* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Anadolu Ajansı (AA) ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışını şarta bağlayan maddelerin ülkenin savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısından çıkarıldığını yazdı.
ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi ve üst kanadı Senato'nun genel kurulunda oylanacak tasarı metninin son haline ulaştıklarını belirten AA muhabiri Kasım İleri, F-16 alımını şarta bağlayan maddelerin NDAA tasarısından çıkarıldığını kaydetti.
Buna göre, ABD Kongresi'nin iki kanadından senatör ve Temsilciler Meclis üyelerinin yer aldığı konferans komitesi, 857 milyar dolarlık savunma bütçesini de içeren NDAA tasarısına son halini verdi.
Ajansın haberine göre, tasarının Temsilciler Meclisi versiyonuna eklenerek kabul edilen Türkiye'ye F-16 satışlarını kısıtlayıcı koşullara bağlayan maddeler tasarının son halinde yer almadı.
Söz konusu kısıtlayıcı maddeleri, New Hampshire Temsilcisi Demokrat Chris Pappas, Florida Temsilcisi Cumhuriyetçi Gus Bilirakis, New York Temsilcisi Cumhuriyetçi Nicole Malliotakis ve New Jersey Temsilcisi Demokrat Frant Pallone da dahil olmak üzere 18 temsilci sunmuştu.
İlgili maddelerin çıkarılması, daha önce New Jersey Senatörü Bob Menendez ile Maryland Senatörü Chris van Hollen'ın sunduğu benzer maddelerin NDAA tasarısının Senato versiyonuna eklenmemesinin ardından geldi.
Çavuşoğlu: Bir an önce nihayetlendirilmeli
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moldova Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa ile Entegrasyon Bakanı Nicu Popescu ile bugünkü görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında açıklama yaptı.
Çavuşoğlu, ABD'nin Türkiye'nin F-16 alımını şarta bağlayan maddelerin tasarıdan çıkarmasına ilişkin soruya şu şekilde cevap verdi:
"F-16 konusunda teknik görüşmelerin yapıcı bir ortamda devam ettiğini hem Milli Savunma Bakanımız, teknik arkadaşlarımız, bizler birkaç defa açıklamıştık.
"ABD yönetiminin F-16 konusunda desteğinin tam olduğunu açıklamalarında gördük. İkili görüşmelerde de bunu sürekli vurguladılar. Bunun NATO için de faydalı olduğunu vurguladılar.
"Cumhurbaşkanımızın Biden ile görüşmesinde, Biden F-16 konusunda yönetimin desteğinin tam olduğunu söylemişti. Burada Kongrenin de rolü önemli, onun da olumlu olması gerekiyor. Nihai metinde olumsuz bir ifadenin olmaması olumlu bir gelişme.
"Bizim de basından önce bilgimiz olmuştu konuyla ilgili. Bu yasanın artık onaylanması, bir an önce nihayete ulaşması gerekiyor.
"F-16 alımımız ve mevcutların modernizasyonu da artık prosedür olarak tamamlanmalı. Bu herkesin yararınadır. Herhangi bir şarta bağlı olduğunda almamızın bir anlamı olmadığını da daha önce söylemiştik."
Bir önceki tasarı ne diyordu?
ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen söz konusu eklemelerle, Silah İhracatı Kontrol Yasası kapsamında Türkiye'ye yeni F-16 satışının yapılmaması ve F-16 modernizasyon kitlerinin satılmaması hükmü konulurken, bu maddenin muafiyeti şu şartlara bağlanıyordu:
"Senato ve Temsilciler Meclisi ilgili komitelerine söz konusu satışın ABD'nin önemli ulusal güvenlik menfaatlerine temas ettiği ve bu silahların Yunan hava sahasını mükerrer şekilde ihlal etmeyeceğini temin etmek için atılacak somut adımlar sunulduktan sonra başkan bu maddeye muafiyet uygulayabilir."
Menendez ve van Hollen'ın sunduğu maddeler Senato tasarısına eklenmezken, Pappas ve destekçilerinin sunduğu tasarı Temsilciler Meclisi'nde 14 Temmuz 2022'de kabul edilmiş ve eklenmişti.
Silah satışının yapılabilmesi için ABD yönetiminin sunduğu satış tebligatına kongreden itiraz gelmemesi gerekiyor.
Türkiye, ABD'den 40 yeni F-16 Block 70 savaş uçağı ve envanterindeki 80 uçak için ise modernizasyon kiti talep ediyor.
TIKLAYIN - Washington, Ankara'nın S-400 cezasını "yeterli" buldu: "Artık F-16 satabiliriz"
(SD)