Haberin Kürtçesi için tıklayın
İstanbul’da faaliyet yürüten Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (DİAYDER) tutuklu Başkanı Ekrem Baran ile 23 üyesinin Kürtçe hutbe ve vaaz verdikleri gerekçesiyle yargılandığı davanın 7’nci duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Duruşmaya Baran, bulunduğu Silivri 5 No’lu Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, tutuksuz yargılanan 10 imam, aileleri ve avukatları da duruşmada hazır bulundu. Bunun yanı sıra yazar Oya Baydar, Demokrasi İçin Birlik (DİB) üyesi Nesteren Davutoğlu, Yanyanayız Platformu’ndan Gürhan Ersoy ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.
TIKLAYIN-DİAYDER davası | Kürtçe hutbe suçlama konusu yapılıyor
MA’nın haberine göre, kimlik tespit ardından söz alan Ekrem Baran, uzun tutukluluk haline dikkati çekti. Baran, 1 buçuk yıldır haksız ve hukuksuz bir şeklide tutuklu bulunduğuna işaret ederek, bu halin son bulması gerektiğini belirtti. Tutukluluk halinin sürmesine dair bir durumun ortada olmadığını dile getiren Baran, aynı gerekçelerle yargılanan ve tahliye edilenlere işaret etti.
Söz alan Avukatı Fırat Epözdemir ise, suçlamaya dikkati çeker, “Ancak ne, nasıl ve emir talimata ilişkin herhangi bir tespit bulunmamaktadır. Sadece gizli tanık ifadeleri ile örgüt hiyerarşisi içinde yer aldıklarını kabul etmek doğru olmaz. Daha önceki duruşmada gizli tanık ve açık tanığın yüzleşmelerinde ortada olan kurgu ortaya çıktı. Ancak buna rağmen tutuklu halin devamı ısrarla isteniyor. Neden?” diye sordu.
Ara kararlar
Epözdemir, DİAYDER üyeleri ile telefon görüşmeleri yaptığı ve yardım kartları dağıttığı iddiasıyla hakkında dava çalışan İBB çalışanların davasına dikkat çekerek, her iki davanın birleştirilmesini istedi. Söz alan yargılanan imamlar ve avukatlar da devam eden adli kontrol uygulamalarına son verilmesini talep etti.
Söz verilen iddia makamı ise Baran’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme, İBB çalışanları hakkında açılan dava ile bu davanın birleşimine yönelik talebin “gelinen aşama” gerekçesiyle reddine ve Baran’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 13 Ocak 2023’e bıraktı.
TIKLAYIN-'İBB teftişinde' adı geçen DİAYDER'in iddianamesi kabul edildi
İddianamede ne var?
DİAYDER hakkında hazırlanan 35 sayfalık iddianamede derneğin, KCK sistematiği doğrultusunda kurularak faaliyet yürüttüğü iddia ediliyor.
Derneğin internet sitesinde Kürt sorununa ilişkin düzenlediği anket, 2013'ten bugüne yaptığı açıklamalar ve üyelerin katıldıkları eylemler suçlama konusu yapılmış durumda.
Derneğin kamu kurum ve kuruluşlarından elde edilen yardım kartlarının sistemli bir şekilde örgüt üyelerine ulaştırıldığı da iddialar arasında.
İddianamede sanıklardan Mehmet İ.'nin, İBB'de gassal olarak işe alınmasında DİAYDER yöneticilerinin referans olduğunu ve kendisiyle birlikte bazı kişilerin de dernek öncülüğünde işe alındığını yönünde ifadeler var.
Yine iddianamede Mehmet İ.'nin kişilerle belediyeye ilk girdiklerinde maaşlarından bir kısmını DİAYDER'e vereceklerini söylediği anlattığına yer veriliyor.
Mehmet İ.'nin aldığı 4 bin lira maaşın bin lirasını DİAYDER'e verdiği kaydedilen iddianamede, benzer şekilde DİAYDER tarafından belediyelerde işe sokulan üyelerin maaşlarının bir kısmını derneğe aktardıkları belirtiliyor. (EMK)