* Fotoğraflar: Tuğçe Yılmaz / bianet.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Milletvekilliği seçimlerinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 28. döneminde görev alacak isimler Genel Kurul'da yemin ederek görevine başlarken, Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay cezaevinden tahliye edilmedi ve görevine başlayamayan tek milletvekili oldu.
TİP üyeleri, bugün Türkiye'nin 36 kent ve 85 ayrı noktasında Can Atalay'ın serbest bırakılması için basın açıklamaları düzenledi.
İstanbul'da Haydarpaşa Garı'ndaki açıklamaya, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil'in yanı sıra TİP Parti Meclisi (PM) Üyesi Uraz Aydın ve Mersin Milletvekili adayı Hakan Güneş de katıldı.
→ Can Atalay, 2010 yılında Haydarpaşı Garı'nda çıkan yangında ihmali olanlarla ilgili pek çok davaya müdahildi.
TIKLAYIN - Haydarpaşa Garı'ndan Vazgeçecek miyiz?
"Halkın iradesine saygı istiyoruz", "Hatay halkı vekilini istiyor", "Can'a özgürlük, tutsaklığa son" sloganlarının atıldığı açıklamada, TİP üyesi Melis Yağmur Yıldırım'ın okuduğu basın açıklaması şöyle:
Can Atalay neden yemin edip görevine başlayamadı? Yaşanan durum her anlamda Anayasa'ya aykırıdır ve Yargıtay, Anayasa'nın emrettiği hükmü uygulamamakta ısrar etmektedir. Seçilmiş Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tutukluluk hâlinin devamı, hukuka aykırı bir şekilde, kişi hürriyeti ve güvenliğinin engellenmesi ve aynı zamanda seçmenlerin temsil edilme haklarının ihlali anlamına gelmektedir. Çünkü Anayasa'nın 83. Maddesi'nde aynen şöyle yazmaktadır: "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz." Anlamı apaçık olan Anayasa hükmü ortadayken, buradan başta Yargıtay savcıları olmak üzere yetkililere soruyoruz:
Bu sorularımızla, Anayasal kurumları Anayasa'ya uymaya bir kez daha davet ediyoruz. Artık bu hukuksuzluğa bir son verin! Yetkinizi aldığınız yasaları uygulayın! Can Atalay'ın seçilmiş bir milletvekili olarak yasama faaliyetlerine katılmasının önündeki engellerin kaldırılmasını, T.C. Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile koruma altında olan seçme ve seçilme hakkının derhal yerine getirilmesini bekliyoruz. Saray'dan talimat beklediğiniz her gün, Anayasa'yı çiğnemeye devam ettiğiniz bir gün olarak kaydediliyor halkın defterine. Bunu unutmayın çünkü biz sizin kanun dışı, keyfi uygulamalarınızı asla unutmayacağız. Başta Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman olmak üzere haksız, hukuksuz bir şekilde tutuklanarak özgürlüğü elinden alınan tüm arkadaşlarımız için mücadeleye devam edecek, adaleti mutlaka bu topraklara getireceğiz." |
Gezi Davası kapsamında aldığı 18 yıl hapis cezası nedeniyle Silivri Cezaevi'nde tutulan Atalay'ın mazbatası, 25 Mayıs tarihinde arkadaşları tarafından alındı ve hemen ardından tahliyesi için Yargıtay'a başvuruda bulunuldu.
Yapılan başvuruya rağmen TİP Milletvekili Can Atalay tahliye edilmezken, Atalay'ın hukuksuz şekilde cezaevinde alıkonulmasına muhalefet partisi temsilcileri, barolar ve demokratik kitle örgütleri tepki gösterdi.
Can Atalay, aynı zamanda TİP'in Meclis Başkanı adayı.
(TY)