14 Mayıs seçiminde cumhurbaşkanlığına aday olan 4 isimden biri olan Muharrem İnce'nin çekilmesi ile gözler Sinan Oğan'a dönmüştü. Oğan adaylıktan çekilmeyeceğini açıkladı ve seçime girdi. Anadolu Ajansı'ndan ve ANKA Ajansı'ndan gelen verilerde neredeyse ilk saatlerde yüzde 5 civarında olan Sinan Oğan sabahın erken saatlerinde de aynı yüzde ile devam ediyordu.
İki liderin elde ettiği oy yüzdesinin yüzde 50'ye yakın olması nedeniyle akıllarda hep "Oğan aday olmasaydı ne olurdu?" sorusu vardı. Şimdi ise soru "Oğan'ın oyları ikinci turda kime gider?" oldu.
MHP kökenli Sinan Oğan, Devlet Bahçeli'nin danışmanlığını yaparken 2011 yılında Iğdır Milletvekili olarak Meclis'e girdi. 2015 yılında yapılan seçimlerde partinin büyük oy kaybı yaşamasının ardından genel başkanlığa aday oldu. Parti yönetimine yönelik eleştirileri nedeniyle kısa sürede 'istenmeyen adam' ilan edildi ve partiden ihraç edildi.
Sinan Oğan ihraç kararına itiraz etti ve yargı kararıyla partiye geri döndü. Ama artık MHP lideri Devlet Bahçeli için muhalif safındaydı. AKP ve MHP desteği ile hazırlanan 'Başkanlık Sistemi' anayasa değişikliği için 'Hayır' oyu verilmesi yönünde kampanya yürütünce yine şimşekleri üzerine çekti. Parti içinde, Meral Akşener, Ümit Özdağ ve Koray Aydın gibi isimler ile birlikte hareket ediyordu.
2016 yılında genel başkanlık için bir kez daha şansını denedi ve bir kez daha ihraç edildi. Birlikte hareket ettiği isimler İYİ Parti'yi kurarken o bir kez daha yargı kararı ile partiye geri döndü.
İYİ Parti'den ayrılan Ümit Özdağ'ın kurduğu Zafer Partisi, Adalet Partisi, Ülkem Partisi ile Türkiye İttifakı Partisi'nden oluşan ATA ittifakı, Sinan Oğan'ın adaylığını destekleme kararı aldı.
Özdağ ve Oğan siyasi yapılanmasını daha çok sığınmacılara yönelik söylemleri ile şekillendiriyordu.
Sinan Oğan TRT'de yaptığı konuşmada, "14 Mayıs seçimleri ülkemiz için bir kader seçimidir. 14 Mayıs'ta siz bu ülkeden 13 milyon sığınmacı gitsin mi yoksa kalsın mı onu oylayacaksınız. ATA İttifakı'na oy verirseniz sığınmacılar gidecek" mesajını verdi.
ATA ittifakı ne yapacak?
Seçim sonuçları açıklanmaya başladığında Oğan'ın bir Alman basın kuruluşuna demeç verdiği duyuruldu. Oğan'ın destek vermek için şartının HDP'den uzaklaşmak olduğu ifade ediliyordu. Kısa süre sonra Oğan ekrana çıktı ve bu açıklamayı yalanladı.
Ancak bir gerçek var ki, HDP'nin desteği olmadan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak matematiksel olarak mümkün değil. Cumhur ittifakı MHP'nin desteği ile TBMM'de güven oylaması için gerekli çoğunluğu elde edebiliyor. Ancak cumhurbaşkanlığı yarışında Sinan Oğan'ın aldığı yüzde 5'i aşan oylar her iki aday için de hayati önem taşıyor.
Seçmenin tavrını kestirmek kolay değil. Ancak milliyetçi çizgisi nedeniyle CHP'ye mesafeli konumlanma olasılığı var. Ancak bir yandan da MHP ile yıldızının barışmadığı biliniyor.
Sinan Oğan kimdir?
1967 yılında Iğdır'da doğan Sinan Oğan, 1989 yılında Marmara Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu.
Daha sonra 2009 yılında, Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi MGİMO'da Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi bölümünden doktora derecesini aldı.
1992 ile 2000 yılları arasında Azerbaycan'da Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Türk Dünyası İşletme Fakültesi'nde Dekan Vekilliği ve Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. Aynı dönem TİKA Azerbaycan temsilciliği görevini de eş zamanlı yürüttü.
Stratejik analiz ve düşünce kuruluşlarından birisi olan TÜRKSAM'ı 2004 yılında kurdu. Oğan halen TÜRKSAM Başkanlığı görevini sürdürüyor.