* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Benjamin Netanyahu, İsrail'de 1 Kasım'da yapılan erken genel seçimlerin ardından koalisyon hükümetini kurmayı "başardığını" açıkladı.
Likud Partisi lideri ve eski başbakan Netanyahu, partisinin liderliğindeki sağ blok partilerin mecliste çoğunluğu sağlamasının ardından İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'dan hükümeti kurma yetkisi almıştı.
Bu süre içinde sağ blok mensubu parti ve siyasetçilerle koalisyon anlaşmaları imzalayan Netanyahu, hükümeti kurması için 21 Aralık gece yarısındaki sürenin bitmesine dakikalar kala Cumhurbaşkanı Herzog'u arayarak kendisine "kabinesinin hazır olduğunu" iletti.
Benjamin Netanyahu'nun basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Netanyahu, Herzog ile görüşmesinde, "Sayın Cumhurbaşkanı, son seçimlerdeki büyük halk desteği sayesinde, tüm İsrail vatandaşlarına hizmet edecek bir hükümeti kurmayı başardığımı bildirmek isterim" dedi.
Netanyahu, "başardığını" sosyal medya hesabından da duyurdu:
עלה בידי.
— Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu) December 21, 2022
Benjamin Netanyahu'nun kabine listesini hemen açıklaması gerekmiyor. İsrail basınına yansıyan haberlere göre, Netanyahu'nun kabinesi için Meclis'teki güvenoyu oturumunun 2 Ocak'ta yapılması bekleniyor.
İsrail'in "en sağ" hükümeti mi kuruluyor?
İsrail'de 1 Kasım'da yapılan erken genel seçimde, eski başbakan ve muhalefet lideri Netanyahu'nun başını çektiği sağ bloktaki partiler, 120 sandalyeli Meclis'e 64 milletvekili göndererek çoğunluk elde etmişti.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 13 Kasım'da Benjamin Netanyahu'yu hükümeti kurmakla görevlendirmişti.
Likud Partisi lideri Benjamin Netanyahu'nun öncülüğündeki sağ blok, Ultra Ortodoks Yahudi partilerden Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği ile aşırı sağcı Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partilerinden oluşuyor.
İsrail'de kurulan yeni hükümetin de bu sebeple İsrail siyasi tarihindeki "en sağcı" hükümet olması bekleniyor.
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, siyaset analisti Yossi Alpher, "eğer Netanyahu, koalisyon müzakereleri sırasında eşi benzeri görülmemiş tavizler verdiği radikal partileri dizginlemeyi başaramazsa, ortaya çıkan hükümet İsrail için bir felaket anlamına gelebilir."
Alpher'e göre, Netanyahu koalisyon kurduğu sağ partileri frenlemeye çabalasa da "ülke yine de uzun vadeli bir felaket rotasına girmiş olacak".
"Daha önce hiç böyle bir durumda olmamıştık" diyen Yossi Alpher, ülkede hukukun üstünlüğünün zayıflayacağını ve Arap yurttaşlara yönelik yerleşimci şiddetinin artacağını tahmin ediyor.
Kesin seçim sonuçları ne söylüyor?
İsrail'de 1 Kasım'da yapılan erken genel seçim sonuçlarının ardından oy sayım işlemi 3 Kasım'da tamamlandı.
Buna göre, eski başbakan Benjamin Netanyahu liderliğindeki sağ blokun 120 sandalyeli meclise 64 milletvekili göndereceği ve böylelikle hükümeti kuracak çoğunluğu elde ettiği de kesinleşmiş oldu.
İsrail Merkez Seçim Komitesinin açıkladığı resmi sonuçlara göre, Netanyahu'nun lideri olduğu Likud Partisi 32 milletvekili çıkardı.
Netanyahu'nun rakibi mevcut Başbakan Yair Lapid'in lideri olduğu "Gelecek Var" ise 24 sandalyeyle ikinci parti oldu.
Netanyahu liderliğindeki sağ blokta yer alan aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi, 14 milletvekiliyle seçimi üçüncü sırada bitirdi.
Netanyahu'nun müttefiki, Ultra Ortodoks partilerden Şas 11, Birleşik Tevrat Partisi ise yedi milletvekili kazandı.
Buna karşın Başbakan Lapid liderliğindeki "Değişim Koalisyonu" isimli blokta Benny Gantz'ın öncülüğündeki Ulusal Birlik Partisi seçimleri dördüncü sırada tamamlayarak meclise 12 milletvekili gönderdi. (SD)