* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı (AA)
Endonezya'nın Bali adasında bugün (15 Kasım) başlayan 17. G20 Liderler Zirvesi'nde öne çıkan konulardan biri de Rusya-Ukrayna savaşı oldu.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'yı Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un temsil ettiği G20 zirvesine video konferans ile katıldı.
Dünyanın önde gelen 19 ekonomisini ve Avrupa Birliği'ni (AB) bir araya getiren zirvede konuşan Zelenski, "barış görüşmelerine açık olduğunu, fakat kış boyunca çatışmalara ara vermeyeceklerini" söyledi.
Toplantı salonundan. (Foto: AA)
Financial Times'ın haberine göre, Zelenski, Rusya'nın Herson'dan çekilmesinin ardından gündeme gelen olası bir ateşkes sırasında "Rusya'nın bekleyip birliklerini güçlendirmesine ve yeni bir terör ve küresel istikrarsızlık serisine sebep olmasına izin vermeyeceklerini" kaydetti:
"Rusya'nın yıkıcı savaşının durdurulması gerektiğine ve durdurulabileceğine ve zamanın şu an olduğunu ikna olmuş vaziyetteyim."
Rusya'yı hariç tutarak "G19 liderlerine seslendiğini" söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı, "Savaşa giden yolun yalnızca Ukrayna için değil, herkes için, tüm müttefikler ve paydaşlar için olduğunu" belirtti.
Zelenksi'den 10 maddede barış
Ukrayna'nın Ukrainska Pravda internet sitesinin aktardığına göre, Devlet Başkanı Zelenski, G20 zirvesindeki konuşmasında ayrıca "Ukrayna'nın barış formülü olarak da düşünülebilecek" 10 madde açıkladı:
- Radyasyon ve nükleer güvenlik
- Gıda güvenliği
- Enerji güvenliği
- Tüm mahpusların ve sınırdışı edilenlerin serbest bırakılması
- Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın uygulanması ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ile dünya düzeninin yeniden sağlanması
- Rusya güçlerinin çekilmesi ve çatışmaların durdurulması
- Adalet
- Çevrenin derhal eko-kırımdan korunması
- Çatışma ve şiddetin tırmanmasının engellenmesi
- Savaşın bittiğini doğrulanması
"Ukrayna'nın barış formülünü" açıklayan Zelenski, söz konusu 10 maddenin "BM Şartı ve uluslararası hukuka dayandığını" söyledi.
Lavrov: Gerçekçi değil
Zelenski'nin savaşın bitmesine yönelik şartlarını açıklamasını değerlendiren Lavrov ise şartların "gerçekçi olmadığını" belirtti.
Barışa yönelik müzakere sürecini "Ukrayna yönetiminin frenlediğini" söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı, "Müzakerelerden vazgeçmediğimizi defalarca teyit ettik. Ukrayna, müzakerelerden vazgeçti. Ukrayna, müzakere etmekten ne kadar çok kaçınırsa, o kadar zor anlaşma olacak" dedi.
Sergey Lavrov, ABD'nin, Rusya ile Ukrayna'nın müzakereleri için zemin hazırladığı yönündeki iddiaların "söylenti" olduğunu da belirtti: "Bu söylentiler sürekli ortaya çıkıyor ve kayboluyor. Bunları artık dikkate almıyoruz. Batı'nın, Zelenski'yi disiplin etme ve kendisine, bu şekilde devam edilemeyeceğini anlatma konusunda istekli olduğunu görmek istiyoruz."
Zelenski'nin zirvedeki konuşmasına değinen Lavrov, "O, Batı'nın herhangi bir tavsiyesini şimdilik dinlemiyor. Zelenski, savaş, Rusya karşıtı ve saldırgan bir söylem kullandı" değerlendirmesinde bulundu.
İngiltere'den Rusya'ya "Savaşı sonlandır" çağrısı
G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Bali'de bulunan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da bugün yazılı bir açıklama yaptı.
Sunak, "Putin ve temsilcileri, Ukrayna'daki yasa dışı savaşlarını sona erdirene kadar masada asla meşru bir sandalyeye sahip olmayacak" dedi.
"Putin'in uluslararası toplumda yeri olmayan davranışının normalleştirilmesi mümkün değil" diyen İngiltere Başbakanı, özetle şöyle konuştu:
"Rusya'nın eylemleri hepimizi riske atıyor. Ukrayna halkına ihtiyaç duydukları desteği verirken, kendimizi ve müttefiklerimizi korumak için İngiltere'nin uzmanlığının genişliğini ve derinliğini de kullanıyoruz. Buna, yeni nesil İngiliz savaş gemilerinin inşası da dahil.
"Putin ve temsilcileri, Ukrayna'daki yasa dışı savaşlarını sona erdirene kadar masada asla meşru bir sandalyeye sahip olmayacak. İç muhalefeti bastıran ve yalnızca şiddet yoluyla geçerlilik cilası uyduran Putin rejimi, G20'de eylemlerine karşı küresel muhalefetin korosunu duyacak."
Taslak sonuç bildirisi basına sızdı
Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo da G20 Liderler Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, G20 liderlerine Ukrayna'daki savaşı bitirme çağrısında bulunarak, "Savaşın, ikinci bir soğuk savaşa dönüşmesine izin vermemeliyiz" demişti.
Öte yandan, zirveye ilişkin uluslararası basına sızdırıldığı iddia edilen taslak sonuç bildirgesini konu alan haberlerde, Rusya'nın eylemlerinin kınanmasının ve nükleer silah kullanımının kabul edilemez olduğunun belirtilmesinin beklendiği öne sürüldü.
G20 hakkında
G20, başlıca "gelişmiş" ülkeler ile önemi ve ağırlığı artmakta olan yükselen ekonomilerin küresel ekonomik karar alma süreçlerinde daha fazla temsil edilmesi ve uluslararası mali sistemin daha istikrarlı bir yapıya kavuşturulması amacıyla, 1997'deki Asya ve 1998'deki Rusya krizlerinin ardından 1999 yılında Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları düzeyinde oluşturulmuş, aşağıdaki üyelerden oluşan bir platformdur:
Avrupa: Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya Federasyonu ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu
Amerika: ABD, Kanada, Meksika, Arjantin, Brezilya
Asya-Pasifik: ÇHC, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Endonezya ve Avustralya
Afrika: Güney Afrika
Orta Doğu: Suudi Arabistan
Dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 85'ini, ticaretinin yüzde 75'ini ve nüfusunun 2/3'ünü temsil eden G20, farklı kıtalardan gelişmiş ve yükselen ekonomileri aynı platformda bir araya getiriyor. 2008 yılında meydana gelen küresel krizin ardından G20 Liderler düzeyinde toplanmaya başlamıştır. (SD)