* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Yunanistan'ın Documento haftalık gazetesi, Ağustos ayında ortaya atılan telefon dinleme iddialarının ardından ülkede 33 siyasetçi, iş insanı ve gazetecinin telefonlarının dinlendiğini yazdı.
Gazetenin haberinde, aralarında Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve muhalefetteki en büyük üçüncü parti Panhelenik Sosyalist Hareket'in (PASOK) lideri Nikos Androulakis'in de olduğu 33 kişinin telefonlarının dinlenmesinin arkasında Başbakan Kiryakos Miçotakis'in olduğu ima edildi.
"Miçotakis'in, lideri olduğu Yeni Demokrasi Partisi (YDP) içindeki cepheleşmelerden endişe duyduğunu" ve "telefonu dinlenen Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın parti liderliğine soyunduğunu" da ileri süren gazete siyasilerin eşlerinin de telefonlarının dinlendiğini kaydetti.
"İnanılmaz bir yalan"
Yunanistan'ın Ekathimerini haber sitesinin aktardığına göre, "kendi bakanlarının telefonlarını dinletmek ile suçlanan" Miçotakis iddiaları reddetti.
ANT1 televizyon kanalına verdiği demeçte iddiaların "inanılmaz bir yalan" olduğu söyledi: "Başbakanın kendi bakanlarına, kendi dışişleri bakanına karşı casusluk yaptığını söylemek utanç verici."
Miçotakis, açıklamasında muhalefet partisi lideri Aleksis Çipras ve partisi SYRIZA'yı da eleştirdi, "SYRIZA partisinden üst düzey siyasetçilerle yakın bir ilişkisi olduğu bilinen" Documento gazetesi yayıncısı Kostas Bahçevanis'e atıfla, "Çipras, Bahçevanis'i 'in arkasına saklanıyor" dedi.
"Bu iddiaların hiçbir kanıtı yok" değerlendirmesinde bulunan başbakan, "Ülkenin siyasi hayatının seviyesi bu denli aşağı düşmesi mümkün müdür?" diye sordu: "Savcıdan delil istemesini talep ediyorum."
Soruşturma başlatıldı
Dinleme iddialarının basına yansımasının ardından başsavcılık, haberin yazarı ve Documento Genel Yayın Yönetmeni Bahçevanis'i ifadeye çağırdı.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Dışişleri Bakanlığı gibi hassas bir bakanlık yurt içi ve yurt dışı kaynaklı telefon dinleme olasılıklarına karşı önemli önlemler aldı" denildi.
İstihbarat şefi istifa etmişti
Ülkede Ağustos 2022'de basına yansıyan haberlerde de Başbakan Kiryakos Miçotakis'e bağlı Yunanistan Milli İstihbarat Servisi'nin (EYP) aralarında muhalefetteki Panhelenik Sosyalist Hareket Partisi (PASOK) lideri Nikos Androulakis de dahil pek çok muhalif siyasetçi ve gazetecinin telefonlarının casus yazılımla dinlendiği iddiaları gündeme gelmişti.
Miçotakis 8 Ağustos'ta yaptığı basın açıklamasında, istihbarat servisinin 2021'de Androulakis'in telefonunu dinlediğini bilmediğini söylemişti.
Durumu bilseydi "buna asla izin vermeyeceğini" de söyleyen Miçotakis, "Her şey yasal bir şekilde yapılmış olsa da Milli İstihbarat Servisi (EYP), söz konusu eylemin siyasi boyutunu hafife aldı. Bunun olmaması gerekiyordu; bu, insanların milli istihbarat güvenini zedeliyor" demişti.
Söz konusu "izleme" eyleminin "yasalara uyabileceğini ama yanlış olduğunu" belirten Başbakan Miçotakis, "Bununla ilgili bilgim yoktu. eğer bilgim olmuş olsaydı asla izin vermezdim" açıklamasında bulunmuştu.
Miçotakis hükümetinin genel sekreteri Grigoris Dimitriadis ve Yunanistan Milli İstihbarat Servisi (EYP) Başkanı Panagiotis Kontoleon, Androulakis'in telefonunun dinlendiği iddiaları üzerine 5 Ağustos'ta istifa etmişti. (SD)