İran milli futbol takımı oyuncuları, Katar'da İngiltere'ye karşı oynayacakları dünya kupası karşılaşmasının öncesindeki seremoni sırasında çalınan milli marşa eşlik etmedi.
Oyuncular, ülkede süre giden halk isyanıyla dayanışma ve devlet şiddetini protesto için rejimle aralarına mesafe koyduklarını açık bir jestle ifade ederlerken tek bir oyuncunun bile dudakları kıpırdamadı.
Yalnızca taç çizgisindeki bir takım yetkilisinin marşa eşlik ettiği görüldü. Maçı izlemeye gelen çok sayıda İranlı taraftar da marş çalınırken yuhaladı ve "Kadın, yaşam, özgürlük" pankartlarını havaya kaldırdı. Ayrıca, ülkede süre giden protestoları açıkça desteklediğini ilan eden ve Cumartesi günü İranlıları ordunun Kürt kenti Mahabad'a yönelik istilasına karşı halkı sokağa çıkmaya çağıran eski yıldız oyuncu ve halen teknik direktörlük yapan Ali Karimi lehine tezahürat yaptılar.
Rejim yanlısı medya maça geniş yer vermekle birlikte takımın milli marşa eşlik etmeyişini haberleştirmedi, buna karşılık reform yanlısı basın protestoyu açıkça kapsamakla birlikte takımın ilk yarı performansını küçük düşürücü olarak niteledi.
Bu arada İran'da...
Maç, oynandığı sırada güvenlik güçlerinin ağırlıklı olarak Kürtlerin yaşadığı Batı Azerbaycan eyaletindeki Piranşehr ve Kermanşah'taki Cevanrud kentlerinde protestoculara ateş açıyorlardı. Fotoğraflarda, onlarca yaralı ve sokaklarda yatan cesetler görüntülenirken İran Kürdistan kentlerinde ateşler yakılıyor ve diktatöre ölüm sloganları yükseliyordu.
Cumartesi ve Pazar günleri Mahabad çevresinde 11 kişi öldürüldü. Kentte ilan edilen olağanüstü hal kapsamında zırhlı araçlar da dahil ağır askeri donanımlı birlikler sokaklarda devriye geziyor ve binalara ateş açıyor.
İnsan hakları grupları, İran yasalarına uygun olarak başörtüsü takmadığı için tutuklandıktan sonra polis nezaretinde ölen 22 yaşındaki Kürt Mahsa Amini'nin ölümünden sonra protestoların başlamasından bu yana 450'den fazla kişinin öldüğünü söylüyor. 55 kadar güvenlik gücü mensubu öldürüldü.
"Gökkuşağı tanrısı adına..."
Takımın Portekizli teknik yönetmeni Carlos Queiroz, oyuncuların protesto yapmakta özgür olduklarını söylerken kaptan İhsan Hacsafi sözlerine, İran güvenlik güçlerince öldürülen 10 yaşındaki Kian Pirfalk adındaki çocuğun ifadesiyle "gökkuşağı tanrısı adına" diyerek başladı.
Hacsafi, İran halkının yanında olduklarını ve yas tutan ailelere başsağlığı dileklerini ilettiğini söyledi.
Bayer Leverkusen forveti Sardar Azmoun da Instagram hesabından şunları yazdı:
"En kötü ihtimalle milli takımdan atılacağım, bu da İranlı kadınların saçlarının tek bir teli için bile ödenecek küçük bir bedel. İnsanları öldürdüğünüz için yazıklar olsun size."
Tahran'ın bazı bölgelerinde milli takım posterleri duvarlardan söküldü. Sosyal medyada dolaşan bir videoda, İngiltere'nin İran'a attığı üçüncü golden sonra, Tahran'ın Kohsar ilçesi sakinlerinin "Diktatöre ölüm" tezahüratı yaptığını gösterdi.
Kadınlar ve "ünlüler" direnişi sürdürüyor
Devlet medyasına göre, hafta sonu boyunca yetkililer, protestolarla dayanışma içinde olduklarını ifade eden ve başörtülerini çıkartarak halkın öüne çıkan iki önemli aktörü tutukladılar.
İran devlet tarafından işletilen Irna haber ajansı, Hengameh Ghaziani ve Katayun Riahi'nin "kışkırtıcı" sosyal medya paylaşımlarına bakan savcılar tarafından çağrıldıktan sonra gözaltına alındığını söyledi.
TIKLAYIN-İran'da protestolara destek veren iki oyuncu gözaltında
Cumartesi günü, Gaziani, Instagram'da başörtüsünü kaldırdığı bir video yayınladı. "Belki de bu benim son yazım olacak" diye yazdı. "Bu andan itibaren, başıma ne gelirse gelsin, her zaman olduğu gibi, son nefesime kadar İran halkının yanındayım."
Güreşçilerden okçulara ve kaya tırmanışçılarına kadar varan İranlı spor yıldızları, başörtüsü takmayı reddetmek de dahil olmak üzere çeşitli uluslararası spor etkinliklerinde protestolar düzenledi. İran'ın en önde gelen futbol yorumcularından Farhad Fakhrbakhsh, istifa etti.
Hafta sonu, boks federasyonu başkanı Hossein Suri ve iki genç takım boksörü, takımlarıyla birlikte İran'a dönmeyerek siyasi sığınma talebinde bulundular.
(AEK)