"Nusaybin jeofizik bakımdan petrole yakın bir bölge... Hemen ötemizde 52 yıldır petrol üreten Suriye'nin Kamışlı İlçesi var. Biz maalesef uyuyoruz. Yılda milyonlarda dolar gelir getirecek bu toprakları neden yabancı işletsin?"
Nushaber.com sitesi ve gazetesi sahibi ve Doğan Haber Ajansı (DHA) Nusaybin temsilcisi Ali Bulun, bu sözlerle, Suriye sınırının mayınlardan temizlenerek verimli toprakların özel şirketlerin değil bizzat ilçe insanının kullanımına sokulmasının gereğine işaret ediyor.
"Mayınlardan halk çekti, onlar yararlansın"
Mayınların temizlenmesine dair yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) beklerken gazeteci, sınıra bitişik Nusaybin'de verimli tarım alanlarının özel şirketlere değil on yıllardır mağdur edilen bölge insanının kullanımına açılmasını önemsiyor.
Bulun, "Mezopotamya topraklarının zaten verimli olduğunu herkes biliyor. 1959'da mayın döşendiğinden beri hiç bir biçimde işletilmeyen bu toprakları Türkiye işletse ve de mayın mağdurları, aileleri ve toprağı işlemeye hazır çiftçilere verilse daha güzel olur" dedi.
Bölge insanının sınırlı şekilde buğday, arpa, mercimek, pamuk, nohut ve mısır ekimiyle uğraştığını ifade eden Bulun, bu yolla resmi 88 bin nüfuslu ilçede işsizliğin ciddi şekilde azalacağını öngördü.
Tüsan-Tauber Şirketleri nasıl temizledi?
Geçen yıl Nusaybin'de yeni bir sınır kapısı açılması öncesinde yapılacak mayın temizliği için ihalenin bir Türkiye- Alman ortaklığı olan Tüsan-Tauber Şirketleri'ne verildiğini ifade eden Bulun, Nusaybin Transit Sınır Kapısı için girişilen bu sınırlı mayın temizliğinin genişletilmesini ve tüm alanların tarıma açılmasını istedi.
"Sadece sınır kapsısının olduğu bölge değil tüm bölge arazileri temizlenmeli. Sınır kapısının yanında dükkanlar, tarım alanları olacak ve yoğun bir taşımacılık yaşanacak. Bu bölge ticarete açılınca, Nusaybin'den Suriye'nin El Rabiya Kapısı'na, oradan da Musul'a varılabilecek."
Özmen: Akraba ziyaretlerinde yaralananlara verilsin
Toprakların yabancılara tahsis edilmemesini isteyen Nusaybin Ticaret Odası Başkanı Mahsun Özmen, "Toprak verimli olduğu için organik tarım yapılabilir. Türkiye'deki insanlar Suriye tarafındaki akrabalarını ziyaret sırasında bu bölgeleri kullandı. İnsanların çoğu ya yaralandı ya yaşamını yitirdi.Bu topraklar o insanların ailelerine verilmeli" dedi.
Doğru: Çiftçi kendisi işleyebilir
Nusaybin Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Doğru ise, bölgelerinde sebzecilik, meyvecilik ve seracılık yapılabileceğini, bu yolla işsizliğin de önleneceğini ifade ederek, "Bölge yabancılara verildiği takdirde hiçbir faydamız olmayacaktır. Çiftçiler kendi imkânlarıyla bu toprakları işleyebilir" ifadelerini kullandı. (EÖ)