Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın 2018-2020 yıllarını kapsayan "Yeni Orta Vadeli Program"ında (OVP) birçok sektörle birlikte Türkiye Şeker Fabrikaları'nı yakından ilgilendiren açıklama dikkat çekmişti.
Şeker fabrikalarının özelleştirme programında ön sıralara alınmasına muhalefetten anında tepki gelmişti.
Açıklamanın ardından şeker çiftçilerinden gelen tepkiler artarken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) konuyla ilgili geniş kapsamlı bir rapor hazırladı.
Raporu hazırlayan CHP Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal konuyla ilgili bianet'in sorularını yanıtladı.
"Mesele şeker fabrikalarının mülkleri"
CHP Milletvekili Sarıbal, şu an Türkiye'de en aktif ve verimli sektörlerden birinin şeker üretimi olduğunu kaydederken "İktidar bütün uğraşlarına rağmen şeker fabrikalarından kurtulamadı" dedi ve ekledi:
"Bugün geriye kalan 25 şeker fabrikasının özellikle menkulleri ve teçhizatları çok kıymetli. Türkiye'nin en önemli yerlerinde bu şeker fabrikalarının, birçoğu kent merkezlerinde... Susurluk Şeker Fabrikası'ndan Eskişehir'e, Ankara'ya kadar bunların hepsi kent merkezlerinde bulunuyor.
"Tekel gibi çar çur edilecek"
"Tekel nasıl çok düşük bir rakama satıldı. Alan firma tam 10 katına sattı daha sonra. Bu fabrikalar da aynen Tekel gibi çar çur edilecek. Çünkü ellerinde kamuya, halka ait başka bir şey kalmadı.
"Et ve Balık Kurumları'nın kamuya ait bütün yerleri aynı şekilde tasfiye edildi yerlerine alışveriş merkezleri yapıldı.
"Nişasta bazlı üretim sağlığı da tehdit edecek"
"Bu özelleştirmenin temel nedenleri şunlardır:
1-Ülkenin ekonomisi, hükümetin kaynakları bitti, bunu fonlayacaklar.
2-Tekrar nişasta bazlı şeker kullanımını artıracaklar. Amaçları her tarafı tatlandırıcı yapmak. Bu da obeziteden tutun da her tür alerjik soruna kadar halk sağlığını tehdit edecek.
TIKLAYIN-Nişasta Bazlı Şeker Hem Tarıma Hem Sağlığa Zararlı
350 bin çiftçi ailesi ekmek yiyor
CHP'nin şeker sektörü ile ilgili son raporunda öne çıkan başlıklar ise şunlar oldu:
"TÜRKŞEKER şeker sektörü açısından stratejik önemde bir işletme. İktisadi devlet teşekkülü konumundaki TÜRKŞEKER pancardan şeker üreten ve sektörde yüzde 50'den fazla paya sahip olan bir kuruluştur.
"Pancardan elde edilen şeker sektörünün 3 milyar doları aşan bir katma değer yarattığı hesaplanıyor.
"Türkiye'nin yıllık şeker ihtiyacı yaklaşık 3 milyon ton civarında iken şeker pancarı fabrikaları yılda yaklaşık 2,3 milyon ton üretim yapıyor. Yaklaşık 350 bin çiftçi ailesi bu işten ekmek yiyor.
"Doğu-Batı arasındaki gelir uçurumu artacak"
"Doğu Anadolu'da kamu işletmeciliğinin sosyo-ekonomik amaçları tümüyle terk edilmiş olacak. Doğu–Batı arasındaki gelir uçurumu artacak, istihdam düşecek, kırdan kente göç hızlanacak.
"Şekerpancarı tarımının sürmesi ülke çıkarına"
"Yıllık şeker tüketimi 2 milyon ton olan Fransa, yarı bedelle şeker ithal etmek yerine yılda 4,5 milyon ton şeker üretmeyi sürdürüyor.
"Türkiye'de de tarım ve sanayide sağladığı yüksek istihdam ve yan ürünlerinin hayvan beslemede kullanıldığı göz önünde bulundurularak şekerpancarı tarımının gerçek üreticilerin söz ve karar sahibi olduğu bir yapılanma içerisinde artan sürdürülmesi ülke çıkarınadır.
Madde madde şeker pancarının üretime katkıları
Raporda şekerpancarı üretiminin ülke ekonomisine katkısı şöyle özetleniyor:
- Buğdaya göre 6, ayçiçeğine göre 3,5 kat fazla katma değer yaratıyor.
- Melas (doğrudan hayvan yemi olarak, etil alkol üretiminde) ve posa gibi değerli yan ürünlere sahip.
- Dekara 4 kg saf fosfat, 15 kg saf potasyuma eşdeğer besin maddesi sağlıyor.
- Kendinden sonra ekilen hububatta yüzde 20 verim artışı yaratıyor.
- Bir dekar için 10 işgücü istihdam sağlıyor.
- Münavebe bitkileri olan buğdaydan 13 kat, mısırdan 8 kat ve ayçiçeğinden 5 kat daha fazla istihdam olanağı yaratıyor.
- Çapa ve hasat dönemlerinde 250 bin kişiye 100 gün süre ile fabrikalarda 30 bin kişiye istihdam sağlıyor. (PT)
TIKLAYIN - Şekerpancarı Gereklidir; Neden?; Abdullah Aysu
Türkşeker'in tarihiTürkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (kısaca Türkşeker) 25 şeker fabrikası, 5 makina fabrikası, 4 alkol fabrikası, 1 tohum işleme fabrikası, 1 Elektromekanik Aygıtlar Fabrikası, 1 araştırma enstitüsü barındıran bir kamu iktisadi teşebbüsü (KİT). Türkşeker7in Türkiye çapında 150 den fazla bölge şefliği, 300'ün üstünde pancar alım merkezi bulunuyor. Şeker Pancarı çiftçileri 1936 Türkşeker Ortadoğu şeker pazarının yüzde 65'ine hakim. Şeker üretimi için şekeri şeker pancarı kullanır. Yan ürün küspe hayvancılığın gelişmesini teşvik verir. Diğer yan ürün melas ise maya, yem ve alkol sanayisinin en temel hammaddesidir. Şeker fabrikasında üretim 1927 Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sırasında şeker sıkıntısı çekilmesi üzerine Cumhuriyet'in ilanı sonrası 1925'te çıkarılan şeker üretimine teşvik kanunu ile kurulan dört fabrikanın 1935 yılında Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş" adıyla birleştirilmesiyle kuruldu. (Kaynak: Türkşeker) |