* Fotoğraf: Mevlüt Çavuşoğlu Twitter hesabı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ile bugün (6 Aralık) başkent Ankara'da bir araya geldi.
Çavuşoğlu ve Aurescu, Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu.
Bakan Çavuşoğlu'nun gündeminde İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreci, Türkiye-Yunanistan ilişkileri ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle birlikte dokuz aydır devam eden savaş da vardı.
Çavuşoğlu, toplantının soru-cevap kısmında Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine yönelik soruya yanıt verdi.
"Türkiye'nin NATO'nun genişlemesini desteklediğini" belirten bakan, Türkiye'nin "terör" ile ilgili endişelerini dile getirerek bu iki ülkeyle imzaladığı üçlü muhtırayı hatırlatarak "Bu ahidname aslında beklentilerinizin anlaşıldığını ve kabul edildiğini gösteren bir belgedir" dedi.
İsveç'te seçimlerin ardından sağ koalisyon hükümetinin kurulduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Yeni hükümet ile beraber bazı olumlu adımların atıldığını görüyoruz" dedi, "daha somut adımlar beklediklerini" söyledi.
"İade edilen kişi talep listemizde değildi"
Mevlüt Çavuşoğlu, NATO'ya üyelik yolunda İsveç ve Finlandiya'nın attığı adımları özetle şöyle değerlendirdi:
"Bazı yasalar değişti, terörle mücadele yasası ve anayasada değişiklikler yapıldı. Türkiye'ye yönelik silah ambargosunu kaldırdıklarını da söylediler.
"Finlandiya Savunma Bakanı'nın Türkiye'ye gelmesi önemli çünkü Finlandiya'dan henüz daha bize yönelik silah ambargosunu kaldırdıklarına ilişkin bir açıklama olmadı. Böyle bir açıklamayı da kendilerinden bekliyoruz."
"Biz iki ülke arasında uygulamada bir ayrım yapmıyoruz. İkisi de bunu istiyor hem de NATO da böyle bir talepte bulundu.
"Ama göreceli olarak bizim Finlandiya ile daha az problemimiz var. İsveç'in atması gereken daha somut adımlar var."
Bakan Çavuşoğlu, İsveç'in Türkiye'ye sınır dışı ettiği kişinin talep edilen kişiler listesinde yer almadığını ve listedeki kişilerin de iade edilmesi gerektiğini belirterek bu kişilere ait mal varlıklarının dondurulması talebinin de "ciddi bir talep" olduğuna işaret etti.
İki ülke tarafından atılacak adımların "Meclis'i ve halkı ikna edici olması gerektiğini" söyleyen Dışişleri Bakanı, "Üyelik konusu tamamen onların bu üçlü ahidnamedeki şartları yerine tam olarak getirmesine bağlı" dedi.
"Bir gece ansızın"ı hatırlattı
Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Rodos ve Midilli adalarında gerçekleştirdiği askeri tatbikata yönelik soru üzerine de "Yunanistan provokasyona devam ediyor. Bizim buna karşı sessiz kalmamız mümkün değil" dedi:
"Bahsettiğimiz adalar ve bazı adalar 1923 Lozan ve 1947 Paris barış antlaşmalarıyla Yunanistan'a verilmiştir ve bir şartla verilmiştir. Yunanistan buraları silahlandıramaz çünkü bu anlaşmanın adı 'barış antlaşması' ve dolayısıyla Yunanistan buralara silah getiremez.
"Yunanistan bu ihlalden vazgeçmezse bunların egemenliği tartışılır. Diğer taraftan Yunanistan bizim güvenliğimize yönelik bu anlaşmalara rağmen olumsuz adımlar atıyor, buraları silahlandırıyor, başka adımlar atıyor.
"Dolayısıyla bizim buna karşı sessiz kalmamız mümkün değil. Yani silahsızlandırılmış adaların statüsünü ihlalden Yunanistan'ın vazgeçmesi lazım. Ya Yunanistan bu konuda geri adım atar ve bu anlaşmalara uyar ya da biz gereğini yaparız."
Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bir gece ansızın gelebiliriz" sözünü de hatırlatan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz bunlara sessiz kalamayız. Gerekli adımları hem hukuki zeminde hem BM başta olmak üzere uluslararası örgütler nezdinde hem de sahada atmaya devam edeceğiz. Gerekli her türlü tedbiri alacağız.
"Yunanistan şunu unutmasın, rüzgar eken fırtına biçer. Barış istemiyorsan biz de gereğini yaparız. Bir gece ansızın." (SD)