Yönetmen Nejla Demirci, Kanun Hükmü/The Decree başlıklı belgeselinin 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Belgesel Yarışma Seçkisinden kaldırılmasını protesto etti.
Uygulamayı "hukuksuzluk" olarak niteleyen Demirci sosyal medya hesabından yayınladığı bir açıklamayla Festival Yönetimini "sansür" uygulamakla suçladı ve "sansürün muhatabı"nın "sanat özgürlüğünden yararlanması gereken Türkiye toplumu" olduğunu ifade etti.
"Hukuk, demokrasi isteyen Türkiye toplumu[nun] mağdur edil[diğini]" savunan Demirci, yaşananın "Belgesel Sinemaya bir darbe" olduğunu ve "sorumlusu[nun] Antalya Altın Portakal Film Festivali" olduğunu duyurdu.
Kamuoyuna Duyuru!!!
— Nejla Demirci (@NejlaDemirci1) September 22, 2023
Bugün Belgesel Sinemaya yapılan darbeye karşı Basın Açıklamamızdır.#KanunHükmündeSansür#BelgeselSinemayaDarbe pic.twitter.com/ZFyhfUFcXI
Kanun Hükmü/The Decree başlıklı belgeselin yönetmeni Demirci sosyal medya hesabından (X) yaptığı açıklamada olayın gelişmesini ve doğan sonuçları şöyle açıkladı:
"Kanun Hükmünde Kararnameler ile kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin ve öğretmen Engin'in ihraç sonrası gösterdikleri mücadeleyi anlatan KANUN HÜKMÜ/ THE DECREE belgeselimiz ani bir karar ile 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Belgesel Yarışma Seçkisinden kaldırıldı.
Doktor Yasemin Demirci ve Öğretmen Engin Karataş hakkında kesinleşmiş herhangi bir yargılama söz konusu değilken festival mazeret olarak belgeselin bir karakterinin yargı sürecinde olduğunu iddia ediyor.
AYM'nin tazminat kararı
Belgeselimiz henüz yapım aşamasındayken yapımı yasaklanmış ve bu sebep ile yargıya başvurmuştuk. Nihayetinde AYM eserimi ifade özgürlüğü, bilim ve sanat özgürlüğü çerçevesinde değerlendirdi ve tarafıma tazminat ödenmesine karar verildi.
Sinema faaliyetini topluma aktarmak için yola çıkmış bir festivalin 60. Yılında doğru olmayan ve dahi doğru olsa bile kendisini ilgilendirmeyen bir yargı süreci işten ayrılma işleminin hukuka aykırılığı ile ilgilidir.
Yönetmen Nejla Demirci Belgeselin konusu ise sivil direniş ve mücadele örneğidir. Mahkeme üzerinde belgesel filmin hiçbir baskı etkinliği yokken KHK ile öğretmeni işten çıkaran yönetimin fiili baskısı vardır. Filmin kaldırılma gerekçesi aldatmacadır, mahkemeyi etkileme potansiyeli mevcut iktidarda fazlasıyla vardır, filmler sadece toplumu bilgilendirme amaçlıdır.
"Darbe"
Bu yaşanan hukuksuzluk, açık seçik sansürün muhatabı sanat özgürlüğünden yararlanması gereken Türkiye toplumudur. Hukuk, demokrasi isteyen Türkiye toplumu mağdur edilmiştir.
Bu yaşanan Belgesel Sinemaya bir darbedir.
Bunun sorumlusu Antalya Altın Portakal Film Festivalidir."
(AEK)