Fotoğraf: Erfdoğan eski MİT Müsteşarına Üstün Hizmet madalyası veriyor/AA
Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK), üç saat süren toplantısı sonuçlandı. MGK Genel Sekreteliği web sayfasından yayınlanan resmi açıklamada toplantıda görüşülen konular ve varılan kararlar yedi madde halinde özetlendi.
Bildiride, ele alınan konular arasında "Fettulah Gülen Cemaati"ne yönelik önlemler, Irak ile artan güvenlik işbirliği temasları, Rusya-Ukrayna savaşı ve Karadeniz'de istikrar konusu, Afrika'da ortaya çıkan darbeler, iç çatışmalar ve uluslararası müdahale olsılıkları, Batı Avrupa ve Güney Asya'da İslam inancına yönelik eylemler, ve giderek şiddetlenen iklim krizinin ima ettiği tehdit ve tehlikelerin yer aldığı açıklandı.
Fettulah Gülen cemaati
Buna göre, en başta genel olarak "terör" başlığı altında özetlenen "iç güvenlik sorunları"nın ele alındığı toplantıda "Fettulah Gülen Cemaati"ne yönelik önlemler özel olarak vurgulandı. Bu konu bildiride şöyle dile getirildi:
"Fetö ile mücadelede gelinen son aşama değerlendirilmiş; Türkiye'nin başta güvenlik ve diş politika alanlarındakiler olmak üzere stratejik kazanımlarını engellemek maksadıyla kurgulanan ve harekete geçirilen bu ihanet şebekesine hiçbir surette mevcudiyet hakkı taninmayacağı bir kez daha vurgulanmıştır."
Lozan Barış Antlaşmasının tahkimi
Bildiride ikinci sırada yer alan "bölgemizde bir asırdır barış ve istikrara temel teşkil eden antlaşma ile kurulan düzenin milletimizin menfaatleri doğrultusunda tahkim edilmesine yönelik kararlılık teyit edilmiştir" ifadesiyle özellikle 100. yıl vesilesiyle "Lozan Antlaşması"nın Kürtlerin ulusal varlığının parçalanmasına yol açtığı ve statüsüz kalmalarına neden olduğu yönündeki eleştirilerin bir güvenlik sorunu olarak değerlendirildiğine işaret edildi.
Irak ile güvenlik işbirliği
Son aylarda Irak Başbakanı Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Birliğiyle yapılan görüşmelerin ardından bildiriye eklenen "Türkiye'nin terörle mücadele ile güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik çalışmalarının samimiyetle desteklenmesinin, iş birliği zeminini güçlendireceği"ne ilişkin ibare, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki askeri varlığının Irak ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi nezdinde meşruiyet kazanmasına yönelik temaslarda belirli bir mesafe alındığına işaret ediyordu.
Rusya-Ukrayna savaşı
MGK bildirisinde yer alan Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın tırmanmasından duyulan kaygıya ilişikin "Karadeniz'de gerginliğin tırmanmasının kimsenin menfaatine olmayacağı"na ilişkin ifadeler ve "Tüm taraflara" yönelik "savaşa son verme çağrısı" Rusya yönetimiyle ilişkilerin birkaç yıl öncesine oranla gevşemeye yüz tuttuğunu öte yandan NATO ve Batı Avrupa ve ABD ile artan ilişkilerin kaçınılmaz etkisinin uluslararası ilişkilerde hissedilmeye başladığını gösteriyordu.
Afrika'daki son gelişmeler
MGK bildirisinde alışılagelenin ötesinde yer bulan "Afrika'da meydana gelen ve kıta geneline sirayet edebilecek mahiyetteki son gelişmeler"in Ankara'nın masaya yalnızca son günlerde Nİjer'de gerçekleşen darbeyi değil, Afrika'da özellikle İslami eksenlerde süre giden uluslararası gayretlerinin zarar görmesi olasılığını da yatırdığını ve "kıtanın meselelerine en uygun çözümlerin ancak kıtanın sahiplerince sahiplerince bulunabileceği" ibaresiyle çatışma bölgelerine uluslararası müdahalelerin Ankara'nın bölgesel partnerlerine zarar vermesi ihtimalinden kaygı duyduğu da anlaşılıyordu.
İslam savunusu
MGK, son bildirisinde Anayasa ve Kuruluş Kanununda yer almayan "İslam dinini hedef alarak iki milyara yakin müslümanı rencide eden ve eylemlerin engellenmesi ve suçluların cezalandırılmasi" konusunda yabancı ülkelere yönelik çağrılara da yer verdi.
Yürürlükte olan 1982 Anayasası'na ve 2945 sayılı Millî Güvenlik Kurulu ve Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Kanunu'na göre, MGK'nin görevleri arasında, din çatışmaları ve anlaşmazlıklarına taraf olmakla ilgili herhangi bir yükümlülük bulunmuyor. Öte yandan MGK'nin hükümeti ve bakanlıkları aşarak başka devletlere dinsel konularda çağrılarda bulunmakla ilgili bir yetkisi de yok.
İklim krizi
MGK son olarak da "küresel bir kriz hâlini almaya başlayan iklim değişikliğinin, düzensiz göçlerden sosyal buhranlara, iç karışıklıklardan devletler arası çatışmalara kadar pek çok sorunu tetikleyebilecek etkileri"nden yola çıkarak hükümeti sorunun ancak uluslararası toplumun adil ve samimi gayreti ve iş birliğiyle çözülebileceği konusunda bilgilendirdiğini açıkladı.
Görevden ayrılanlarla vedalaşma
Toplantı öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan , son kez MGK toplantısına katılan, 30 Ağustos'ta emekliye ayrılacak Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan ve MGK Genel Sekreter Yardımcısı Tuğgeneral Alper Eser'e saat ve çini hediye etti,
MİT'te 13 yılı aşkın müsteşar yardımcısı, müsteşar ve başkanlık ile Cumhurbaşkanı özel temsilcisi olarak görev yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a da "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" verdi.
(AEK)