dr. Hülya Kendir, Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu, Prof. Dr. Mehmet Cengiz Erçin, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Rauf Kesici, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ruhi Demiray, Prof. Dr. Nilay Etiler, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Doç. Dr. Özlem Özkan, Prof. Dr. Ümit Biçer, Prof. Dr. Veli Deniz, Doç. Dr. Yücel Demirer, Prof. Dr. Zelal Ekinci, Ar. Gör. Adem Yeşilyurt, Yrd. Doç. Emek Bayrak.
Bolu'da arama kararı
Bolu'da bildiriye imza veren Dr. Ülkü Güney, Doç. Dr. Selime Güzelsarı ve Prof. Dr. Barış Kılıçbay'ın evlerine bu sabah erken saatlerinde arama kararı ile ekipler geldi.
Eğitim Sen Bolu Şubesi Hukuk Sekreteri Zehra Kulalı Gezçici'den aldığımız bilgiye göre üç akademisyenin ev, işyeri ve araçlarındaki aramaya dair kararda bildiriden bahsedilmezken, örgüt üyeliği suçlaması yer aldı.
Akademisyenlerin evlerindeki aramada cep telefonlarına da el konuldu. Aramaların ardından terörle mücadele ekiplerince emniyete götürüldüler.
Bildiriye imza veren babası Dr. Mehmet Ali Kılıçbay da destek için Barış Kılıçbay'ın yanında.
Bursa'da akademisyenlere odalarından gözaltı
Bursa Uludağ Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Gökhan Yavuz Demir, Tıp Fakültesi'nden Şule Akköse Aydın ve Tarih Bölümü'nden Araştırma Görevlisi Aylin Çakı Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince üniversiteden gözaltına alındı.
Erzurum'da tehdit edilen akademisyene gözaltı
Atatürk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ramazan Kurt'un evi bu sabah polislerce basıldı. DİHA'nın haberine göre baskında bulunmayan Kurt, avukatı eşliğine emniyete gitti.
14 Ocak'ta bir grup Kurt'un çalıştığı Edebiyat Fakültesi'ne girerek tehditkar ve ırkçı sloganlar attı. Telefonla ölüm tehditleri aldığını söyleyen Kurt, İHD Erzurum Şubesi'ne başvurdu.
Erzurum Terörle Mücadele Şubesi'nde "örgüt propagandası" iddiasıyla sorguya alınan Kurt susma hakkını kullandı. Kurt, savcılık ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.
TIKLAYIN: Erzurum'da Barış İsteyen Akademisyen Tutuklamaya Sevkedildi
Üniversiteler de soruşturma başlatmıştı
Kocaeli Üniversitesi Senatosu da dünkü basın açıklamasında bildiriyi imzalyanlar hakkında rektörlükçe soruşturma başlatıldığı belirtilmişti.
"Terörün her türlüsünün karşısında yılmadan duran Kocaeli Üniversitesi, bazı akademisyenlerin bu yaklaşımını teröre destek olarak görmekte ve yayımlanan bildiriyi şiddetle kınamaktadır. Bu bağlamda kurumumuzdaki ilgili kişiler hakkında Rektörlüğümüzce idari soruşturma süreci başlatılmış olup, kamuoyuna saygıyla duyurulur."
AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, bildirinin içeriğinin devlete karşı olmasının anlam taşıdığını söylemişti:
"Bu bildiriyi onaylamamız, kabul etmemiz mümkün değil. Akademisyenlerimizin böyle bir bildiriye imza atması da kabul edilebilir bir durum değil. Haklarında mevzuata göre gerekli soruşturmalar başlatıldı, yürütülecek" dedi.
Prof. Dr. Coşkun, üniversiteden emekli bir profesörün de bildiriye imza attığını, hukukçularla görüştüğünü, onunla ilgili bir işlem yapamadıklarını da eklemişti.
Uludağ Üniversitesi Senatosu da bildiriyi kabul etmediğini, kınadığını ve telin ettiğini duyurmuştu.
Ne olmuştu?
Barış İçin Akademisyenler’in öncülüğünde Türkiye devletine şiddete son verme ve müzakere koşullarını hazırlama çağrısı yapan bildiriye Türkiye’den 89 üniversiteden 1128 akademisyen ve araştırmacının imzasıyla yayınlandı.
“Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiri 11 Ocak’ta açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Aydın müsveddeleri” dedi, YÖK “gereği yapılacaktır” açıklaması yaptı.
Birçok üniversite, resmi sitelerinde bildiriye tepki gösteren açıklamalar yayınladı. Açıklamalarda devletin operasyonlarını desteklediklerine dair vurgu ve bildiriyi “teröre destek” olarak tanımlama öne çıktı. İmzacı akademisyenler hakkında soruşturmalar açıldı. (NV)
TIKLAYIN - 24 ÜNİVERSİTEDE AKADEMİSYENLERİN BİLDİRİSİNE TEPKİ VE SORUŞTURMALAR