Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çarşamba gecesi sonlanan oylamada AKP'li Numan Kurtulmuş, seçimin üçüncü tur oylamasında 321 oyla TBMM Başkanlığı'na seçildi.
Birinci tur
TBMM Genel Kurulu'nun seçim gündemli toplantısında, başkanın seçilmesi için birinci turda gereken 400 oya adayların hiçbiri ulaşamadı.
TBMM Genel Kurulundaki birinci turda oy kullanan 586 milletvekilinden 317'si AKP İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş'u, 131'i CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl'ü, 51'i Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç'u, 42'si İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı'yı, 16'sı DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu'nu, 20'si Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun'u, 3'ü TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ı seçti. 6 oy geçersiz sayıldı.
Üçüncü tur
Seçilmek için üye tam sayısının üçte iki (400) çoğunluğuna ikinci turda da ulaşılamayınca üçüncü tura geçildi.
Başkanın salt çoğunlukla seçileceği üçüncü turda aranan 301 oyu, 321 oy alan Numan Kurtulmuş geçerek TBMM Başkanı seçildi. Bu turda CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 160, Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç 51, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı 43, TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay 4 oy aldı. 5 oy da geçersiz sayıldı.
Kurtulmuş
Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanı seçilmesinin ardından " [...] 16 siyasi partinin yer aldığı bir meclis"in varlığının "zenginlik" olduğunu söyledi. "TBMM'nin bir kavga, tartışma ve hatta yüksek sesle birbirini rencide ederek, ötekileştirerek sözlerin tartışıldığı bir mekan olmaktan kurtarma[yı]" görevi olarak ifade etti.
64 yaşında evli ve üç çocuk babası, Ordu, Ünyeli AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtuluş, 62., 63. ve 64. hükümetlerde Başbakan Yardımcılığı, 65. hükümette Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptı. Muhafazakâr, İslamcı bir ailenin çocuğu olarak orta öğrenimini İmam Hatip Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde tamamladığı lisans ve yüksek lisans eğitimi sonrasında, ABD'de sürdürdüğü akademik çalışmalarının ardından İstanbul Üniversitesi'nde doktora, doçentlik ve profesörlük ünvanlarını aldı.
Siyasal yaşamına Fazilet Partisi'nde başlayan Kurtulmuş, Fazilet Partisi'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının ardından 2001'de Saadet Partisi'ne katıldı. 2008'de genel başkanlığa getirildi. 2010'da ayrılarak Halkın Sesi (HAS) Partisi'ni kurdu. 2012'de HAS Parti Adalet ve Kalkınma Partisi ile birleşti.
(AEK)