* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İsveç Yüksek Mahkemesi, Today's Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş ile ilgili Türkiye'nin yaptığı iade talebini reddetti.
İsveç'in Aftonbladet gazetesinin haberine göre, konuyla ilgili açıklama yapan Yüksek Mahkeme, "53 yaşındaki gazetecinin siyasi görüşleri sebebiyle Türkiye'de zulüm görme riski olduğunu" ifade etti.
Haberinde, 2017 yılından bu yana Yüksek Mahkeme üyesi olan Petter Asp'ın basın açıklamasındaki görüşlerine de yer veren gazeteye göre, Asp, "Bu davada, iadenin önünde pek çok engel olduğu açık" dedi.
Aftonbladet, "Yüksek Mahkeme'nin bu görüşünün ardından, hükümet Keneş'i iade etme konumunda değil" detayını da paylaştı.
AFP haber ajansı ise, konuyla ilgili haberinde, mahkemenin Keneş'in Türkiye'ye iadesini "çeşitli handikaplar" nedeniyle durdurma kararı aldığını yazdı. Buna gerekçe olarak ise "Keneş'e yönelik suçlamaların siyasi olmasını" ve "Keneş'in İsveç'te mülteci statüsüne sahip olmasını" gösterdi.
Anadolu Ajansı (AA) ise Keneş ile ilgili haberinde, İsveç Yüksek Mahkemesi'nin "iade talebinin karşılanması için şüphelinin 1 yıl ya da daha fazla hapis cezası alması gerektiği ve Bülent Keneş için bu şartın oluşmadığı" gerekçesiyle Türkiye'nin iade talebini reddettiğini yazdı.
Erdoğan, "deport" edilmesini talep etmişti
Keneş'in Türkiye'ye iadesi, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya ile imzaladığı ve bu iki ülkenin NATO'ya üye olmak için şartlarını öne sürdüğü mutabakat kapsamında İsveç'ten iadesini talep ettiği kişilerdendi.
Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Kasım'da İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile Ankara'daki görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "FETÖ'den İsveç'te olan Bülent Keneş'in, bu teröristin Türkiye'ye deport edilmesi bizler için büyük önem arz ediyor" demişti.
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Yüksek Mahkeme'nin iadesini durdurma yönündeki kararının ardından İsveç basınına konuşan Bülent Keneş ise "Elbette çok mutluyum. Ama bu karar zaten bekleniyordu" dedi.
TIKLAYIN - İsveç'in Türkiye'ye sınır dışı ettiği Mahmut Tat tutuklandı
Bülent Keneş hakkında
Bülent Keneş, Today's Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni olduğu dönemde Twitter'daki mesajlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesi ile 10 Ekim 2015'te tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderildi. Keneş, avukatlarının yaptığı itiraz üzerine 4 gün sonra tahliye edildi.
Keneş, 4 Aralık 2015'te Today's Zaman Genel Yayın Yönetmenliği görevinden istifa etti.
15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Keneş hakkında 18 Ekim 2016'da "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçundan yakalama kararı çıkarıldı.
Keneş bir süredir İsveç'te yaşıyordu.
"İade ve sınır dışı farklı iki kavram"İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğini kabul etmek için Türkiye ile imzaladığı ve "terör" suçlularının da iadesini talep eden memorandumu bianet'e değerlendiren İsveçli akademisyen Paul Levin, İsveç'te sınır dışı ve iade konusunda farklı prosedürler işlediğini söylemişti: "Bu noktada iade ve sınırı dışını birbirinden ayırmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu ikisi birbirinden farklı şekillerde ele alınıyor. "Söz konusu Türkiye'nin talep ettiği iadeler olduğunda ve ilgili kişiler iadeyi kabul etmediğinde, dava dosyası İsveç Yüksek Mahkemesi'ne gidiyor ve mahkeme bir karar veriyor. Şimdiye kadar çok az durumda insanlar iade edildi. Davaların çoğunda talepler reddedildi. "İsveç Yüksek Mahkemesi olumsuz bir karar aldığında İsveç hükümeti istese de söz konusu kişiyi iade etmeye karar veremez. "Sınır dışı ise başka bir mesele çünkü burada göç kurumu karar veriyor ve son yıllarda terör şüphelilerinin sınır dışı edildiğini gördük. En son, 2020 yılında PKK ile bağlantılı olduğu şüphesiyle bir kişi Türkiye'ye sınır dışı edilmişti. Terör şüphelileri için bile Türkiye'ye sınır dışı durumunu bir dizi sebepten ötürü bir kenara bırakmıyorum. "Bir sebep şu: Bunun geçmişte yapıldığını gördük. İkincisi, medyada 30'dan fazla şöyle vakaya rastadık: İsveç Güvenlik Servisi, İsveç'ten siyasi sığınma talep eden ya da vatandaşlık değil, sürekli veya geçici oturma izni olan ya da bu izne başvuran kişilerin PKK ile bağlantısı olduğunu tespit ediyor, bu kişilerin yaptıkları oturma veya sığınma talepleri göç kurumunca reddediliyor ve yasalar gereği Türkiye'ye iade edilmeleri gerekiyor. "İsveç Güvenlik Servisi'nin yaptığı bu tespitler bazı durumlarda 2 yıl kadar öncesinde dayanıyor. Yani, bunlar Türkiye'ye verilen tavizler değil. "Öte yandan, mevcut hükümet çok daha sıkı bir göç politikası güdüyor ve dürüst olmam gerekirse bunun göç kurumunun tespit ve kararlarını etkileyip etkilemeyeceğini bilmiyorum. Bunu ihtimal dışı bırakmıyorum." |
(SD)