|
Bülent Arınç, 6 Şubat depremlerinde yaşanan büyük can kaybı ve yıkımı vurgulayarak "Vatandaşlarımız şu an seçim değil yaşam mücadelesi veriyor" dedi. Seçimlerin ertelenmesi fikrine itibar etmeyen siyasal partiler ve yorumculara meydan okuyan Arınç, "Böyle bir dönemde acılarıyla yüzleşen vatandaşlarımıza karşı seçim propagandası mı yapacaksınız, oy mu isteyeceksiniz? Aday mı olacaksınız, miting mi yapacaksınız? Bunları hangi yüzle yapacaksınız?" sorularını yöneltti.
"Meral Akşener
ertelemeyi konuşmak bile istemiyor"
Pazar günü Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'ya verdiği demeçte İYİ Parti lideri Meral Akşener, seçimlerin 18 Haziran'da yapılması gerektiğini belirtmişti.
Akşener, "14 Mayıs'ta yapılması zor görünüyor, zamanında, 18 Haziran'da yapılır... Biz siyasiler de bu seçimin kesinlikle yapılmasını sağlamakla yükümlüyüz." demişti.
Sarıkaya, Akşener'in "Öteleme, erteleme gibi iddialar üzerinde konuşmak dahi istemedi[ğini], Anayasa gereği seçimin ileri tarihe alınmasının ancak savaş sebebiyle olacağının da altını kalın çizgiyle çizdi[ğini]" aktarmıştı.
Prof. Bahadır Erdem:"Anayasaya
göre ertelenme ihtimali yok"
İYİ Parti'nin Adalet ve Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Bahadır Erdem de Pazartesi günü Halk TV'de konuğu olduğu İsmail Küçükkaya'nın sabah programında "Deprem gibi bir şey yaşamış olsak da, ağır bedeller ödemiş olsak da, iktidar ve YSK bunu istese de, seçimin anayasamıza göre ertelenme ihtimali yok mu?" sorusuna "Yok," diye karşılık verdi.
"Anayasamıza göre ertelenme ihtimali yok. Deprem, olağanüstü hal, ya da başka bir herhangi nedenle, büyük deprem dahil, hiçbir suretle seçimi erteleme hakkı yoktur."
Arınç: "Derhal
Anayasayı değiştirelim"
Arınç duyurusunda "Anayasanın 78. maddesini ileri sürerek seçimlerin sadece savaş sebebiyle ertelenmesinin mümkün olduğunu söyleyenlere tek cevap" olarak Anayasa değişikliğini ileri sürdü: "Evet, bu hüküm var ama anayasalar kutsal metinler değjllerdir, hukuki metinlerdir. Yasama organı her zaman anayasa maddesini ilga edebilir, değiştirebilir ve yenisini koyabilir."
Arınç Anayasa değişikliği için Erdoğan'ın "mecliste grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanlarıyla bir araya gelme[sini]" ve "tüm partilerin ve milletvekillerinin nitelikli çoğunlukta uzlaşmaları gerek[tiğini]" savundu.
Bunun koşullarını hazırlamak açısından da "YSK['nin] toplanarak mevcut durum karşısında seçimlerin 2023 Mayıs veya Haziran aylarında yapılmasının mümkün olmadığına karar verebi[eceğini] ve bu kararı gereği yapılmak üzere yasama organına bildire[bileceğini]" ifade etti.
Arınç'ın üç tercihi
Bülent Arınç önerisi çerçevesinde üç tercih olabileceğini ileri sürdü:
▶ Birinci tercihim; Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ile 2024 yılı Mahalli Idareler Seçimleri birleştirilebilir. Bunun geçmişte örnekleri vardır. Bu yöntemle halka fazladan tercih hakkı verilecektir.
▶ İkinci tercihim Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilli Seçimleri'nin ötelenerek Kasım 2023'de yapılmasıdır.
▶ Üçüncü tercihim ise ilk iki seçenekte anlaşılamadığı takdirde tüm siyasi partilerin mutabık kalacağı başka bir tarih üzerinde anlaşma sağlanmasıdır.
DEVA Partisi: "Cumhurbaşkanı
ve YSK seçimleri erteleyemez"
Pazartesi akşamı partisinin genel merkezinde seçimlerin ertelenebileceği iddiasını değerlendiren DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin,"Anayasamızın 78. maddesine göre Gazi Meclisimiz sadece ve sadece savaş durumunda seçimi 1 yıl erteleyebilir" dedi.
Başka hiçbir sebeple seçimler geriye bırakılamaz. Yani Anayasamıza göre mevcut durumda seçimlerin ertelenmesi mümkün değildir" diyen Şahin,"YSK'nın seçim tarihlerini değiştirme yetkisi olduğunu kabul etmek, YSK'nın Anayasa'dan, kanunlardan ve yasama organı TBMM'den üstün olduğu anlamına gelir."
Şahin ortada Anayasa varken YSK'nın veya herhangi bir başka yapının iradesinin hiçbir hükmü [olmadığını], Anayasamız[ın] Sayın Cumhurbaşkanı'nın da YSK'nın da üstünde [oldğunu]" hatırlattı.
"Değerlendirmeyi yasalara göre, 18 Haziran üzerinden yapmayı uygun görüyoruz" dedi.
(AEK)