İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Erdem, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na YSK üyelerine ‘ahmak’ dediği iddiasıyla verilen 2 yıl 7 aylık hapis cezasını ve konan siyasi yasağı bianet’e değerlendirdi.
Erdem, kararın kesinleşmediğini hukuki sürecin devam ettiğini söyledi. Dosyanın ilk olarak Bölge Adliye Mahkemesine (istinaf) taşınacağını söyleyen Erdem, buradan çıkacak karara göre dosyanın Yargıtay’a gideceği bilgisini verdi. Yargıtay’dan sonra da Anayasa Mahkemesi (AYM) sürecinin işletileceğinden bahsetti.
Normal şartlarda 5 yılın altında kalan ceza dosyalarının Yargıtay'a gitmediğini ifade eden Erdem, hükümetin 2019’da yaptığı yasa değişikliğiyle bu sürecin önünü açtığını söyledi:
“2019’daki yargı reformuyla hakaret suçu Yargıtay incelemesi kapsamına alındı. Bu nedenle Ekrem İmamoğlu’nun dosyası da temyize gidebilecek. Dolayısıyla İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinin verdiği karar henüz kesinleşmiş değil.
“Normal şartlarda istinafa gitmesi, oradan Yargıtay’a gitmesi gelmesi en az 2-2,5 senelik bir süreç. Ama tabii ki böylesi siyasi kararlarda süreçlerin normalin dışında işletilebileceğini biliyoruz, görüyoruz.
Sürecin dışına çıkıldığı örnekler var
“Daha önceden örnekleri var. Mesela Erdoğan'ın vakti zamanındaki şiir okuduğu için çarptırıldığı 10 aylık hüküm 52 günde kesinleşmiş.
“Kesinleşene kadar Ekrem İmamoğlu görevindedir, makamındadır, yerindedir. Süreç beklenecek. Mahkeme kararı kesinleşmeden görevden alınamaz. Kesinleşene kadar belediye başkanlığını etkileyecek bir durum söz konusu olamaz. Ancak kesinleştikten sonra siyasi yasaklı hale gelebilir.
“Türkiye'de son yıllarda siyasi olarak çok fazla haksız, hukuksuz kararlar verildi. Bu da o kararlardan birisi. Ama ben kendi şahsi kanaatimle söylüyorum belediyeye kayyum atanması gibi bir durum söz konusu olamaz.
“Bu cezanın normalde yatarı bile yok. Tebligat geliyor açık cezaevine gidiyorsunuz, sabah giriyorsunuz akşam çıkıyorsunuz. Böyle bir durum. Hapis yatmak diye bir şey söz konusu bile olmayacak.
“Siyaset yasağının ve cezanın görevden alma raddesine varmadan istinaf ya da Yargıtay aşamasında bozulması gerekir. Çünkü çok hukuksuz ve haksız bir karar.”
(HA)