2018 FIFA Dünya Kupası 14 Haziran’da ev sahibi Rusya ile Suudi Arabistan’ı karşı karşıya getiren maç ile başladı.
Uluslararası Futbol Federasyonu (FİFA) 21. kez düzenlenen turnuva bildiğimiz haliyle gerçekleşen son Dünya Kupası.
2022 kış aylarında
2022’de Katar’da gerçekleşecek Dünya Kupası, aşırı sıcaklar sebebiyle alışılmışın aksine Kuzey Yarımküre’nin yaz mevsiminde gerçekleşemeyecek.
2026’da takım sayısı artacak
2026 Dünya Kupası ABD, Kanada ve Meksika ortaklığıyla düzenlenecek ve şimdi olduğu gibi 32 değil 48 takımla oynanacak.
Kadro değeri her şey demek değil
Rusya’daki turnuvaya katılan 32 takımın arasındaki en değerli takım 1 milyar euro’nun üzerinde piyasa değeriyle Fransa olurken yine 1 milyar euro barajını geçen İspanya ikinci, 981 milyon euro’luk kadrosuyla Brezilya üçüncü sırada bulunuyor.
Turnuvanın parasal anlamda en değerli 8 kadrosu aynı zamanda favori takımlar.
Fakat kadro değeri her şeyi belirlemiyor; Dünya Kupası yine birçok sürprize açık.
Sadece ilk 3 günde, kadro değeri bakımından 32 takım arasında 24. sırada bulunan İzlanda, Arjantin’le 1-1 berabere kaldı, son şampiyon Almanya kendisine karşı çok mütevazı kadrosuyla mücadele eden Meksika’ya yenildi.
Turnuvanın piyasa değeri en düşük takımı Panama, 8 milyon euroluk kadrosuyla Rusya’da yer alırken, Suudi Arabistan 18 milyon ve Peru 38 milyon euroluk kadro değerine sahip ve bu alanda son üç sırayı oluşturuyorlar.
2018'de bir ilk: Video asistan hakem kararı değiştirdi
Video asistan hakem (VAR) sistemi Dünya Kupalarında ilk kez bu yıl kullanılıyor. VAR yardımyla orta hakem kararı ilk kez Fransa-Avustralya arasında oynanan maçta değiştirildi.
16 Haziran 2018 günü oynanan maçta Fransa takımndan Antoine Griezmann, Ryan Risdon'ın müdahalesiyle ceza sahasında 54. dakikada yerde kaldı. Maçın hakemi Andres Cunha, önce pozisyonu devam ettirdi. Cunha, oyunun durmasının ardından saha kenarına gelerek video hakem desteğinden yararlandı ve tartışmalı pozisyonun tekrarını monitörden farklı açılardan izledi. Ardından kararını değiştirerek penaltı kararı verdi. Fransa maçı 2-1 kazandı.
Bir gün önce oynanan ve 3-3 berabere biten Portekiz - İspanya maçında VAR sistemine ilk kez başvurulmuştu. Ancak orta hakem videoları izledikten sonra ilk verdiği kararın doğru olduğuna kanaat getirerek oyunu devam ettirmişti.
Seyirci sayısı
Astronomik rakamların kaynağı ise turnuvaya duyulan ilgi. 2014’te Brezilya’da gerçekleşen Dünya Kupası’nı 3,2 milyar kişi izlemişti. Sadece finali izleyen insan sayısı 1 milyardan fazlaydı. Yani, Dünya Kupası izleyici bakımından Olimpiyat oyunlarıyla yarışıyor.
Tüm zamanlar puan sıralaması
FIFA puanlarına göre sıralandığında son Dünya Kupası şampiyonu Almanya ilk sırada bulunuyor. Türkiye’yi 32 takımlı listeye kattığımızda 706 puanıyla 25. sırada Fas’ın önünde İran’ın arkasında yer alıyor.
Kupanın sahipleri
Brezilya’nın 5, Almanya ve İtalya’nın 4’er Dünya Kupası bulunuyor. Arjantin ve Uruguay’ın da ikişer adet Dünya Kupası var.
Turnuvaya 20 kez katılan Brezilya’nın katılamadığı bir Dünya Kupası yok. Ardından, 18 kez katılan Almanya ve 16 kez katılan Arjantin geliyor. Panama ve İzlanda ise ilk kez turnuvaya katılıyor.
Dünya kupasına katılım sayısı
Her kupanın takımı Almanya
Almanya 18 defa katıldığı turnuvada 13 kez yarı final oynadı.
İngiltereli eski futbolcu Gary Lineker’in “Futbol basit bir oyundur. 22 kişi 90 dakika bir topu kovalar ve sonunda hep Almanlar kazanır” cümlelerinin kaynağı işte bu kırılması zor istatistik.
Brezilya 11 kez yarı finale yükseldi. Fransa, Arjantin ve Uruguay beşer kez yarı final oynama başarısını gösterdi.
Türkiye tarihinde iki kez katıldığı turnuvada 2002 yılında yarı finale yükselmişti. (YT/HK)
Kaynak: goal.com.tr , Transfermarkt, FIFA, verikaynagi.com
* Hazırlayan: Yağız Tanrıvermiş