Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kobanî davasından tutuklu bulunan kadın siyasetçiler Ayla Akat Ata, Ayşe Yağcı, Dilek Yağlı, Meryem Adıbelli ve Pervin Oduncu hakkında "infaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokma" suçlamasıyla dava açıldı.
Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan kadın siyasetçilere hapis istemiyle hazırladığı iddianame, Ankara Batı 11. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
"Limon parçalarının olduğu kavanoz ele geçirildi"
Savcılık iddianamesinde, "F-4 koğuşunda 22 Şubat 2023 günü yapılan arama neticesinde, 3 numaralı kabinde içerisinde içerisinin limon parçalarının dolu olduğu kavanoz ele geçirildiği, uzmanlık raporuna göre sıvı maddenin etil alkol içerdiği, dolayısıyla yukarıda açık kimlik bilgileri yazılı şüphelilerin eylem ve fikir birliği içerisinde alkol içeren madde ürettikleri(meyve ve diğer maddeleri mayalandırılarak), bu maddeyi infaz kurumunda bulundurdukları ve kullandıkları, dolayısıyla infaz kurumuna yasak eşya sokma eylemini gerçekleştirdikleri.." ifadeleri yer alıyor.
Kireci çözmek için kullanıyorlar
İddianamede kadın siyasetçilerin "ele geçirilen" karışım maddeyi hijyen amacıyla, özellikle çay semaveri içerisindeki kireci çözmek için kullandıklarını söyledikleri belirtiliyor.
Kadın siyasetçilerin koğuşunda bulunan karışım için 2 Haziran 2023 tarihli uzmanlık raporuna göre, "sıvı maddenin etil alkol içerdiği" ileri sürülerek şöyle deniliyor:
"Şüphelilerin eylem ve fikir birliği içerisinde meyve ve diğer maddelerin mayalandırılarak alkol içeren madde ürettikleri, bu maddeyi infaz kurumunda bulundurdukları ve kullandıkları, dolayısıyla infaz kurumuna yasak eşya sokma suçunu işledikleri yönünde kamu davasının açılmasını haklı kılar nitelikte yeterli delilin elde edildiği anlaşılmış olup..."
Kriminal raporda 'etil alkol' oranı yok
Ankara Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü ise raporunda 350 mililitre sarı renkli sıvı maddenin 16 Mayıs günü kendilerine ulaştığını kaydederek, 23 Mayıs ile 2 Haziran tarihleri arasında analiz yaptığını açıklıyor. Raporda karışımın "etil alkol" içerdiği ileri sürülse de yüzde kaç oranında içerdiği konusunda herhangi bir bilgi yer almıyor.
bianet'e konuşan Kobanî davası ve Dilek Yağlı'nın avukatlarından Hakan Bozyurt, "İdarenin kendi verdikleri ya da kantinden satın aldıkları limonları, birkaç gün sonra kullanmak için bir kenara koymuşlar ancak aramada el konuluyor. Semaverin altındaki kireci temizlemek için kullanıyorlarmış" dedi.
"Teknik olarak hapishane idaresi alkol üretmiş"
Karışıma "el koyma" ve onu inceleme tarihleri arasında yaklaşık dört aylık bir süre olduğuna dikkat çeken Av. Bozyurt, "Karışım el konulduktan sonra havasız bir ortamda uzunca süre bekletilmesinden dolayı mayalanmış olabilir ancak el koydukları tarihte alkol çıkması imkansızdır. Aslında el koydukları limonları bekletmelerinden dolayı teknik olarak hapishane idaresi alkol üretmiş oluyor" diye konuştu.
Söz konusu hapishanede sıklıkla aramalar yapıldığı ve absürt sebeplerle davalar açıldığını anımsatan Av. Bozyurt, benzer bir davanın da kadın siyasetçilere açıldığını söyledi.
Bir yıldan üç yıla kadar hapis istemi
Siyasetçilerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi istenen iddianamede, ayrıca "belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılması" da talep ediliyor.
Davanın ilk duruşması, 7 Eylül Perşembe günü saat 11.30'da görülecek.
(NT)