* Fotoğraf: Diego Herrera Carcedo / AA - Bahmut / Ukrayna
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin ABD ziyareti sonrası Associated Press (AP) haber ajansının savaşın gidişatı ile ilgili sorularını yanıtladı.
Kuleba, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşın birinci yılını dolduracağı 24 Şubat 2023'te, tercihen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in moderatörlüğünde bir "barış konferansı" düzenlemeyi amaçladıklarını söyledi.
Rusya'nın konferansa olası davet ve katılımını da değerlendiren Kuleba, Rusya'nın zirveye katılması için öncelikle "savaş suçlarından uluslararası bir mahkemede hesap vermesi gerektiğini" belirtti.
En son Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dile getirdiği "Rusya, müzakerelere hazır" açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını kaydeden Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Savaş alanında yaptıkları şeyler aksini kanıtlıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Kuleba, "2023'te savaşı kazanmak için ellerinden geleni yapacaklarını ve bu süreçte diplomasinin önemli bir rol oynayacağını" söyledi:
"Her savaş, diplomasi yoluyla biter. Her savaş, savaş alanında ve müzakere masasında atılan adımlar sonucunda sona erer."
Volodimir Zelenski'nin Washington ziyaretinin önemli olduğunu kaydeden Dmitro Kuleba, ABD'nin 6 aydan kısa bir sürede patriot füze bataryalarını Ukrayna'ya konuşlandırmayı planladığını açıkladı.
Ukrayna: Rusya'yı BMGK ve BM üyeliğinden çıkarın
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı dün (26 Aralık) ayrıca Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeliği hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Bakanlık, Rusya'nın BMGK ve genel olarak BM'den çıkarılması için gereken yasal adımların atılması çağrısında bulundu.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, yazılı açıklamasında, Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından Rusya'nın, dönemin lideri Boris Yeltsin'in çabalarıyla "yasa dışı" olarak BMGK üyesi olduğunu söyledi.
Rusya'nın BM Şartı'nın tanımladığı prosedürleri atlayarak BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olduğunu kaydeden Dışişleri Bakanlığı, "Rusya Federasyonu'nun eylemleri barışçıl kavramına aykırıdır" dedi:
"Rusya Federasyonu'nun uluslararası barış ve güvenliğe karşı işlediği suçların coğrafyası Ukrayna sınırlarının çok ötesine uzanıyor."
Rusya'nın 1991'den bu yana BMGK'nin kararlarını 31 kez veto ettiğini de hatırlatan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın BMGK ve genel olarak BM'den çıkarılması için gereken yasal adımların atılması için BM üyesi ülkelere çağrıda bulundu. (SD)