Fotoğraf: Finlandiya ve İsveç Başbakanları Sanna Marin ve Ulf Kristersson
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı yetkililerinin da katıldığı TBMM Dışişleri Komisyonu'nun Perşembe günkü toplantısında Finlandiya'nın NATO'ya katılımına ilişkin kanun teklifi taslağı kabul edildi.
AA'nın haberine göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, Finlandiya ile ikili ilişkilerin olumlu bir çerçevede seyrettiğini belirterek, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün, 6 Şubat depremlerinin ardından dayanışma sergilemek için 16-17 Mart'ta Kahramanmaraş ve Ankara'yı ziyaret ettiğini hatırlattı.
Akçapar, "Finlandiya, bu sürecin başından itibaren ülkemizin hassasiyet ve beklentilerini karşılamada daha hazırlıklı ve kararlıydı." dedi.
Bu süreçte Finlandiya'dan Türkiye'ye üst düzey ziyaretler gerçekleştirildiğini, kurumlar arasında istişare ve temasların arttığını anımsatan Akçapar, Finlandiya'nın, ilgili mevzuatında değişiklik yaparak terör örgütüne katılımı teşvik, teröre yardım ve tahrik unsurlarını suç olarak düzenlediğine işaret etti.
Akçapar, sonuç olarak, Erdoğan'ın Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö'nün geçtiğimiz hafta Türkiye ziyaretinde Finlandiya'nın katılım protokolünün TBMM'de onaylanmasına ilişkin süreci başlatmaya karar verildiğini duyurduğunu hatırlattı.
Hükümet adına, "Finlandiya'nın üyeliğinin NATO ittifakını güçlendireceğini, tehditlere karşı ittifakta külfet paylaşımına katkıda bulunacağına, NATO'nun caydırıcılığına, bölge güvenliğine ve terörle mücadeledeki kararlılığımıza katkı sağlayacağına inanıyoruz. Finlandiya'yla müttefiklik ilişkimizin aynı zamanda ikili ilişkilerimizin geliştirilmesinde de katkıda bulunacağını değerlendiriyoruz." dedi.
Çeviköz: "CHP İsveç'in de üyeliğe alınmasını istiyor"
CHP adına söz alan İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, Finlandiya'nın üyeliğini desteklemenin yanısıra İsveç'in önüne çıkarılan engellerin kaldırılarak NATO üyeliğinin yolunun açılmasını istedi.
Çeviköz. "Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz Finlandiya'nın NATO üyeliğini destekliyoruz" dedi. "Elbette arzumuz İsveç'le yaşanmakta olan sürecin de en kısa zamanda sorunlar aşılaraktan olumlu bir şekilde bitirilmesi ve İsveç'in de "güvenliğin bölünmezliği" ilkesine de uygun bir şekilde , NATO'nun kuzey kanadındaki güvenliği pekiştirecek bir şekilde üyeliğinin gündemimize gelerek onaylanmasını dilediğimizi de vurgulamak istiyorum."
Hatimoğulları: "Terörle mücadele dedikçe
daha güvensiz bir ülke oluyoruz"
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da Erdoğan hükümetlerinin "U dönüşlerini" eleştirdi. Türkiye'nin ihiyacının tutarlı bir siyaset" olduğunu söyledi. "Bunun bedelini de biz ülke olarak ne yazık ki en ağır biçimde [ödüyoruz]" dedi. IŞİD ve benzeri örgütlerin uzantılarının Türkiye'de hücresel örgütlenmeler içinde olduğu da artık aşikâr, bilinen bir şey. Yani ülkemiz güvenli değil ve bu güvensiz ortamda "Terörle mücadele edeceğiz." dedikçe güvensizliğin daha da arttığı bir tarzı siyaset izleniyor, bunu kabul etmemiz de mümkün değil, hiç kabul etmedik, bugün de kabul etmiyoruz" dedi.
Görüşmelerin ardından Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) Finlandiya'nın Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi kabul edildi.
Dışişleri Komisyonu, kanun teklifine ilişkin hazırlayacağı raporu Genel Kurula sunacak. Teklifin, Meclis seçim dolayısıyla çalışmalarına ara vermeden yasalaşması bekleniyor
Finlandiya ve İsveç'te oylamalar
Dışişleri Komisyonu'ndaki görüşmeler sürerken Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün Perşembe günü İskandinav ülkesinin askeri ittifaka katılma yönündeki tarihi talebini resmen mühürlediği ve NATO üyeliği için gerekli ulusal yasal değişiklikleri imzaladı.
NATO'ya üye 30 ülke arasında Türkiye ve Macaristan Finlandiya'nın başvurusunu henüz onaylamadı. NATO'ye yeni üye kabulü için ittifak üyelerinin tümünün onayı gerekiyor.
Macaristan parlamentosunun Finlandiya'nın NATO üyeliğini 27 Mart'ta onaylaması bekleniyor. Erdoğan, Finlandiya'nın NATO'ya katılmasını destekleyeceğini açıklasa da İsveç'in başvurusunu onaylayıp onaylamayacağı onaylarsa ne zaman onaylayacağı belirsiz.
Finlandiya'nın 200 sandalyeli parlamentosu Eduskunta, Mart başında NATO üyeliği başvurusunu 7'ye karşı 184 oyla onaylamıştı.
İsveç parlamentosu da Çarşamba günü, ezici çoğunlukla İsveç'in NATO'ya katılması lehinde oy kullandılar. Ülkenin üyelik başvurusunu ilgili mevzuatla birlikte onayladılar.
(AEK)