* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek üzere Türkiye'ye gelen İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Anadolu Ajansı'ndan (AA) Behlül Çetinkaya ve Diyar Güldoğan'ın sorularını yanıtladı.
Çavuşoğlu ile dün (22 Aralık) Ankara'da bir araya gelen Billström, NATO'ya üyelik başvurularını onaylaması için İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye ile imzaladığı üçlü memorandum ve Türkiye'nin "terörle ilgili" endişelerinin giderilmesi için öne sürdüğü talepler hakkında konuştu.
Billström, Türkiye'nin iadesini talep ettiği, fakat İsveç Yüksek Mahkemesi'nin iade talebini reddettiği Today's Zaman eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş hakkında da değerlendirmede bulundu.
Keneş'in iade talebinin Yüksek Mahkeme tarafından onaylanmamasına yönelik soru üzerine Billström, ülkesinde yargının bağımsız karar aldığını belirterek, "İade talebine gelince son söz hükümette ancak hükümet de mahkemenin kararına bağlıdır" cevabını verdi.
Billström, "Mahkemelerin bağımsız olması diğer kurumlarla işbirliği yapamayacağımız anlamına gelmiyor" dedi.
"Son kararı bakanlar kurulu verecek"
AA, İsveç Yüksek Mahkemesi'nin Bülent Keneş'in iadesi talebini reddetmesinin ardından işleyecek süreç hakkındaki haberinde, Keneş'in iadesine yönelik son kararı bakanlar kurulunun vereceğini yazmıştı.
Ajansın haberine göre, Keneş ile ilgili Yüksek Mahkeme kararını devlet televizyonu SVT'ye değerlendiren İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer, "İsveç, hukukun üstünlüğü ile yönetilen bir ülkedir ve bu tür davalarla ilgilenmek için bir hukukumuz var" diyerek şöyle konuşmuştu:
"Yüksek Mahkeme kararını verdi, şimdi bakanlar kurulu dava hakkında karar vermek için çalışmalarını sürdürüyor."
Ne olmuştu?
İsveç Yüksek Mahkemesi, 19 Aralık tarihli kararıyla, Today's Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş ile ilgili Türkiye'nin yaptığı iade talebini reddetti. İsveç'in Aftonbladet gazetesinin haberine göre, konuyla ilgili açıklama yapan Yüksek Mahkeme, "53 yaşındaki gazetecinin siyasi görüşleri sebebiyle Türkiye'de zulüm görme riski olduğunu" ifade etti.
Aftonbladet, "Yüksek Mahkeme'nin bu görüşünün ardından, hükümet Keneş'i iade etme konumunda değil" detayını da paylaştı.
AFP haber ajansı ise, konuyla ilgili haberinde, mahkemenin Keneş'in Türkiye'ye iadesini "çeşitli handikaplar" nedeniyle durdurma kararı aldığını yazdı. Buna gerekçe olarak ise "Keneş'e yönelik suçlamaların siyasi olmasını" ve "Keneş'in İsveç'te mülteci statüsüne sahip olmasını" gösterdi.
Anadolu Ajansı (AA) ise Keneş ile ilgili haberinde, İsveç Yüksek Mahkemesi'nin "iade talebinin karşılanması için şüphelinin 1 yıl ya da daha fazla hapis cezası alması gerektiği ve Bülent Keneş için bu şartın oluşmadığı" gerekçesiyle Türkiye'nin iade talebini reddettiğini yazdı.
15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Keneş hakkında 18 Ekim 2016'da "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçundan yakalama kararı çıkarılan Keneş bir süredir İsveç'te yaşıyor. (SD)