Türk Tabipler Birliği (TTB), kanser hastası mahkum Güler Zere için hazırladığı ön raporu kamuoyuyla paylaştı.
Zere'nin tedavisinin yapılması için serbest bırakılması söylenen TTB Bilimsel Araştırmalar Raporu'na göre Zere'nin durumu, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yer alan "Hapis cezasının ertelenmesi" hükmündeki yasaya uyuyor. Kanunun 16. maddesi şöyle diyor:
"Diğer hastalıklarda cezanın infazına, resmî sağlık kuruluşlarının mahkûmlara ayrılan bölümlerinde devam olunur. Ancak bu durumda bile hapis cezasının infazı, mahkûmun hayatı için kesin bir tehlike teşkil ediyorsa mahkûmun cezasının infazı iyileşinceye kadar geri bırakılır."
TTB, eylül ayında Zere'yle ilgili daha kapsamlı bir rapor yayınlayacaklarını duyurdu.
"Zere'nin durumun kötüleşmesinde cezaevi koşulları etkili oldu"
Bugün saat 11.30'da İstanbul Tabip Odası'nda (İTO) düzenlenen basın toplantısına İstanbul Üniversitesi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Saip, TTB Merkez Konsey Üyesi Ali Çerkezoğlu ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Coşkun Yorulmaz katıldı.
Zere'ye koyulan kanser tanısının gecikmesine hapishane koşullarının neden olabileceği belirtilen raporda, koşulların hastalığın kısa sürede tekrar etmesine de neden olduğu kaydedildi.
Zere'nin, radyoterapi tedavisinin ardından cezaevi koşullarında yeterli beslenmediğine, kilo kaybettiğine ve bu nedenle de tedaviye yanıt vermediğine dikkat çekilen raporda "Hükümlü durumunun devamı halinde Güler Zere'nin sağlığının kötüleşeceği" söyleniyor.
"Hastanın mevcut koşullarda tedaviye rağmen durumunun her geçen gün daha kötüye gittiğinin anlaşıldı, hükümlülüğünün devam etmesinin mevcut tablo itibariyle psikolojik yönden hastayı olumsuz yönde etkileyebileceği ve bu durumun şu anda yapılan tedaviden beklenen yararı azaltacağı saptanmıştır."
Zere'nin durumunu Ceza Hukuku ve İnsan Hakları yönünden de inceleyen TTB'nin bu kapsamdaki görüşü ise şöyle:
"Durum ne olursa olsun çağdaş devlet uygulaması, yaşama veda etme noktasına gelmiş kişilere, olası kamusal tehlikelere karşı bir takım önlemlere de yer vererek mutlu ölüm hakkının özgür bir ortamda tanınmasıdır."
Prof. Dr. Saip: "Zere'nin tedavisinde moral çok önemli"
Raporun okunmasının ardından Güler Zere'nin sağlık durumu hakkında kısa bir bilgi veren Prof. Dr. Saip, "Hastalığın tedavisinde moralin ve sevginin de çok önemli olduğunu ve Zere'nin derhal serbest bırakılarak tedavisinin evinde sürdürülmesi gerektiğini" belirtti.
Güler Zere'yle ilgili TTB'yle benzer yönde bir rapor veren Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı yetkilileri de Güler Zere'nin cezaevinde veya hastane mahkûm koğuşunda kalmasında hayati tehlike görüldüğü ve infazına tedavi amacıyla ara verilmesi gerektiğini belirtmişti.
Bu arada, Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu'nun raporuna yapılan itiraz yarın (26 Ağustos) görüşülecek. Güler Zere'ye Özgürlük Platformu da yarın saat 08.00'de Adli Tıp Kurumu önünde eylem yapacak.(BÇ)