MMO İstanbul Şube Sekreteri Cenk Cihangir, işçilerin sürekli arıza yaptığını söylediği asansördeki arızaların Bakanlığa gitmesi zorunlu kayıt defterinde olması gerektiğini, bunun bilirkişi raporunda ortaya çıkacağını söyledi.
İstanbul Mecidiyeköy'de Ali Sami Yen arsasında inşaatı devam eden Torun Center'da işçileri taşıyan asansörde 10 işçinin yaşamını yitirmesi asansör denetimini gündeme getirdi.
Torunlar, basın açıklamasında denetimini TMOOB'a bağlı Makine Mühendisleri Odası'nın yaptığını belirtmişti.
Makine Mühendisleri Odası da dün yaptığı açıklamada en son denetimin 30 Mayıs'ta yapıldığını ve 30 Ağustos'a kadar geçerli olduğunu belirtmişti.
Denetim Süreci
MMO İstanbul Şube Sekreteri Cenk Cihangir, asansörün denetim sürecini şöyle anlattı:
* Söz konusu asansör piyasa cephe asansörü diye bilinir aslında inşaat vincidir. Normal binalarda gördüğümüz asansörleri kapsayan asansör yönetmeliğine değil, "İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği"ne tabi.
* Bu tarz asansörleri Türk Akreditasyon Kurumu'ndan (TÜRKAK) A tipi muayene kuruluşu yetkisi alan firmaların üç ayda bir denetlemesi gerekiyor.
* Bu raporu şirketler talep eder. Firma raporu yazar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da rapor olup olmadığını denetler. MMO da 30 Ağustos'a kadar geçerli olacak kontrolü yaptı. Firmanın bizden yeni bir kontrol talep etmesi gerekiyordu, bu onların sorumluluğunda ancak bunu yapmamış. Bu durumda asansörün 1 Eylül'den itibaren zaten çalışmaması gerekiyordu.
Günde iki kontrol
* Akredite kurumların 3. taraf denetimleri mutlak denetim değildir. Üç ayda bir yapılan bu kontrol, durum tespitidir. O anda o şartlarda bu ekipmanın sağlıklı ya da sağlıksız çalışıp çalışmadığına bakılır. Yani şirketin ben kontrol ettirdim 3 ay önce deyip, işin içinden sıyrılamaz.
* Bu tarz ekipmanların günde iki kere vardiya değişiminde güvenli çalışıp çalışmadığı yetkili bakımcılar tarafından denetlenip kayıt altına alınması gerekir. Firmalarda iş güvenliği ile ilgili genel defterler Çalışma Bakanlığı'nın denetimine verilmek üzere tutulmak zorunda. İşçilerin anlatımına göre sürekli arıza oluyormuş. Bunlar kayıt altında mı? Bu kayıt defteri var mı, bilirkişi raporunda ortaya çıkacak. Bu defterdeki bilgilerin firmanın gerek kendi elemanları, gerekse de iş güvenliği uzmanları tarafından kontrol edilmesi gerekiyor.
Asansörü kullananın eğitimi?
* Asansör firmasının açıklamasından firmaya ait iki bakımcının onarım yaptığı anlaşılıyor. Ancak işletme bize ait değil diyorlar. O zaman denetimi kim yapıyor? Sorumluluğu yüklenici firma yani taşeron ve dolayısıyla Torunlar firmasına atmış oluyorlar.
* Ayrıca asansörü kullanan kişinin de eğitim aldığına dair sertifikası olması lazım. Çünkü bu vinç de bir iş makinesidir. Bunun nasıl kullanılması gerektiğini, acil durumlarda ne yapılması gerektiğini de bilmesi gerekiyor. (NV)