Haberin Kürtçesi için tıklayın
Birinci Derece Arkeolojik SİT alanı olarak tescillenen Dara Antik Kenti'ne, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından betonarme yapı yapıldı.
Mardin ili sınırları içerisinde yer alan ve tarihi Milattan Önce 500’lü yıllara kadar uzanan Dara Antik Kenti’nde, “Ziyaretçi Karşılama Merkezi ve Çevre Düzenlemesi Yapım İşi” adı altında yapılan betonarme yapı, tarihi dokuya zarar verdiği gerekçesiyle tepkiyle karşılandı.
Konuya ilişkin Mardin Mimarlar Odası yazılı bir açıklama yayınladı. “Dara Antik Kenti bütün bu olumsuzluklara rağmen kendi tarihi birikimi ve dokusuyla ayakta kalmaya, kendini yüzyıllardır olduğu gibi var etmeye çalışmaktadır” denilen açıklamada 'karşılama merkezi' adı altında yapılan yapının “antik kentte tarihle bağdaşmayan, arkeolojik SİT alanları için geçerli olan fen ve sanat kurallarını altüst eden” özellikte olduğu belirtildi.
"Yapı, kentimizin tarihine gölge düşürmektedir" denilen açıklamada, “bu durumdan antik kentimizin yerleşim alanlarında hayatını idame eden mahalleli ve antik kente gelen ziyaretçiler de ciddi anlamda rahatsızlık duymaktadır” ifadesi kullanıldı.
Mardin Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Emin Baydağ, bianet’e verdiği bilgide, SİT alanında herhangi bir yapının yapılması için belli aşamaların gerçekleşmesi gerektiğinden bahsetti:
“İnşaat çalışması için, tedbirler neticesinde, öncesinde orada bir kazı yapılır. O kazının sonucunda bir şey bulunmadığı takdirde, mümkün mertebe beton değil de portatif, ahşap ya da çelik malzemeler ile yapı inşaat yapılır, ama bu şekilde değil.”
"Yarım metre kazılmış"
Bu aşamaların yerine getirilip getirilmediğine dair soruya Baydağ, “Çalışma yapılmış, yarım metre kazılmış. Göstermelik. Köylüler orada bir şey bulunduğunu söyledi. Örtbas edildiğini söyledi. Oradaki inşaat işi devam etsin diye. Ufak bir kazı yapılmış. Şu an zaten kazıdan sonra beton dökülüyor” şeklinde cevap verdi.
Baydağ, proje çerçevesinde ayrıca bir otoparkın yapılacağı bilgisini de verdi.
Görüştüğümüz Bakanlık kaynakları iddiaları kabul etmeyerek, yapının betonarme olmadığını, çelik konstrüksiyon olduğunu belirtti.
Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Emin Baydağ “sadece tavana çelik konstrüksiyon konularak “işi kılıfına uydurmaya çalıştıklarını” ve zemine beton döküldüğünü, duvarların ve kolonların beton olduğunu söyledi.
Onay Urfa Koruma Kurulu’ndan alınmış
Tarihi ve kültürel varlıklarla ilgili işlemlerin yapıldığı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Mardin’de üç ay önce kuruldu. Bundan önceki projeler için Urfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvuruyordu. Dara Antik Kenti için de Urfa’daki kurulun onayı bulunuyor.
Kamu ihalelerinin ilan edildiği ekap.kik.gov.tr. sitesindeki bilgilere göre, söz konusu poje DE-NAY İnş. San. İth. İhr. Ltd. adlı şirkete verildi. 31.10.2022 tarihinde başlanan yapım çalışması için 5 milyon 910 Bin TL’lik bir ücret ödenecek.
Mardin BŞB daha önce ihaleye çıkmış ama iptal etmiş
Ekap.kik.gov.tr sitesindeki bilgilere göre Mardin Büyükşehir Belediyesi aynı çalışma için daha önce iki defa ihaleye çıkmış. Ancak ihaleler iptal edilmiş. Bu bilgilere göre, kayım tarafından yönetilen Mardin Büyükşehir Belediyesi Fen Dairesi İşleri Başkanlığı 22.04.2022 tarihli 2022/325729 sayılı ihale “İhaleye teklif veren istekli çıkmaması nedeniyle” iptal edilmiş.
Yine 16.06.2020 tarihinde yapılacağı duyurulan 2022/528050 sayılı ikinci ihalenin ise, 03.06.2022 tarihinde “Güncelleme yapılacağından dolayı” iptal edildiği açıklanmış.
Dara Antik Kenti
Tarihte Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Dara, İmparator Anastasius'un (491-518) girişimleriyle 505 yılında, Doğu Roma İmparatorluğu'nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için askeri amaçlı bir garnizon kenti olarak kurulmuştur. Kaya içine oyulan yapılardan oluşan ve geniş bir alana yayılan Dara Antik Kenti'nin çevresi 4 kilometrelik bir surla korunmuştur. İç kale, kentin kuzeyinde ve 50 metre yüksekliğindeki tepenin üst düzlüğüne kurulmuştur. Kent içinde kilise, saray, çarşı, zindan, tophane ve su bendi kalıntıları halen görülebilmektedir. Ayrıca köyün etrafında tarihleri Geç Roma Dönemi'ne kadar giden mağara evlere rastlanmaktadır. |
(FD)