* Fotoğraflar ve haber: Anadolu Ajansı (AA)
İsveç'te Muhafazakar Parti (M), Liberal Parti (L) ve Hristiyan Demokrat Partisi (KD) seçimlerden 36 gün sonra bugün (17 Ekim) üçlü sağ koalisyon hükümetini kurarak parlamentodan güvenoyu aldı. Aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi (SD) hükümete dışarıdan destek verdiğini açıkladı.
Bir önceki hükümette iktidarda olan ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (S), Yeşiller ve Çevre Partisi (MP), Sol Parti (V) ve Merkez Partisi (C) güven oylamasında hükümete destek vermedi.
Buna göre, üç sağ partinin koalisyon hükümeti parlamentoda bugün yapılan oylamada 173'e karşı 176 "Evet" oyuyla güvenoyu almış oldu.
Oylamanın yapılacağı oturum sırasında seyirciler arasında bir kişi, yeni hükümeti protesto ederek hükümetin "sahte" olduğunu söyledi.
Güvenlik görevlileri eylemciyi dışarı çıkardı.
Muhafazakar Parti lideri başbakan oldu
Parlamentoda yapılan güvenoyu ile birlikte yüzde 19,10 oy alan Muhafazakar Partinin lideri Ulf Kristersson, İsveç Başbakanı oldu.
Kristersson, Başbakan seçilmekten dolayı çok mutlu olduğunu ve bakanlar kurulunu yarın açıklayacağını söyledi.
İsveç'in Vasteras kentinde bulunan Tidö Sarayı'nda 13 Ekim'de Liberal Parti, Hristiyan Demokrat Partisi ve İsveç Demokrat Partisi ile hükümet üzerinde anlaştıklarını aktaran Kristersseron, "Tidö Anlaşması İsveç İçin Sözleşme" başlığı altında 62 konu ve 7 ana başlıkta uzlaştıklarını kaydetti.
İsveç'in yedi ana sorunu olduğunu ifade eden Kristersson, bunların eğitim, suç ve çete savaşları, hasta bakımı, göç ve entegrasyon, ekonomi, iklim ve enerji krizi, hak ve özgürlüklerin genişletilmesi olduğunu söyledi.
"Türkiye ile NATO anlaşmasına bağlıyız"Güvenoyu alarak başbakan seçilen Muhafazakar Parti lideri Kristersson, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine, Türkiye ile İsveç arasında süren NATO görüşmelerini değerlendirdi. Başbakan seçilmekten dolayı çok mutlu olduğunu kaydeden Kristersson, "Bugün Başbakan seçildim. Bana duyulan güvenden dolayı teşekkür ederim. NATO üyeliği, İsveç ve Finlandiya için çok önemli. Türkiye ile NATO anlaşmasına bağlıyız. Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında yapılan anlaşmanın gereklerini yerine getirmek için bütün gücümüzle çalışacağız" dedi. Türkiye hükümeti ve yetkililerle konu hakkında görüşeceklerini söyleyen Kristersson, "Türk hükümeti ve yetkilileriyle doğal olarak bire bir görüşüp konuyu diyalog çerçevesinde bir çözüme ulaştıracağımıza inanıyorum. Bütün NATO ülkelerinin de bildiği üzere, İsveç ve Finlandiya ile NATO üyeliğine ortak müracaat ettik. NATO üyeliğinin gerekliliği için elimizden geleni yapıyoruz. Dileğimiz o ki İsveç ve Finlandiya, NATO üyeliğine ortak kabul edilir" dedi. TIKLAYIN - İsveç ve Finlandiya "NATO vizesi" için Türkiye'yle görüşmeleri sürdürecek |
TIKLAYIN - İsveç'te hükümet kurma görevi Muhafazakar Parti liderinde
11 Eylül'de yapılan seçim sonucuna göre, sağ blok partiler yüzde 49,6, azınlık hükümeti ile iktidardaki sol blok partiler ise yüzde 48,9 oy almıştı.
Buna göre, 349 sandalyeli parlamentoda sağ blok partileri 176, sol blok partileri 173 sandalye kazanmıştı. Seçimlerde aşırı sağ görüşlü İsveç Demokratlar Partisinin (SD) oyunu yüzde 20,5'e yükselterek ülkenin ikinci büyük partisi konumuna gelmesi dikkati çekmişti. (SD)