Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın tutukluluk durumuna ilişkin açıklama yaptı.
TBMM’de Genel Kurulu’dan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Tunç, Atalay’ın Gezi Davası kapsamında tutuklu olduğunu belirterek dokunulmazlık kapsamı dışında olduğunu ima etti.
Bakan Tunç şöyle konuştu:
Yargı süreci devam ediyor. TBMM Başkanlığına başvurular var. Meclis Başkanlığı gelen cevaba göre hareket edilecektir. Adalet Bakanlığının uhdesinde değil. Yargıtay'da görülen bir dava.
Yargıtay'da şu anda hükümlü olarak dosyası devam ediyor, hüküm verilmiş. Yargıtay'dan gelecek cevaba göre Meclis Başkanlığı hareket edecektir. Gezi Davası anayasal düzenle alakalı bir konu. Anayasa'nın 14. maddesindeki dokunulmazlık kapsamı dışında olan dosyalardan. Bunun takdiri Meclis Başkanlığımızla Yargıtay arasındaki yazışma sonrası ortaya çıkacak.
Erkan Baş, Tunç’u düzeltti: Hükümlü değil
Bakan Tunç’a TİP Genel Başkanı Erban Baş’tan cevap geldi. Baş dört madde sıralayarak şunları dedi:
1- Kesinleşmiş hüküm yok, dosya Yargıtay’da.
2- Kesin hüküm olmadığına göre Anayasa 14 kapsamında olduğuna kim, nasıl karar veriyor?
3- Hüküm varsa nasıl aday olabildi ve seçildi?
4- Milletvekili değilse şu anda yapılan seçimde nasıl TBMM Başkanlığı’na aday olabiliyor?
Tutuklu ve hükümlü arasındaki fark ne? |
Tutuklu, sözlük anlamıyla kanun yoluyla hürriyetlerinden alıkonularak bir yere kapatılan kimse anlamına geliyor. Hükümlü ise, mahkeme kararı ile ceza hükmü verilmiş ve verilen ceza kararı kesinleşmiş kimseler için kullanılıyor. Cezanın kesinleşmesi için temyiz süreci ilerletiliyor. Dosya önce bölge adliye mahkemesine (istinaf) gidiyor. Ardından da Yargıtay’ın ilgili Ceza Dairesi’nin kararı onaması gerekiyor. Yargıtay ilk derece mahkemesinin kararını onamadıkça, tutuklu hükümlü sayılmıyor. |
TIKLAYIN - 700 bilim insanı, sanatçı ve hukukçudan 'Can Atalay' çağrısı
TIKLAYIN - TİP'ten Can Atalay eylemleri: Halkın iradesine saygı istiyoruz
TIKLAYIN - Can Atalay'ın avukatı: Tahliye edilmediği her bir gün Anayasa'nın ihlali demek
(HA)