* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı.
İklim krizine bağlı buharlaşma ve yağış azlığı nedeniyle su seviyesinde belirli periyotlarda değişim gözlemlenen Van Gölü'nün kıyı kesimleri, son zamanlarda sularının çekilmesiyle dikkat çekiyor.
Gölde yaşanan su çekilmesi nedeniyle daha önce birçok yapının, teknenin ortaya çıktığı Erciş ilçe sınırlarında şimdi de Urartuların deniz taşımacılığında kullandığı 11 basamaklı bir liman görünür hale geldi.
Yetkililer, Urartu döneminde tekne ve gemilerin kaleye malzeme taşımasında kullanıldığı düşünülen alanda incelemelerde bulundu.
"Böyle bir yapıyla ilk defa karşılaşıyoruz"
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, limanın "Beylerin Kalesi" olarak da bilinen kalenin eteklerinde yer aldığını söyledi.
Söz konusu bölgenin Urartular döneminde "Liman Kalesi" olarak da kullanıldığını belirten Çavuşoğlu, gölün birleşme noktasındaki yaklaşık 20 metre yükseklikteki ana kayaya gemilerin rahat yanaşabilmeleri için 3 metre genişliğinde ve 11 basamaktan oluşan bir liman yapıldığını aktardı.
Anadolu Ajansı'na konuşan Çavuşoğlu, Urartuların Van Gölü'nü aktif olarak kullandığı bilgisini vererek şöyle dedi:
"Buranın yüklerin boşaltılması için yapıldığını görüyoruz. Hemen kalenin altında yer alıyor. Şu ana kadar böyle bir yapıyla ilk defa karşılaşıyoruz. Bizim için önemli bir şey. Van Gölü sularının Urartu döneminde biraz daha yüksek olduğunu gösteriyor çünkü hemen altındaki çıkıntı noktası açılmamış. Ana kayaya sağlı sollu dikdörtgen şeklinde basamaklar oluşturarak göle doğru açılmış durumda."
Su altı da görüntülendi
Öte yandan, ortaya çıkan antik limanın su altından görüntülenmesi için de çalışmalar sürüyor.
Su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan öncülüğünde bölgede çalışmalarını yürüten su altı araştırma ekibi, su altında toprak dolu çuvallar görüntüledi.
30-40 çuval görüntülediklerini söyleyen dalış eğitmeni Serkan Ök, bunun nedenini şöyle açıkladı:
"Suya daldığımızda dikkatimizi ilk çeken çuvalların içine doldurulmuş toprak oldu. 30-40 çuval var. Büyük ihtimalle defineciler limanın bulunduğu bölgede kazı yapmış ve çıkan toprakları ve kaya parçalarını göle atmışlar. Limanın ağız kısmında bir delik bulunuyor ve bunu defineciler açmış. Toprak ve taşların tamamını suyun altında görüntüledik.
"Limanın olduğu alanda 15 metre derinliğe kadar dalış gerçekleştirdik. Suyun altında merdivenin devamına rastlamadık. Bölgede dalış sayımızı artıracağız. Alanı genişleteceğiz. Gerekirse derinliği artıracağız. Bu bölgede bir liman hareketliliğinin olup olmadığına bakacağız. Çalışmalarımız devam edecek."
(TY)