Fotoğraf: Bremen'de grevdeki demiryoul işçileri/dpa/Sina Schuldt
Almanya Pazartesi günü on yıllardır görülmedik büyüklükteki bir grevle yerine çakıldı. Hava trafiği, şehirlerarası demiryolu seferleri, banliyö hatlarının hemen hepsi durdu.
Almanya medyası, grevi betimlemek için, sözlükteki bütün tabirleri devreye soktu: "Süper grev", "mega grev", "dev grev"... Gerçekten de ister merkezci, ister sağ, ister sol basından olsun, bütün yorumcular Almanya'nın yakın tarihindeki en büyük greve tanık olunduğunda birleşiyor. Üstelik bu, yalnızca bir günlük bir uyarı greviydi. Sonuçlar grevin gerçekten uyarmış olduğunu gösteriyor.
Grevin ayırt edici yönlerinin başında iki sendikanın -genel hizmet işçileri sendikası Verdi ve demiryolları ve nakliyat işçileri sendikası EVG'nin- eş zamanlı olarak uzun mesafe ve yük taşımacılığı, limanlar, hava limanları ve kimi eyaletlerde kamu taşımacılığını tamamen durdurmuş olmaları geliyor. Grev henüz Fransa'daki genişliğe ulaşmış olmasa da Almanya'da grevlerin nadiren genel grev eşiğine gelmesi dolayısıyla Pazartesi günü yaşananlar Almanya tarihine kaydedildi.
Demiryolları ve Nakliyat İşçileri Sendikası (EVG) başkan yardımcısı Cosima Ingenschay, "İşverenlerin artık verilen bu açık sinyali almış olacaklarını, sonunda müzakere edilebilir tekliflerle geleceklerini varsayıyoruz" dedi.
Ulaşım tamamen durdu
Pazartesi günü Almanya'nın en büyük tren istasyonu olan Berlin Merkez İstasyonu'nda ulusal demiryolu şebekesinde uzun mesafeli ve bölgesel seferlerin iptali dolayısıyla çıt çıkmıyordu.
Ülkenin en büyük havalimanı olan Frankfurt Uluslararası Havalimanındaki varış ve kalkış panolarında yalnızca iptaller gösteriliyordu.
The Local'e demeç veren Münih havalimanı çalışanı Freddie Schwarze, "Her ne olursa olsun daha fazla greve de hazırız. Başladık ve durmayacağız. Bu kesin" diyordu.
Federal Su Yolları ve Denizcilik Dairesi çalışanı Georg Bachmaier de, greve neden katıldığını soran habercilere "artık geçimimizi sağlayamaıyoruz" diyordu. "Alışverişe çıktığımızda bir şeyi alıp almamak için iki kere düşünüyoruz. Hayatımızı sürdürmek için paraya ihtiyacımız var ve bu yüzden grevdeyiz."
Sendikalar ne istiyor, işveren ne veriyor?
Pazartesi grevini örgütleyen iki sendikadan Verdi yaklaşık 2,5 milyon kamu emekçisini temsil ediyor. EVG ise demiryolları ve kamu otobüs şirketlerinde çalışan 230 bin işçiyi temsil ediyor.
Almanya'da ortak grev çağrısı çok sık başvurulan bir yöntem değil. Bu gelişme işçilerin durdurulamayan enflasyonun yarattığı kayıpları karşılamasını umdukları ücret paketi karşısında işverenin direnişiyle giderek müzminleşen ve çözümsüzlüğe doğru giden bir anlaşmazlığın tırmanışına işaret ediyor.
Çoğunlukla devlet ve kamu sektörü şirketlerinin oluşturduğu işverenler, toplu sözleşme dönemi başladığından bu yana sendikaların taleplerini reddettiler, buna karşılık 2023 ve 2024 için bir kereye mahsus 1,000 ve 1,500 Avro ödeme ve aylıklara yüzde 5 zam önerdiler.
Oysa Verdi, aylıklarda yüzde 10,5, EVG yüzde 12 artış istiyor.
"Ekonomik sıkıntı"
Almanya kamu demiryolu şirketi Deutsche Bahn (DB) yönetim kurulunda insan kaynaklarından sorumlu Martin Seiler, Pazartesi günkü ülke çapında grevi "temelsiz ve gereksiz" olarak nitelerken sendikaları "derhal" müzakere masasına dönmeye çağırdı.
Yaklaşık 380 bin yolcunun etkileneceğini tahmin eden Alman havalimanları birliği de grevin "akıl alacak ve haklı herhangi bir önlemin ötesine geçtiğini" söyledi.
İşverenler, işçilerin ücret taleplerinin enflasyonu besleyecek bir ücret-fiyat sarmalına katkıda bulunmaktan başka bir işe yaramayacağını iddia ederken sendikalar artan hayat pahalılığını yükünü üyelerinin üstlenmelerinin istendiğini söylüyorlar.
Başka birçok ülkede olduğu gibi, Almanya'da da işçiler Rusya'nın Ukrayna işgalinin gıda ve enerji maliyetlerinde yol açtığı artışı izleyen yüksek enflasyonla mücadele ediyor. Şubat'ta enflasyon yüzde 8,7'ye ulaştı.
İşçiler grevlerle kazandı
İşverenlerin iddialı konuşmalarına karşın, 2023'te sendikalar büyük ücret artışları elde etmeyi başardı.
Deutsche Post (Almanya PTT'si) Mart başlarında aylık ortalama yüzde 11,5 zam aldı. Kasım 2022'de Almanya'nın en büyük sendikası IG Metall, dört milyon üyesi için toplam ortalama yüzde 8,5'lik zam elde etti. (AEK)